Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Η Κίνα είναι εδώ!

Με επίκεντρο Ελλάδα – Νότια Κρήτη η σημερινή οικονομική υπερδύναμη ανοίγει τα φτερά του μεγάλου ΔΡΑΚΟΝΤΑ της Ασίας για κατάκτηση αγορών και για στρατηγικό έλεγχο λιμανιών, αεροδρομίων, τραπεζικού χρήματος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Αυτή η ευρύτερη διείσδυση της Κίνας στον δυτικό – μεσογειακό χώρο αποτελεί γεγονός αλλαγής ισορροπιών στην εξέλιξη των νέων δεδομένων του κόσμου μας.
Ομως η Ελλάδα, παρά τη σημερινή μεγάλη οικονομική αδυναμία της, πρέπει να μην ´παραδοθεί´ στη βουλιμία του κινεζικού δράκοντα γιατί αυτός όσο και να έχει κοινωνικοποιηθεί δεν παύει νάναι δράκοντας που κάποια στιγμή σε καταβροχθίζει…
Αλλά και εισάγει καινούργιους τρόπους κινεζικής νοοτροπίας ζωής, τους οποίους επιβάλλει… Ομως, οι Κινέζοι έχουν συναίσθηση των αξιών του ελληνικού πολιτισμού. Μια συναίσθηση την οποία εμείς πρέπει να την αξιοποιήσουμε για μια συνεργασία ποιότητας και δημιουργίας γιατί εμείς ως λαοί δύο μεγάλων πολιτισμών μπορούμε να συμπράξουμε για αναδημιουργία ανθρώπινων αξιών στον τόσο απαξιωτικό σύγχρονο αποπολιτισμό τεχνοφασισμού και ολοκληρωτικού εκφασισμού της ανθρωπότητας.
Η Κίνα εδώ και χρόνια αποτελεί (όπως είχε προειπεί από το 1989 ο διάσημος σύγχρονος Αμερικανός ιστορικός καθηγητής στο Γέηλ στο βιβλίο του ´Ανοδος και πτώση των υπερδυνάμεων´) τη σύγχρονη μεγάλη υπερδύναμη οικονομικής επιτυχίας.
Μία πραγματική υπερδύναμη που κρατά την παράδοση της μαοϊκής της καταγωγής, την οποία όμως συνεχώς την προσαρμόζει στις εξελίξεις και τις προοπτικές του σημερινού και του αυριανού κόσμου. Με άσκηση λεπτών ισορροπιών στον έλεγχο της εσωτερικής διακυβέρνησης και ασφάλειας, στις διεθνείς ανταγωνιστικές παγκόσμιες και ηπειρωτικές συνθήκες των ανταγωνιστικών καταστάσεων και συνθηκών στον ανειρήνευτο κόσμο μας.

ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΓΙΑ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
Οπως, τώρα, συμβαίνει με τις σύγχρονες πυρηνικές απειλές από τη Βόρεια Κορέα (που εδώ και 50 χρόνια είχε την κινεζική υποστήριξη) το πυρηνικο-εξελισσόμενο Ιράν, το πυρηνόμορφο Ισραήλ, που ήδη χτύπησε πριν μέρες με πυραύλους στη Συρία, το πυρηνικό Πακιστάν.
Ενώ, παράλληλα, ως μια από τις πέντε μεγάλες πυρηνικές χώρες του Ο.Η.Ε. συμμετέχει αποφασιστικά στην επόπτευση των πυρηνικών εξοπλισμών σε παγκόσμια κλίμακα… Γιατί η Κίνα, η σύγχρονη Κίνα, δεν επιθυμεί νέους πολέμους και, μάλιστα, με πυρηνικά όπλα γιατί οι κίνδυνοι είναι τρομαχτικοί από τη χρησιμοποίησή τους, σε όποια περιοχή του κόσμου. Κυρίως, όμως, στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία και στην Απω Ανατολή.
Αφού η Κίνα αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις αντιπαλότητας και ανταγωνισμού με την Ιαπωνία.
Επίκαιρη απόδειξη αυτών των προβλημάτων αποτελεί το δημοσίευμα (σελ. 12 στο ΤΙΜΕ 13 Απριλίου 2013) του Ramzy, ανταποκριτή του διεθνούς αυτού περιοδικού στο Πεκίνο. Αυτή η ανταπόκριση αναφέρεται στις δηλώσεις του νέου προέδρου της Κίνας Xi Jinping, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε: ´Σε κανένα δεν επιτρέπεται να ρίξει μια περιοχή ή τον κόσμο ολόκληρο στο χάος, για δική του ωφέλεια…´.
Ο ανταποκριτής Austin Ramzy εξηγεί: ´Ο νέος ηγέτης της Κίνας δεν ανέφερε συγκεκριμένα, το όνομα της Βόρειας Κορέας, αλλά η δήλωσή του αναφερόταν σ’ αυτήν που ήταν σύμμαχος χώρα παραπάνω από μισόν αιώνα. Ομως, τώρα μια πυρηνικά εξοπλισμένη Βόρεια Κορέα με έναν άπειρο ηγέτη 30 χρόνων, τον Kim Jongun στην κορυφή της εξουσίας αποτελεί «πονοκέφαλο» για το Πεκίνο´.
Αλλά καθιστά παράλληλα περισσότερο ασταθή την κρίσιμη νοτιοανατολική ασιατική περιοχή, παρέχει τη δυνατότητα στήριξης της Αμερικής σ’ αυτό τον κρίσιμο στρατηγικό άξονα και δημιουργεί αιτία για αναθεώρηση   ειρηνιστικού ιαπωνικού συντάγματος, με εισαγωγή σ’ αυτό άρθρων πολεμικότητας…

ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ ΑΝΤΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Πέρα όμως από αυτά τα προβλήματα το γεγονός αυτών των κινδύνων (από τις συνεχείς απειλές για εκτοξεύσεις πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές) μπορεί να προκαλέσει ρεύμα φυγάδων από τη Βόρεια Κορέα με πέρασμα από τον ποταμό Yalu στην Κίνα. Για όλους όμως αυτούς τους λόγους υπάρχει μία σοβαρή σύγκρουση θέσων μεταξύ της Βόρειας Κορέας και του Πεκίνου.
Ενα γεγονός επικίνδυνο που το διαχειρίζεται ο νέος ηγέτης της Κίνας με πολλή προσοχή για να μην προκληθεί αιτία πολέμου από την πλευρά της Βόρειας Κορέας.
Ενώ σε ολοσέλιδο άρθρο της επίσημης εφημερίδας του κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, 2 μέρες μετά τη δήλωση του νέου Κινέζου προέδρου Xi Jinping έγινε αναφορά στη γενική οικονομική κρίση την οποία αγνοούν πολλά κράτη δαπανώντας δισεκατομμύρια χωρίς να βρίσκουν τρόπους εξόδου από αυτή.
Με κριτική για τον ρόλο των Η.Π.Α. να ενισχύσουν τις φλόγες αναστάτωσης σε όλη τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή με στόχο την παρεμπόδιση κρατών που επιθυμούν τη συνεργασία. Με την Κίνα για ειρηνική ανάπτυξη και αντιμετώπιση και ξεκαθάρισμα των προβλημάτων στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας Κίνας.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και όλ’ αυτά να συμβαίνουν όταν η Κίνα κρατά στα χέρια της ένα κρίσιμο ποσοστό του αμερικανικού δημόσιου χρέους. Εν τούτοις η Αμερική εξακολουθεί να αποτελεί τη στρατηγικά κυρίαρχη υπερδύναμη. Και η Κίνα να την αφήνει να αυξάνει ή να μειώνει το Δημόσιο χρέος της, προτιμώντας αυτή να γίνει η υπερκυρίαρχη οικονομική δύναμη στον πλανήτη. Με τον μεγαλύτερο εθνικά πληθυσμό στον κόσμο που αποτελεί τη μεγαλύτερη υπερδύναμη εργασιακού στρατού… που δουλεύει με ελάχιστη αμοιβή για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.
Με αποτέλεσμα να παράγει φθηνά προϊόντα όλων των ειδών που τα εξάγει σε ολόκληρο, σχεδόν, τον πλανήτη, επιβάλλοντας εκ των πραγμάτων την ασυναγώνιστη ανταγωνιστικότητα του φθηνού (ελάχιστου) κόστους εργασίας των εκατομμυρίων ρομποτοποιημένων και εκμεταλλευομένων πολιτών της.
Οι οποίοι, βέβαια, παρά τις όποιες δυσαρέσκειές τους, δεν έχουν δυνατότητες οργανωμένων αντιδράσεων ή συνδικαλιστικών προστασιών…
Το ´δημοκρατικοποιημένο´ και μετεξελιγμένο, μετά τα δραματικά επεισόδια στην πλατεία ΤΙΕΝ ΑΜΕΝ κατά των διαμαρτυρόμενων φοιτητών που τους θέρισαν κυριολεκτικά με πολυβόλα. Για να επικριθεί, τότε, η Κίνα παγκόσμια και να υψωθεί εναντίον του ολοκληρωτικού καθεστώτος μια παγκόσμια κατακραυγή.

ΜΕ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ομως, παρά ταύτα, η Κίνα κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το πράγματι τραγικό, χωρίς κάθαρση, γεγονός για να μετεξελιχθεί εκσυγχρονιστικά το καθεστώς των διαδόχων του Μάο με σύγχρονες οικονομικές καπιταλιστικές μεθόδους φθάνοντας σε λίγα χρόνια μετά στο εκπληκτικό επίτευγμα της πιο ισχυρής σύγχρονης ανάπτυξης, η οποία συνεχίζεται ακάθεκτα, μετά και την είσοδο της Κίνας στον Π.Ο.Ε. (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου). Με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να κυριαρχούν σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο φθηνά κινέζικα προϊόντα, τα οποία, εν πολλοίς, εκτοπίζουν εγχώρια, μη ανταγωνιστικά σε τιμές προϊόντα, όπως έχει συμβεί και στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια.
Ενώ, την αμερικανική αγορά τα φθηνά κινέζικα προϊόντα την έχουν κυριολεκτικά σαρώσει με ´China Town’s´ στη Νέα Υόρκη και σε άλλες αμερικανικές περιοχές.

ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Εν τούτοις η αμερικανική ´πολεμική´ κατά της Κίνας εξακολουθεί να μη χάνει ευκαιρία διεθνούς αρνητικής κατάκρισης. Συγκεκριμένα στο ´ΤΙΜΕ´ (Νοέμβρη 28/2011) σ’ ένα 4σέλιδο φωτοκειμενικό αφιέρωμα για ένα εργοστάσιο υποδημάτων στην περιοχή του Wenzhou που αντιμετώπισε οικονομική κρίση, χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο. Αυτό τούτο το γεγονός αποτέλεσε αφορμή να γενικευθεί το γεγονός με το συμπέρασμα ότι: ´Στην επιχειρηματική πόλη – περιοχή της Κίνας η πιστωτική κρίση που παρουσιάστηκε δημιούργησε νευρική ανησυχία σε όλη τη χώρα…
Αλλά, σε αφιέρωμα του ίδιου περιοδικού (Οκτώβριος 22 του 2012) για τον αναμενόμενο νέο ηγέτη της Κίνας Xi Jinping (ο οποίος σε ηλικία 59 ετών -χημικός μηχανικός- εκλέχτηκε, ήδη νέος πρόεδρος της Κίνας).

ΘΥΣΙΑ Η ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΓΥΜΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΜΟ
Ομως εφτά (7) μήνες αργότερα το ίδιο περιοδικό [μετά τα βομβιστικά γεγονότα στη Βοστώνη (Μάης 13, 2013)] παρουσιάζει την αμερικανική εσωτερική ανασφάλεια ως αφορμή για να σκεφθούν οι Αμερικανοί αν είναι αναγκαίο να θυσιαστεί η ιδιωτική ζωή και ελευθερία των πολιτών προκειμένου να διασφαλιστεί η ΑΣΦΑΛΕΙΑ τους… Η οποία βέβαια δεν διασφαλίζεται αλλά (όπως όλοι διαπιστώνουμε) γίνεται περισσότερο ανασφαλής. Για να είναι, τελικά, οι πολίτες του 21ου αι. ΓΥΜΝΟΙ στα βρόμικα χέρια της εξουσίας και έρμαια της γενικευμένης ανασφάλειας της καθημερινής ζωής τους σ’ έναν πλανήτη που έχει μετατραπεί σε ολέθρια μηχανή παραγωγής καθημερινής φρίκης, με ´προϊόντα´ τρομοκρατίας, αντιτρομοκρατίας, υπερ-εξουσιαστικότητας και απόγνωσης των πολιτών. Οπως, το διαπιστώνουμε όλοι εμείς, που βιώνουμε την προσχεδιασμένη ΟΛΙΣΤΙΚΗ καταστροφή της χώρας μας και τη νέα αφόρητη δουλεία και επικυριαρχία του λαού μας.

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΙΝΑ ΧΩΡΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ
Εν τούτοις η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΙΝΑ, μέσα από τον απαράμιλλο αρχαίο και μετααρχαίο πολιτισμό της, σήμερα, βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου. Με διαρκείς αναπροσαρμογές της σύγχρονης κινεζικής πολιτικής, η οποία έχει διαμορφώσει έναν νέο κινεζικό τρόπο ζωής με άνοιγμα από την παραδοσιακή εσωστρέφεια αυτής της μεγάλης χώρας στην εξωστρέφεια με σύνθημα: ´Ο πλούτος είναι δόξα´ .
Εστω όπως έγινε με τον ΜΑΟ που κέρδισε τις μάζες υποσχόμενος την ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ, για όλους τους Κινέζους, να έχουν ένα πιάτο ρύζι στο τραπέζι τους. Με τους σημερινούς διαδόχους του ΜΑΟ να υπόσχονται (παρά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν και μέσα και έξω) ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ και παγκόσμια κινέζικη ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΑΘΕΡΑ…
Μια επικυριαρχία την οποία ζούμε κι εμείς εδώ και χρόνια που τώρα (μετά το ταξίδι Σαμαρά) με συμφωνίες κ.λπ. θα λειτουργεί διαχρονικά για ωφέλεια κινεζική πρωταρχικά και ελληνική επωφέλεια συμπληρωματικά. Με την Κρήτη, όπως είχαμε γράψει πριν 5 χρόνια, να μπορεί να μπει στο κινέζικο παιχνίδι προσεκτικά!­


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα