Οι πράσινοι υποστηρικτές και οι άλλοι…
Οικολόγος δεν είναι αυτός που το δηλώνει, αλλά αυτός που το κάνει πράξη στις επιλογές και στις πράξεις του στην ιδιωτική και στη δημόσια ζωή του.
Είναι άδικο τις συνέπειες από τις απαράδεκτες περιβαλλοντικές μας συμπεριφορές να τις φορτώνουμε σ’ άλλους ή σ’ ένα δήμαρχο. Να γίνω σαφής. Η προστασία του περιβάλλοντος στις χώρες που ζουν από τον τουρισμό είναι υπόθεση όλων. Τα σκουπίδια, τα άχρηστα υλικά και τα περιττώματα στα πεζοδρόμια, οι αντιαισθητικές μουτζούρες σε τοίχους και μνημεία, τα σύννεφα καπνού και τα σαπουνόνερα στους δρόμους είναι δημιουργίες μας.
Είναι αυτά που μας ενοχλούν όταν ταξιδεύουμε…
Είναι κράχτες
οι γαλάζιες σημαίες;
Ναι είναι, αν πρόκειται για παραλίες που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά θέρετρα. Κάποιες περιοχές θα είχαν περισσότερους επισκέπτες αν μπαίναμε στον κόπο να επενδύσουμε σε γαλάζιες σημαίες. Πιστεύω ότι η εξαιρετική δουλειά των ναυαγοσωστών μας που είναι δίπλα σε κάθε γαλάζια σημαία είναι ένας βασικός λόγος.
Μια σοβαρή έρευνα φέτος το καλοκαίρι με το απλό ερώτημα «Γιατί προτιμάτε την παραλία με γαλάζια σημαία;» θα μας αποκαλύψει κι άλλους λόγους.
Φυσικά υπάρχει κι ο αντίλογος. Οι φυσιολάτρες προτιμούν να πάνε λίγο παραέξω, εκεί που δεν υπάρχουν γαλάζιες σημαίες.
«Να βουτήξω; Είναι καθαρά;» Ρώτησα ένα συνομήλικο μου που καθόταν στην άκρη του μόλου στο μικρό λιμάνι της Ηρακλειάς.
«Να την πιεις στο ποτήρι!»
Η απάντησή του.
Χωρίς νερό μα
και χωρίς γκράφιτι
Η έλλειψη νερού στο αρχιπέλαγος των Κυκλάδων δεν είναι σε βάρος της καθαριότηταάς τους. Απορρίμματα και απορριμματοφόρα συναντιούνται πολύ νωρίς το πρωί. Τις υπόλοιπες ώρες δεν υπάρχουν απορρίμματα κι άχρηστα υλικά στους δρόμους.
Η συνεχής διαδοχή των πάλλευκων σπιτιών ντυμένα με αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου ξεκουράζει το μάτι και γαληνεύει το πνεύμα του επισκέπτη.
Είναι σαν να αγναντεύεις το πέλαο στη στεριά.
Τρία γκράφιτι εντόπισα όλα κι όλα στην περιπλάνηση μου στην Πάρο, τα δύο με αθώα ερωτικά μηνύματα και μόνο το τρίτο αφορούσε ένα πολιτικό κόμμα.
Το πράσινο ασπίδα
στον αέρα
Βρέθηκα πριν από χρόνια σ’ ένα ανεμοδαρμένο όρμο της Μυκόνου μακριά από κοσμοπολίτικες παραλίες. Εκεί στο Αγράρι δύο προνοητικοί επιχειρηματίες φύτεψαν εκατοντάδες δένδρα με τέτοιο τρόπο ώστε δημιούργησαν πράσινες ασπίδες για τους αέρηδες που κατέβαιναν στην κοιλάδα. Μπορεί τα μποφόρ να ήταν καθημερινά όμως είχες αυτή την υπέροχη αίσθηση να είσαι στην υπαίθρια ταβέρνα, ή στην παραλία, να ακούς τον αέρα κι αυτός να μη σε ενοχλεί.
Το ίδιο έκανε κι άλλος προβλεπτικός επιχειρηματίας στην Αχλά της Ανδρου – ναι καλά καταλάβατε, αυτός που κατέκτησε την καρδιά διάσημης τηλεπερσόνας. Δημιούργησε ένα καταπράσινο παράδεισο σ’ όλη την κοιλάδα στον οποίο καταφεύγουν οι επισκέπτες του όταν ανεβαίνουν τα μποφόρ στη γειτονική παραλία. Οι φωτογραφίες είναι από την Αχλά και το Αγράρι.
Ησυχία σημαίνει πληρότητα
Κάποιες περιοχές του Νομού μας έχουν σήμερα περισσότερους τουρίστες από άλλες. Τι παραπάνω προσφέρουν;
Τα σχόλια των επισκεπτών μας στο trip advisor δημοφιλή ιστότοπο των ταξιδιωτών όλου του κόσμου είναι «ησυχία και αυθεντικότητα». Αν το καταλάβουν αυτοί που παραπονιούνται στις θορυβόπληκτες περιοχές τότε θα έχουν μεγαλύτερη πληρότητα από το Μάιο.
Κι όμως φαίνεται να είμαστε αδύναμοι να αντιδράσουμε, όταν νεαροί με θορυβώδεις μοτοσικλέτες ξεσηκώνουν τις ρούγες και τα προάστια κάθε ώρα του 24ώρου. Και ξέρετε ποιο είναι το οξύμωρο;
Είναι πιθανόν αυτές οι μηχανές να αγοράστηκαν με εισόδημα από τον τουρισμό και τώρα χρησιμοποιούνται για να διώξουν τους πελάτες τους.
Την επόμενη μέρα
Αν είμαστε αληθινοί κι όχι ψευδεπίγραφοι υποστηρικτές του περιβάλλοντος, τότε η γη γίνεται σύμμαχος μας.
Κι αν δεν το ’χουμε έμφυτο να είμαστε πράσινοι, ας είναι οδηγοί μας οι πρωτοπόροι στην τουριστική βιομηχανία και τα σχόλια των επισκεπτών μας στα κοινωνικά δίκτυα.