Το παρατεταμένο στρες πριν από τις εξετάσεις έχει δηλητηριώδη επίδραση στην ανάκληση πληροφοριών.
Scientific American Mind, 10. 2011
Η δύσκολη περίοδος των εξετάσεων αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τον κάθε υποψήφιο. Τα όπλα των υποψηφίων είναι το ευ-στρες, οι στρατηγικές χαλάρωσης, η οργάνωση των επαναλήψεων τους κι η συνεπής προετοιμασία τους.
Εχθροί των μαθητών είναι οι στρεσογόνες καταστάσεις για σειρά ημερών πριν τις εξετάσεις. Τέτοιες είναι οι προσωπικές έριδες, η αρνητική οικονομική κατάσταση στην οικογένεια, μια σοβαρή ασθένεια αγαπημένου τους, οι κοινωνικές αναταραχές…
Σήμερα σας παρουσιάζω προτάσεις ευ-στρες που ενδιαφέρουν τους υποψήφιους μας.
Το ευ στρες
Οι υποψήφιοι με ευ-στρες είναι προνοητικοί έτσι σταματούν τη μελέτη τους 2 μέρες πριν από τις εξετάσεις. Κοιμούνται 7 ώρες αυτή την περίοδο, κι η μελέτη τους δεν αφορά νέα αντικείμενα και θέματα.
Γνωρίζουν ότι η μελέτη το βράδυ της παραμονής μιας εξέτασης είναι ανώφελη. Για ένα απλό λόγο.
Ο χρόνος που μεσολαβεί δεν επαρκεί για την εσωτερίκευση της γνώσης. Επίσης, γνωρίζουν ότι ο καλός ύπνος που αρχίζει πριν τα μεσάνυχτα βοηθάει στην αφομοίωση της ύλης. Αρκετοί προσβλέπουν σε ένα θετικό όνειρο της αυγής που θα τους δώσει ενδιαφέρουσες ιδέες και αισιοδοξία.
Τέλος, ένας υπνάκος 30-40 λεπτών το μεσημέρι δίνει περιθώριο στον εγκέφαλο τους να αντιμετωπίσει την υπέρ προσφορά πληροφοριών.
Σήμερα το ευ-στρες των υποψηφίων ενισχύεται με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις προσομοίωσης. Φαίνεται ότι οι εξαιρετικά προετοιμασμένοι υποψήφιοι έχουν ανοσία στο βλαβερό στρες αφού ο εγκέφαλός μας προτιμά να χρησιμοποιεί πληροφορίες και στρατηγικές που έχουν παγιωθεί.
Το βλαβερό στρες
Το δηλητηριώδες στρες προκαλείται από μια σειρά παράγοντες όπως: η μη επαρκής προετοιμασία, οι τσακωμοί, η ανέχεια, μια σοβαρή ασθένεια αγαπημένου τους, οι κοινωνικές αναταραχές…
Το βλαβερό στρες αυξάνει αν οι υποψήφιοι πάνε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα κι αν καταναλώνουν αλκοόλ ή διεγερτικά. Ερευνες επιβεβαιώνουν ότι η ικανότητα λύσης προβλημάτων μειώνεται, αν την προηγούμενη νύκτα έχουν μειωθεί οι περίοδοι του βαθύ ύπνου.
Αντίθετα, υπάρχουν θετικά αποτελέσματα αν οι μαθητές κοιμούνται κανονικά το βράδυ, επειδή τότε παγιώνεται η μεταφορά της νέας γνώσης στη μόνιμη μνήμη. Ας δούμε τι προκαλεί αναστάτωση στον ύπνο των υποψηφίων…
• Η υπερβολική έκθεση, τις βραδινές ώρες, σε οθόνες υπολογιστών εμποδίζουν την έκκριση της ορμόνης μελατονίνης που φέρνει τη νύστα. Γι’ αυτό ας μην ασχοληθούν με το αγαπημένο τους Facebook.
• Οι θόρυβοι που φθάνουν στο υπνοδωμάτιο τους – αν ξεπερνούν τα 35 ντεσιμπέλ.
• Η κατανάλωση καφεΐνης, μέχρι και 6 ώρες πριν την ώρα κατάκλισης, το κάπνισμα κι κατανάλωση αλκοόλ.
• Η μη σταθερή ώρα κατάκλισης και έγερσης.
Ευ στρες την ώρα
των εξετάσεων
Και τώρα ας δούμε πώς λειτουργούν υποψήφιοι που είναι σε κατάσταση ευ-στρες:
• Καθυστερούν να αρχίσουν να γράφουν, ξυπνάνε τις μνήμες τους, κάνουν πρόχειρες σημειώσεις και οργανώνουν θεματικά την απάντηση τους. Αντίθετα οι αγχωμένοι αρχίζουν να γράφουν στα 2 πρώτα λεπτά από τη στιγμή που πάρουν τα θέματα, ενεργούν παρορμητικά, γράφουν χαοτικά χωρίς τεκμηρίωση κι είναι οι πρώτοι που σταματούν να γράφουν.
• Την ώρα της εξέτασης, ανακαλούν εύκολα τις πληροφορίες που τους χρειάζονται, όταν οραματιστούν τον χώρο στον οποίο μελέτησαν, το βιβλίο ή τις σημειώσεις τους.
• Αποδίδουν στο μέγιστο, αρκεί να βρεθούν στην ίδια κατάσταση ευ-στρες που ήταν όταν μελετούσαν το συγκεκριμένο θέμα.
• Ελέγχουν και συντονίζουν τα αισθήματά τους και τις στρατηγικές που εφαρμόζουν σε κάθε στάδιο μιας εξέτασης.
• Στη μέση της εξέτασης σταματούν για 1 λεπτό, αξιολογούν το γραπτό τους, λένε ένα μπράβο στον εαυτό τους και συνεχίζουν…
• Οταν τελειώσουν το γράψιμο, σταματάνε για 2-3 λεπτά. Χαλαρώνουν σωματικά ή νοητικά με τις κατάλληλες ασκήσεις και μετά αξιολογούν το γραπτό τους. Κάνουν λεπτομερή έλεγχο, διορθώνουν, συμπληρώνουν αυτά που θυμούνται εκείνη τη στιγμή και σταματούν μόνο όταν τελειώσει ο χρόνος της εξέτασης!
Επίλογος
Η υπέρ-προσπάθεια των υποψηφίων που ξενυχτούν μελετώντας την περίοδο των εξετάσεων δεν είναι ανταποδοτική.
Η αλληλεγγύη των γενεών καλεί όλους μας να προφυλάσσουμε τους υποψήφιους από υπερβολικούς θορύβους, από την τυχόν περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα στο οικογενειακό περιβάλλον και από τις κοινωνικές αναταραχές στην Ελληνική κοινωνία.