20.1 C
Chania
Παρασκευή, 14 Μαρτίου, 2025

Αναζήτηση λύσης για αντιμετώπιση εχθρών καλλιεργειών

Οι πιο σημαντικοί εντομολογικοί εχθροί καλλιεργειών τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο είναι ο αλευρώδης του καπνού Bemisia tabaci και ο αλευρώδης των θερμοκηπίων Trialeurodes vaporariorum. Αυτά τα είδη μεταδίδουν ιολογικές ασθένειες και μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστες ζημιές σε ευπαθείς καλλιέργειες, ενώ δημιουργούν πολλά προβλήματα στους Ελληνες παραγωγούς.
Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στο συμπόσιο με θέμα τους αλευρώδεις και τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο έρευνας και εφαρμογής σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία χθες στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από 33 χώρες.
Μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ ένας από τους διοργανωτές του συνεδρίου, ο εντομολόγος για  τον ΕΛ.Γ.Ο. ´Δήμητρα´  του Ινστιτούτου Φυτών Ηρακλείου,  Μανώλης Ροδιτάκης, τόνισε ότι «ο Bemisia tabaci είναι ένα έντομο που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια στις καλλιέργειές μας. Ξέρουμε ότι δημιούργησε πριν από δέκα χρόνια σε πολύ μεγάλο εύρος πολύ σημαντικά προβλήματα, όπως επίσης και φέτος σε θερμοκήπια του Νομού σας. Είναι κάτι που υπάρχει, δεν εξαφανίζεται, ενώ υπάρχουν κακιές χρονιές που έχει μεγάλη έξαρση και ένας από τους παράγοντες είναι οι ιώσεις που μεταφέρει. Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πλήρως, δεν έχει να κάνει με καιρικές συνθήκες, ενώ εξετάζουμε ακόμα και σε επίπεδο γενετικής έκφρασης των γονιδίων, τι μπορεί να επηρεάζει ή αν υπάρχουν και κάποια βακτήρια  που το επηρεάζουν». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «από το συνέδριο δεν ´βγήκε´ ξεκάθαρα καινούργιο συμπέρασμα γιατί υπάρχουν κάποια θέματα  όσον αφορά τα ταξινομικά του που είναι πάρα πολύ πολύπλοκα λόγω της γενετικής του δομής. Είναι ένα πολύπλοκο είδος μάλλον, πολλά είδη που μοιάζουν», ενώ για την αντιμετώπισή του υπογράμμισε ότι «όσον αφορά την αντιμετώπισή του, που ενδιαφέρει περισσότερο, όλες οι μελέτες οδηγούν σε μία ολοκληρωμένη διαχείριση, στην οποία διαχείριση μπορεί ο παραγωγός να χρησιμοποιήσει διαφορετικά εργαλεία σε κάθε περίπτωση. Εργαλεία που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι διαφόρων τύπων, όπως  βιολογικοί παράγοντες, αρπαχτικά και παρασιτοειδή». ´Μαγικές λύσεις´ δεν υπάρχουν σημείωσε, αλλά «μόνο κάποια μέτρα που μπορεί να πάρει ένας παραγωγός για να το αποφύγει. Είναι μία γκάμα μέτρων τα οποία ξεκινάνε από πριν τη φύτευση, που πρέπει να γίνει απολύμανση των θερμοκηπίων, ενώ  η υποδομή θα πρέπει να συμπληρώνεται από μέτρα, όπως είναι τα δίκτυα, οι διπλές πόρτες με προθάλαμο -ο οποίος θα γίνει υποχρεωτικός με τη νέα  νομοθεσία- που δεν θα αφήνει τα έντομα να μπουν από την πόρτα. Ετσι μειώνεις σε έναν βαθμό το επίπεδο αρχικής μόλυνσης. Στη συνέχεια υπάρχουν μέτρα ανάλογα με την καλλιέργεια με γνώμονα πάντα το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε τον εχθρό χωρίς να χρειαστεί να γίνουν εκτεταμένες επεμβάσεις χημικών. Ετσι χρησιμοποιώντας βιολογικούς εχθρούς ´βγαίνει´ καλύτερα η καλλιέργεια. Πάνω απ? όλα, όμως, όταν ο παραγωγός γνωρίζει, τότε αντιδρά σωστά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα