Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025

Εκδήλωση τιμής και μνήμης

Χωριό με ιστορία οι Κάμποι στα Κεραμειά του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων, γιόρτασαν χθες τον πολιούχο του χωριού Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο στον δίκλιτο κεντρικό Ιερό Ναό της πλατείας, ενώ στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση στο παρακείμενο μνημείο υπέρ των θυμάτων της 8ης Μαΐου 1944 και λοιπών αγωνιστών που συμμετείχαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, η Τοπική Κοινότητα Κάμπων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του μαρτυρικού χωριού. Το “παρών” έδωσαν από την πλευρά του Δήμου Χανίων οι αντιδήμαρχοι κ. Δημήτρης Λειψάκης και Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, ενώ από την Περιφέρεια ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Περράκης ενώ πρωτεργάτες της ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάμπων Αναστάσιος Πολιτάκης με τον Αντώνιο Γαρμπιδάκη πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάμπων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αρχιτέκτων πολιτικός μηχανικός Μιχάλης Κατσανεβάκης ο οποίος ανάλυσε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος Χανίων Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης και ο εκπρόσωπος του τοπικού διαμερίσματος Κάμπων Αντώνιος Γαρμπιδάκης.
Ο κ. Ν. Καλογερής σημείωσε ότι «οι απελευθερωτικοί αγώνες της πατρίδος μας είναι τα μονοπάτια του παρελθόντος που ανοίγονται μέσα στο παρόν για να βαδίσουμε διατηρώντας ακέραιη την ταυτότητά μας ως Έλληνες. Αυτά τα μονοπάτια απαραίτητα σήμερα παρά ποτέ κάνουν φωτεινές πινακίδες τις λέξεις τιμή, αξιοπρέπεια, γενναιότητα και ελευθερία?».
Από την πλευρά του ο κ. Ελ. Αμπαδιωτάκης ανέφερε ότι «η πίστη μας στους αγώνες των προγόνων μας για ελευθερία είναι πάντα ζωντανή και η ευθύνη μας απέναντι σε εκείνους, μας καθιστά υπόχρεους απέναντι στα ιδανικά της Δημοκρατίας μας. Το δικό μας χρέος, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνει η χώρα μας, είναι να διαφυλάξουμε τα πανανθρώπινα ιδανικά τους, να τα υπερασπιστούμε και να τα κάνουμε πράξη, μεταγγίζοντάς τα στα παιδιά μας», ενώ ο κ. Α. Γαρμπιδάκης είπε: «κάνουμε ένα μνημόσυνο στους ήρωες νεκρούς μας για να αναδείξουμε τις αξίες, τα ιδανικά και τους αγώνες τους κατά των Ναζί για τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην περιοχή μας».
Ο κ. Α. Πολιτάκης τόνισε ότι «το μνημόσυνο αυτό γίνεται για πρώτη φορά φέτος επίσημα και πρέπει να καθιερωθεί, να γίνει θεσμός», ενώ ο κ. Μ. Κατσανεβάκης σημείωσε ότι «αυτός ο άγριος τόπος που κατοικείται συνεχόμενα εδώ και χίλια χρόνια γέννησε ανθρώπους αδούλωτους, φιλελεύθερους, δημοκράτες, Χαΐνηδες και αντάρτες που αντιστάθηκαν σε κάθε κατακτητή και σε όλες τις εποχές? Η συμμετοχή του χωριού συνεχίστηκε σε όλους τους αγώνες του έθνους και σε όλες τις επαναστάσεις και τα κινήματα με άξιους οπλαρχηγούς και άνδρες που στην επανάσταση του 1897 ξεπερνούσαν τους 220. Έτσι και όταν τον Μάη του 1941 οι Ναζί κατέλαβαν την Κρήτη, οι Κάμποι έγιναν έδρα αντίστασης και λημέρι ανταρτών. Πέραν των λοιπών αντιστασιακών δράσεων στις 25 του Μάρτη του 1944 αντάρτες του ΕΛΑΣ και μέλη της οικογένειας Ποντικάκη αφοπλίζουν 50 ταγματασφαλίτες του Παπαγιαννάκη στους Κάμπους. Λίγες μέρες αργότερα, 16 Απριλίου το Πάσχα στη γειτονιά “Γέρο Πρίνος” γίνεται μεγάλη συγκέντρωση και γιορτή όπου συμμετέχει όλο το αντάρτικο του Νομού Χανίων μέχρι και ο Βαγγέλης Κτιστάκης από την κυβέρνηση πάνω του βουνού ή Κορυσιάδων. Τα παραπάνω τα μάθανε οι Ναζί από τους δοσίλογους και στις 7 Μαΐου το βράδυ μόλις νύχτωνε μπήκαν στο χωριό, ήταν πανηγύρι και μετά από συμπλοκή σκοτώσανε τον Βασίλη Ποντικάκη και τους υπόλοιπους τους πιάσανε, τους δέσανε και την άλλη μέρα το πρωί τους πήγανε στη Ραμνή Αποκορώνου πρώτα και μετά στου Μπαμπαλή. Στη Ραμνή είχαν στήσει 35 από αυτούς να τους εκτελέσουν αλλά την τελευταία στιγμή δόθηκε διαταγή να πάνε όλοι στην Αγιά για ανακρίσεις. Λέει στο τραγούδι του ο Νικολής Ποντικάκης «εόρταζε όλο το χωριό με ανοιχτές τις πόρτες μα φέρανε τους Γερμανούς οι προδότες. Εφέρανε τους Γερμανούς και το χωριό κυκλώσαν και τους πολλούς επιάσανε και άλλους εσκοτώσαν». Μετά λέει ο Πέτρος Παπουτσάκης από ποίημα δικό του πάλι, «Διαταγή εδόθηκε από το στρατηγείο να στείλουν όλους στην Αγιά, εκεί είναι το σφαγείο». 24 Καμπιανούς, 154 Ιταλούς αιχμαλώτους, τους Εβραίους των Χανίων και μία ομάδα από την Ανατολική Κρήτη τους επιβίβασαν στο ´Ταναΐς´ στις 8 Ιουνίου του 1944 και την άλλη μέρα τα ξημερώματα τους βύθισε αγγλικό υποβρύχιο.
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ριζίτικα τραγούδια και πλούσιο γεύμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα