Για την πρωτοτυπία, την αισθητική και την ανοιξιάτικη διάθεση που απέπνεαν οι βιτρίνες τους, βραβεύτηκαν τρία καταστήματα της πόλης στο πλαίσιο του Διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων για την ανάδειξη των τριών καλύτερων Ανοιξιάτικων – Πασχαλιάτικων βιτρινών.
Επειτα από αξιολόγηση κριτικής επιτροπής που συγκλήθηκε προχθές στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου, αφού εξετάσθηκαν φωτογραφίες από 30 βιτρίνες που είχαν επιλεγεί, αποφασίστηκε ότι οι τρεις καλύτερες ήταν οι εξής:
Βιτρίνα καταστήματος X-POSE (οδός Μουσούρων 6-8), Βιτρίνα καταστήματος Andrea Aloi (οδός Αρχοντάκη 10), Βιτρίνα καταστήματος Gloss (οδός Κυδωνίας & Μυλωνογιάννη).
Τα “Χ.Ν.” μίλησαν με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων για τις ιδέες τους και αλλά και την αξία του marketing σε καιρούς κρίσης.
Κατάστημα X-POSE
Ατμόσφαιρα εποχής, μέσα από ένα παραδοσιακό αυτοσχέδιο παντοπωλείο με καφάσια, φρούτα και… προϊόντα σε ανοιξιάτικα χρώματα, που έστησαν μέσα στη βιτρίνα του καταστήματος X-POSE (στην οδό Μουσούρων 6-8) οι ιδιοκτήτες κα Γιάννα Μπαλίκου και κ. Γιάννης Ντερμανάκης. «Θέλαμε ο κόσμος να βάλει περισσότερο χρώμα στη ζωή του, και να στείλουμε μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας. Γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε καφάσια με φρούτα και χρωματιστά προϊόντα μέσα από ένα παντοπωλείο που παρέπεμπε και στην Παλιά Πόλη την οποία βρισκόμαστε» ανέφερε η κα Μπαλίκου και πρόσθεσε «σίγουρα μια καλή βιτρίνα προκαλεί το βλέμμα του καταναλωτή και δημιουργεί περισσότερο ντόρο, άρα περισσότερη κινητικότητα σε ένα μαγαζί. Συνεπώς το έξυπνο marketing απαιτείται, ειδικά σε εποχές κρίσης. Δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειες για να διατηρήσουμε τα καταστήματά μας. Χρειάζεται φαντασία και ευελιξία. Γι’ αυτό και η ιδέα του Εμπορικού Συλλόγου ήταν πολύ καλή, λειτουργώντας ως κίνητρο για τους εμπόρους».
«Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε καλύτερη διάθεση και ψυχολογία στον κόσμο, ειδικά αυτήν την περίοδο της κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Ντερμανάκης, ιδιοκτήτης του καταστήματος.
Κατάστημα Andrea Aloi
«Ηθελα η βιτρίνα να είναι χαρακτηριστική των ρούχων του καταστήματος, δηλαδή να έχει design, απλότητα και ωραία χρώματα» επεσήμανε ο κ. Andrea Aloi ιδιοκτήτης του καταστήματος “Andrea Aloi” στην οδό Αρχοντάκη 10 που βραβεύθηκε στον Διαγωνισμό του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.
«Θεωρώ ότι το έξυπνο marketing είναι πολύ σημαντικό έτσι κι αλλιώς, είτε υπάρχει κρίση είτε δεν υπάρχει. Μία ωραία βιτρίνα είναι πάντα μέσο επικοινωνίας για μας αλλά και για τους καταναλωτές. Στην δική μου βιτρίνα ενσωμάτωσα πασχαλινά καλαθάκια σε έντονα χρώματα, τα οποία κρέμονταν από το ταβάνι με χρωματιστές πουά κορδέλες. Ηθελα απλότητα και χαρούμενη διάθεση, άλλωστε όπως λέγεται “less is more”» ανέφερε.
«Η ιδέα του Εμπορικού Συλλόγου μού άρεσε, γιατί ήταν ένας τρόπος να προβάλουμε τα καταστήματά μας, κάτι πολύ σημαντικό το οποίο χρειάζονται αυτήν την εποχή όλοι, και ειδικά οι νέοι επιχειρηματίες» τόνισε.
Κατάστημα Gloss
«Το αίσθημα αισιοδοξίας το οποίο θέλαμε να αποπνέει η βιτρίνα μας ήταν ίσως το πιο ισχυρό κίνητρο, αν σκεφτεί κανείς ότι για να “φέρουμε” την Άνοιξη, αλλάξαμε αρκετά πρόωρα τον στολισμό από τον Φεβρουάριο, ώστε να “ανεβάσουμε” τόσο τη δική μας διάθεση αλλά και του κόσμου» ανέφερε η κα Μαρία Δασκαλάκη ιδιοκτήτρια του Καταστήματος Gloss (οδός Κυδωνίας & Μυλωνογιάννη) που βραβεύθηκε στον Διαγωνισμό του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων.
«Η βιτρίνα μας, ήταν ίσως και η πρώτη Ανοιξιάτικη βιτρίνα φέτος στα Χανιά, καθώς με σύμμαχο τον καιρό, την αλλάξαμε στις 25 Φεβρουαρίου. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται αισιοδοξία, καλή διάθεση και ελπίδα για να πάνε όλα καλύτερα» ανέφερε.
«Το marketing είναι σημαντικό είτε υπάρχει κρίση είτε δεν υπάρχει. Ομως χρειάζεται η προσωπική άποψη του κάθε επαγγελματία π.χ. ιδέες και φαντασία στο στήσιμο μιας βιτρίνας. Διότι ο καταναλωτής πάντα επηρεάζεται από μια ωραία βιτρίνα, θεωρώ πως είναι το “α” και το “ω” της επιχείρησης. Αν η βιτρίνα δεν είναι όπως πρέπει, ούτε και το κατάστημα μέσα θα είναι όπως πρέπει, για να προσελκύσει τον καταναλωτή να μπει και να κάνει τις αγορές του. Η βιτρίνα είναι η εικόνα του κατάστηματος, αλλά και των ανθρώπων του» τόνισε.
«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον εδώ και αρκετό καιρό την προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου μέσα από τους διαγωνισμούς για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, ελπίζουμε να έχει συνέχεια και να γίνει θεσμός» σημείωσε.