Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μία εκπληκτική εργασία

O Στέλιος Τριπαλιτάκης, κάτοικος Γαλατά Χανίων, από την ηλικία των 16 χρόνων άρχισε να συγκεντρώνει καθετί που είχε σχέση με τη Μάχη της Κρήτης, την κατοχή, αλλά και πέρα απ’ αυτήν.
Μετά τις σπουδές του ως χημικός πετρελαίου, αφιέρωσε τη ζωή του μπορούμε να πούμε στο δημιουργικό αυτό χόμπι του και έτσι σήμερα, στα τριάντα του, έχει καταφέρει να έχει μια θαυμαστή συλλογή – μουσείο από αμέτρητα αντικείμενα, οπλικά και άλλα, από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και πέρα από αυτήν. Εκτός από τμήματα πολεμικών γερμανικών αεροπλάνων, μέχρι και σκελετό ανεμοπλάνου, έχει φέρει και βλήματα από τη Μακεδονία από τη Μάχη του Σκρα. Ηδη προσπαθεί να βρει χώρο για ένα κανονικό πολεμικό – ιστορικό μουσείο.
Αλλά άλλη είναι η πλέον αξιόλογη μοναδική και πολύτιμη εργασία του. Μέσω ελληνικών και γερμανικών αρχείων και αναζητώντας με μοναδικό πάθος τα γερμανικά οχυρά κατοχής, κατάφερε να έχει τελειώσει το σύγγραμμά του ΦΡΟΥΡΙΟ ´ΚΡΗΤΗ´, όπου παρουσιάζονται περί τα εξήντα οχυρωματικά έργα του Β’ παγκοσμίου πολέμου στον Νομό Χανίων.
Αποτυπώσεις – σχεδιαγράμματα, λεπτομερή, από τις γαλαρίες και τα πυροβολεία των Γερμανών και το καταπληκτικότερο, τι οπλισμό είχε το καθένα, διαμετρήματα, είδος, εργοστάσιο κατασκευής κ.λπ., από τα πολυβόλα των κ.λπ. οπλικά και πολλές άλλες λεπτομέρειες. Ηδη θα εκδώσει αυτόν τον τόμο και προχωρεί και για τους άλλους τρεις των υπόλοιπων Νομών της Κρήτης. Επίσης έχει αποκτήσει από πλειστηριασμούς 160 μοναδικές ανέκδοτες φωτογραφίες γερμανικής προέλευσης από τη μάχη, την κατοχή, τα πολεμικά νεκροταφεία κ.λπ., που θα γίνει χωριστή έκδοση. Αλλά το πράγμα πηγαίνει οικογενειακώς, αφού και ο αδελφός του ο Μάνος, διατηρεί ξεχωριστό πολεμικό μουσείο σε άλλον χώρο. Αλλά και ο παπα – Λευτέρης Μαυρεδάκης, κάτοικος και αυτός Γαλατά, αλλά εφημέριος στις Βούβες, έχει τη δική του θαυμαστή πολεμική συλλογή από τον πόλεμο αυτό, κυρίως από σήματα, παράσημα κ.λπ. Γερμανών και συμμάχων.
Υπάρχουν και πολλές άλλες σχετικές συλλογές που, αν κάποτε, συγκεντρώνονταν σε ένα σχετικό μουσείο θα ήταν το μοναδικό στην Ελλάδα, ίσως και πέρα από αυτήν, στο είδος του.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα