Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

«Στους Μινωίτες οι ρίζες της κρητικής διατροφής»

Στη Μινωική Κρήτη βρίσκονται οι ρίζες της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, όπως επισημάνθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσαν προχθές στην Κάντανο ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.), ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου και οι Σύλλογοι Γυναικών του Δήμου.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η 2η μεγάλη  έκδοση ´Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή´, στην οποία περιλαμβάνονται οι 300 επώνυμες συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, με σημαντικές αναφορές  στους  τρόπους   ανάδειξης και προώθησης της παραδοσιακής κρητικής διατροφής.
Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι το κρητικό ελαιόλαδο αποτελεί το μυστικό της μακροζωίας.
Ο επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., Νίκος Μιχελάκης, στην ομιλία του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «την έκδοση αυτή του βιβλίου αφιερώνουμε στις οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την παραδοσιακή κρητική διατροφή από τη Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την από μάνα σε κόρη και από γενιά σε γενιά, σαν μία ανεκτίμητη  πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές». Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι στόχοι των εκδηλώσεων είναι «η ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, η ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών και κατοίκων της Κρήτης καθώς και η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για τη σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου». Από την πλευρά της η αρχαιολόγος – αρχαιοβοτανολόγος Ανάγια Σαρπάκη, εκ των συντελεστών συγγραφής του βιβλίου, στην ομιλία της αναφέρθηκε στη διατροφή, στην Προϊστορική και Μινωική Κρήτη, στις διατροφικές συνήθειες, τα υλικά που χρησιμοποιούνταν, τις καλλιέργειες, το ελαιόλαδο, τα σκεύη και τα αγγεία μαγειρέματος, τα επιδόρπια και τα κεράσματα των Μινωιτών κ.ά. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «όσον αφορά την Αρχαιολογία μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η αρχαιοβοτανική και η ζωο-αρχαιολογία μάς παρέχουν σημαντικές πληροφορίες που έχουν σχέση με τις πρώτες ύλες κατά την Προϊστορική και Μινωική περίοδο. Είναι όμως ιδιαίτερα παράτολμο να ισχυριστούμε ότι μπορούν να μας αναπαράγουν συνταγές. Οι χρωματογραφικές μελέτες από υλικά που βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικά κεραμικά είναι ικανές να μας πουν τι περιείχε το αγγείο, αλλά δεν γνωρίζουμε, εάν αυτές οι ύλες συνυπήρχαν ταυτόχρονα ή ήταν από δύο διαδοχικά ´μαγειρέματα´ ή διαδοχικές αποθηκεύσεις. Επομένως χρειάζεται ακόμα αρκετή έρευνα πεδίου και εργαστηριακές εργασίες προτού μπορέσουμε να πληροφορηθούμε για τα συνυπάρχοντα υλικά και συνεπώς για τις ´συνταγές´. Ωστόσο, το να γνωρίζουμε ποια ήταν τα υλικά που υπήρχαν και χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή στις περιόδους αυτές σίγουρα είναι ένα βήμα μπροστά και οπωσδήποτε αποτελεί στοιχείο που τεκμηριώνει ότι οι ρίζες της παραδοσιακής κρητικής διατροφής βρίσκονται παράλληλα στην Προϊστορική και Μινωική Κρήτη».
 Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου, Γιώργος  Δερμιτζάκης, υπογράμμισε ότι «πριν δύο χρόνια ο Δήμος Καντάνου, μαζί με άλλους Δήμους της Κρήτης και με συντονιστή τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., ανέδειξαν τη μαγειρική της Κρήτης, η οποία στηρίζεται στο κύριο προϊόν της, με τη τόσο μεγάλη διατροφική αξία, δηλαδή το ελαιόλαδο».  
Ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, Στέλιος Μιχελάκης, τόνισε ότι «δεν είναι μόνο θέμα πολιτισμού να αναδεικνύουμε και να προωθούμε τη γαστρονομία του τόπου μας, αλλά και υποχρέωση προς τα παιδιά μας, αφού με τέτοιες δράσεις θα γνωρίσουν και θα συνεχίσουν αυτή την παράδοση και στα επόμενα χρόνια».
Ο αντιδήμαρχος Κισάμου, Μιχάλης Μουντάκης, τόνισε ότι «ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ., με την αναγνώριση των μνημειακών ελαιοδέντρων, έχει κάνει μία πολύ σπουδαία δουλειά, ενώ θεωρώ ότι για την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας πρέπει να σκεφτούμε ότι από την εποχή του Μίνωα τα μόνα που έχουν σωθεί είναι τα ελαιόδεντρα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό».  
Ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Ευτύχης Κονταξάκης, ανέφερε ότι «αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά η δουλειά που γίνεται από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., με τη συνεργασία του Δήμου Καντάνου και Σελίνου. Είναι γνωστό ότι ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. έχει συμβάλει ουσιαστικά στην αναβάθμιση των ελαιοδέντρων και της διατροφής. Αυτή η  αναβάθμιση που έχει να κάνει και με την εμπορία, αλλά και την ποιότητα του ελαιολάδου δίνει περιθώρια ώστε ο αγρότης, ο ελαιοπαραγωγός να προχωρήσει».  
Στο τέλος της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν επιδείξεις φαγητών με ελαιόλαδο των βραβευθέντων του διαγωνισμού ´Σελινιώτικες Γεύσεις´ και των επιχειρήσεων εστίασης της περιοχής καθώς και έκθεση προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου, ενώ ακολούθησε δεξίωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα