Με λαμπρές εκδηλώσεις χθες το πρωί στην Κίσαμο και το βράδυ στο Γουβερνέτο Ακρωτηρίου συνεχίστηκε ο εορτασμός της Μάχης της Κρήτης
Ειδικότερα:
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ήρωες της μάχης του Καστελιανού Κάμπου τελέστηκε χθες στις 11 π.μ. με επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου στο μνημείο των ηρώων της Μάχης της Κρήτης στον κόμβο των Καλλεργιανών για τους νεκρούς από την περιοχή της Κισάμου που θυσιάστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας δεχόμενοι τα βόλια των εισβολέων Γερμανών στρατιωτών.
Μπροστά στο μνημείο είχε παραταχθεί άγημα του στρατού, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων, μαθητές σχολείων και αρκετός κόσμος.
Ομιλητής για τα αιματηρά επεισόδια που προκάλεσε ο πάνοπλος απρόσκλητος εισβολέας, στον καστελιανό κάμπο, ήταν ο δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αντίσταση των Κισαμιτών τονίζοντας ότι: «Το χώμα του καστελιανού κάμπου που πατούμε σήμερα, 72 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα της 20ής Μαΐου 1941 δεν είναι μόνο ιερό. Είναι και αγιασμένο με το αίμα των κατοίκων της Κισάμου που βροντοφώναζαν στους από αέρος εισβολείς. ´Δεν την πατείτε εσείς μωρέ την Κρήτη ανάθεμά σας´».
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος, σε δήλωση του στα Μ.Μ.Ε., επεσήμανε ότι «η Κρήτη υψώνει το ανάστημά της και αναφωνεί και πάλι τον ύμνο της εθνικής ελευθερίας μέσα από την περίοδο αυτής της επετείου των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης θέλοντας μέσα από αυτό τον τρόπο να δώσει και πάλι ένα μήνυμα αφύπνισης και εγρήγορσης καθώς οι καιροί είναι ατραποί».
Ενας ηλικιωμένος κάτοικος από την Ποταμίδα Κισάμου ο Βασίλειος Μαζοκοπάκης ενθυμούμενος την αποφράδα εκείνη ημέρα δήλωσε στα “Χ.Ν.”: «Το πρωινό της 23ης Μαΐου 1941 με βρήκε σε χωράφι μας στο χωριό να σκάβω. Ήμουν 16 ετών κοπέλι μα δεν φοβήθηκα τον κρότο από τις μηχανές των αεροπλάνων και τους συνεχόμενους πυροβολισμούς…».
Το Β´ μέρος της εκδήλωσης έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κισάμου με ομιλητή τον φιλόλογο κ. Δημήτριο Γεωργακάκη.
Ο κ. Γεωργακάκης αφού έδωσε τον ορισμό του πολέμου κατά τον Κarl von Clausewitz (1780-1831), ότι πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα, υπογράμμισε ότι η Μάχη ξεκίνησε από την Κίσαμο ενώ ανέγνωσε και δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής.
ΣΤΟ ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ
Με επιμνημόσυνη δέηση όπου προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός άρχισε χθες το απόγευμα στο μνημείο πεσόντων στο Γουβερνέτο, παράπλευρα της ιστορικής Ιεράς Μονής, Κυρίας των Αγγέλων, η εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών του Ακρωτηρίου κατά τη Γερμανική Κατοχή. Το “παρών” έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, αντιπροσωπίες Συλλόγων και Φορέων, αρκετός κόσμος και ξένοι αξιωματούχοι.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης τόνισε ότι «γιορτάζουμε για να τιμήσουμε για μια ακόμη φορά τους ηρωικούς συμπατριώτες μας, που τις ζοφερές εκείνες μέρες του Μάη του 1941 παραμέρισαν και τον παραμικρό δισταγμό και στάθηκαν στο ύψος των τραγικών περιστάσεων της δοκιμαζόμενης Πατρίδας. Η πράξη τους πήγαζε από τη βαθύρριζη ιστορική τους παράδοση. Ήταν αναγκαιότητα και πίστη στην ιδέα της Ελευθερίας, που τους οδήγησε στην Αθανασία…».
Αμέσως μετά ο ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και πρώην αντιδήμαρχος Ακρωτηρίου κ. Νίκος Πλουμιστάκης ως κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στα γεγονότα της θλιβερής εκείνης περιόδου επισημαίνοντας, ότι ήταν την 21η Μαΐου όταν αποβιβάστηκαν οι πρώτες δυνάμεις των Γερμανών οι οποίες έφτασαν από την Αθήνα με καΐκι και άρχισαν να ανηφορίζουν προς το Γουβερνέτο. Αφού κατέλαβαν το μοναστήρι, μια ομάδα εξ αυτών αποτελούμενη από 15 με 20 άνδρες κατηφόρισαν προς το άλλο μοναστήρι, την Αγία Τριάδα και το κατέλαβαν». Ο ίδιος σημείωσε ότι φτάνοντας στο μοναστήρι «από τους ελάχιστους που παρέμειναν, ένας μόνος θα πυροβολήσει κατά των Γερμανών. Ήταν ο ναύτης Λιάπης που έχει μείνει ιστορικό το όνομά του και ξακουστό, τον οποίο τραυματίζουν οι Γερμανοί στο χέρι» ανέφερε ο κ. Πλουμιστάκης.
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών και καταθέσεις στεφάνων για να λήξει η τελετή με έκθεση αντικειμένων πολεμικού υλικού της περιόδου εκείνης.