Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

´ΚΕΡΝΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ´
Σημειώστε στο καρνέ σας τη γνωστή, σε όλους μας, εκδήλωση που διοργανώνεται για 4η φορά στην Αθήνα στον χώρο ´ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ´ του Δήμου Αθηναίων.
* Λάβετε θέσεις λοιπόν:
* 4th QUALITY FESTIVAL, Ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
* 17 – 18 – 19 Μαΐου 2013.
* Οργάνωση: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού.
* Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Τα ´δώρα´ της ελληνικής φύσης σας αποκαλύπτουν τις παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής τους: Λάδι, αλεύρι, τυρί, κρασί, ψωμί, σαπούνι, γλυκά κουταλιού, ζυμαρικά.
Γνωρίστε τα πιστοποιημένα (ΠΟΠ – ΠΓΕ) και παραδοσιακά προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
* Με την υπογραφή της όλης πρωτοβουλίας, από τον γνωστό σκηνοθέτη και φίλο της Κρήτης Μανούσο Μανουσάκη.
* ´ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ´, Πειραιώς 100, Γκάζι-Στάση ΜΕΤΡΟ ´ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ´).
***
Θαλάσσιος τουρισμός (1)
Είναι δυνατόν να μη δίνει βαρύτητα στον θαλάσσιο τουρισμό, το τουριστικό επιτελείο της χώρας;
Και ειδικότερα, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ο οποίος υποστηρίζει δύο εκθέσεις θαλάσσιου τουρισμού που θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Μάιο, εντός Ελλάδας, με την κάλυψη μέρους των δαπανών της διοργάνωσής τους;
Πρόκειται για την έκθεση ´Charter Yacht Show Poros 2013´,  η οποία θα διοργανωθεί από τις 4 έως τις 9 του μήνα, στον Πόρο και για την πρώτη έκθεση παραδοσιακών σκαφών αναψυχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί, από τις 23 έως τις 25 Μαΐου στα Μέθανα.
***
Θαλάσσιος Τουρισμός (2)
Τι έσοδα θα μπορούσε να φέρει ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν υποστηριζόταν από ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο και μια δυνατή καμπάνια προώθησης;
– Σύμφωνα με μελέτη του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, την οποία παρουσίασε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς.
– Τι είχε δηλώσει -τότε- ο πρόεδρος του Ν.Ε.Ε. Γεώργιος Γράτσος.
– ´Η Ελλάδα έχει 16.000 χλμ. ακτογραμμής και 17.700 σκάφη, ενώ η Γαλλία έχει 4.000 χλμ. ακτογραμμής και φιλοξενεί 200.000 σκάφη. Επίσης, για κάθε 10.000 σκάφη αναψυχής προστίθενται 30.000 νέες θέσεις εργασίας´.
* Υπολογίστε, τώρα, την ακτογραμμή του νομού Χανίων, που ανέρχεται στα 355 χιλιόμετρα, το λιμάνι της Σούδας, το μεγαλύτερο σε έκταση στη Μεσόγειο, το βενετσιάνικο της Παλιάς Πόλης, αυτό του Καστελλίου, του Κολυμβαρίου, της Παλαιόχωρας, της Χώρας Σφακίων, της Γαύδου και 45 ακόμη αλιευτικά καταφύγια, μετρώντας τα, από τον Πετρέ (στα σύνορα με το Ρέθυμνο) μέχρι το Ροδάκινο, εκεί στο Φραγκοκάστελο!
***
Τουρισμός τρίτης ηλικίας
Έρευνα από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων αναφέρει ότι το ´24% της συνολικής αγοράς της Ευρώπης θα αποτελεί το 2030 ο τουρισμός τρίτης ηλικίας και ο ελληνικός τουρισμός θα πρέπει να στρέψει το βλέμμα του και σε αυτή την κατεύθυνση.
Μέχρι το 2050 αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό ταξιδιών που αντιστοιχεί στους ηλικιωμένους από 15% το 2010, σε 32%. Μέχρι το 2050, το ένα τρίτο (1/3) της συνολικής τουριστικής δαπάνης στην Ευρώπη θα προέρχεται από άτομα πάνω από 65 χρόνων´.
Σημαντικό!
Κατά την έρευνα του Ινστιτούτου διαπιστώνεται ότι το 34,6% των ελληνικών ξενοδοχείων είναι διατεθειμένα να προσφέρουν ειδικά πακέτα τιμών σε ηλικιωμένους, κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης.
***
Φεστιβάλ Τουρισμού
Και όχι… πανηγυράκια, όπως μας έχουν συνηθίσει εδώ, μέσω της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προβολής των Χανίων.
Πάμε, λοιπόν, Θεσσαλονίκη:
– Από την Πέμπτη 16 μέχρι την Κυριακή 19 Μαΐου στην α’ προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί το 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού της πόλης, που διοργανώνει το ΕΕΘ με τη συνδρομή του ΟΛΘ και τη ΔΕΘ-Helexpo.
– Η τουριστική έκθεση θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να προβάλλουν τα τουριστικά τους προϊόντα, λίγο πριν, από τις καλοκαιρινές διακοπές ενώ προγραμματίζεται πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
***
Αφίξεις ξένων τουριστών
Για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2013, για τέσσερις μεσογειακές χώρες είχαμε τις ακόλουθες αφίξεις:
Ελλάδα*    661.300    6,9%
Κύπρος        177.233    -10,2%
Ισπανία    9.410.010  2,3%
Τουρκία    4.214.348  22,5%
* Τα στοιχεία αφορούν το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.
– Για μια ακόμη φορά είμαστε ανάξιοι να συγκεντρώσουμε εμείς τα στατιστικά του τριμήνου;
– Πηγές: Τράπεζα της Ελλάδος, Στατιστική Υπηρεσία Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισπανικό Ινστιτούτο Στατιστικών για τον Τουρισμό Ι.Ε.Τ., Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Τουρκίας.
***
Disney Cruise Line
Δεν το πιστεύετε, αλλά είναι αληθινή είδηση:
´Το πρόγραμμα της Disney Cruise Line για την Ελλάδα περιλαμβάνει τρία διαφορετικά πακέτα12 διανυκτερεύσεων:
– Στο πρώτο, θα γίνεται στάση στο λιμάνι του Πειραιά και στη Μύκονο.
– Στο δεύτερο, το πλοίο θα προσεγγίσει την Κέρκυρα.
– Ενώ στο τρίτο, οι επιβάτες του Disney Magic θα περνούν από Πειραιά, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Μύκονο και Ρόδο´.
Το κρουαζιερόπλοιο Disney Dream έχει μήκος 340 μέτρα, διαθέτει 1.250 καμπίνες και μπορεί να μεταφέρει 3.650 άτομα, 2.700 επιβάτες και 950 πλήρωμα.
***
Χαλκιδική ´χτυπά´ τις Η.Π.Α.
– Πόσες φορές δεν το έχουμε επισημάνει, εδώ και χρόνια.
– Δείτε και μελετήστε το κείμενο που ακολουθεί και πέστε μας αν έχουμε δίκιο:
´Την αγορά των Η.Π.Α. θέτει στο στόχαστρό της, για το 2014, η Χαλκιδική. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής (και… όχι, φυσικά η δικιά μας Επιτροπή, η οποία δεν γνωρίζει πώς να δέσει, ένα κόμπο, όταν δεν μπορεί να λειτουργήσει Γραφεία/Κιόσκια πληροφόρησης, Σαββατοκύριακα και άλλες αργίες…).
Ο Τουρ. Οργανισμός Χαλκιδικής, λοιπόν πραγματοποίησε, τις προάλλες, Workshop του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Τουρισμού και προγραμματίζεται η διενέργεια ταξιδιού γνωριμίας Αμερικανών πρακτόρων με την περιοχή το 2014.
Παράλληλα, δίνεται βάρος στην προσέλκυση τουριστών από την Ιταλία και την Τουρκία.
(Υ.Γ. Μπορούμε ή δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε εθελοντικές ομάδες για να καλύψουμε αυτή την υποχρέωση που έχουμε στα όμορφα Χανιά μας; Παλιά και νέα πόλη χρειάζονται υποστήριξη, εδώ και τώρα!)

Θεσμικό πλαίσιο
για τουριστικά πλοία
Στις 14 Μαΐου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του νέου νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπ. Ναυτιλίας, με αντικείμενο τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει την αγορά των τουριστικών πλοίων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, εισάγεται μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων που εκπονήθηκαν σε συνεργασία με το υπ. Οικονομικών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον καθορισμό συγκεκριμένου τρόπου υπολογισμού της αξίας του Φ.Π.Α. των πλοίων αναψυχής σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.
Για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη και το μήκος του πλοίου. Θα επιβάλλεται στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής άνω των 10 μέτρων και στα ιστιοφόρα ιδιωτικά πλοία αναψυχής μήκους άνω των 12 μέτρων, ξεκινώντας από τα 100 ευρώ ανά μέτρο και φτάνοντας μέχρι τα 400 ευρώ ανά μέτρο (για πλοία που ξεπερνούν τα 24 μέτρα).

Δυναμικό έργο στην Ηπειρο
Ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου το έργο ´Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου´, με την υποχρέωση του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης, στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της εγκατάστασης.
Ενδεικτικό ποσοστό στη χρηματοδότηση του Εργου 50% στο ποσό από 79.000.000 ευρώ, έως 101.000.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., σε τιμές 1.1.2013.
Ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, 28 Μαΐου 2013.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα