Αρχιτεκτονικές προτάσεις για τα Χανιά του μέλλοντος με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλη την πόλη, πεζόδρομους στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στη Σκαλίδη, στην παραλιακή οδό της Νέας Χώρας, στην Παλιά Πόλη με τοποθετήσεις περιμετρικά των Χανίων μεγάλων πάρκινγκ και σταθμών μετεπιβίβασης, τροποποιήσεις διαδρομών των λεωφορείων, αναπλάσεις δρόμων στην περιοχή του Κουμ Καπί, ποδηλατόδρομους.
Αυτά περιελάμβανε μεταξύ άλλων η ολιστική αστική στρατηγική από την Ομάδα ενοποίησης ανοιχτών και πράσινων χώρων Χανίων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων και του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων, που παρουσιάστηκε προχθές στο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων P_public το οποίο πραγματοποιήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονια.
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν οι νέοι αρχιτέκτονες, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Στις διαλέξεις – συζητήσεις που έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Ελληνες και ξένοι αρχιτέκτονες επιχείρησαν να αποτυπώσουν τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στους δημόσιους χώρους των Χανίων, αλλά και να παρουσιάσουν παραδείγματα και εμπειρίες από άλλες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια του P_public θεατρικά δρώμενα, μουσικές συναυλίες, εικαστικές εκθέσεις και βιντεοπροβολές “ζωντανέψαν” ξεχασμένους δημόσιους χώρους και μνημεία των Χανίων, αναδεικνύοντας νέες δυνατότητες αξιοποίησής τους.
Το Σάββατο παρουσιάστηκε η πρότασή της ομάδας εργασίας των νέων αρχιτεκτόνων που στηρίζεται στην εγκαθίδρυση ενός πράσινου δικτύου, το οποίο εκτός ότι συνδέει ανοικτούς και πράσινους χώρους, χρησιμοποιείται σαν ρυθμιστής στη διαχείριση των λοιπών δικτύων.
Η παρουσίαση ήταν αφιερώμενη στον Γιάννη Κτιστάκη “κινητήριο δύναμη” στην ομάδα των νέων αρχιτεκτόνων, που συνέβαλε όχι μόνο από άποψη γνώσης και εργατικότητας, αλλά και για τη δυναμική του σε κάθε του δράση και συμμετοχή στα κοινά, όπως επεσημάνθηκε.
Οι προτάσεις αφορούσαν ένα στρατηγικό σχέδιο που ενοποιεί τα υπάρχοντα δίκτυα της πόλης όπως υποδομές κυκλοφοριακού, υποδομές πολιτισμού κ.ά..
«Σκοπός μας ήταν η ολιστική προσέγγιση και ενοποίηση όλων των δικτύων ώστε να δουλέψουν και να λειτουργήσουν για έναν κοινό στόχο ο οποίος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής βασιζόμενοι, σε κανόνες που έχουν εδραιωθεί ανά τα χρόνια με μελέτες», ανέφερε η κα Ειρήνη Βλαζάκη από την Ομάδα Ενοποίησης Ανοικτών και Πράσινων χώρων.
«Σκοπός μας και φέτος είναι να συζητήσουμε για άλλη μια φορά για τον δημόσιο χώρο, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η νοοτροπία. Οι προτάσεις αφορούν όλη την πόλη και όλους τους πολίτες. Στοχεύουμε να βγουν κάποια χρηστικά συμπεράσματα για την πόλη που μας θα βοηθήσουν να αλλάξουμε νοοτροπία και στην καλύτερη σχέση μας με τους δημόσιους χώρους», ανέφερε η κα Ειρήνη Αποστολάκη από την Ομάδα Ενοποίησης Ανοικτών και Πράσινων χώρων.
Και πρόσθεσε: «Φέτος η ομάδα αρχιτεκτόνων του ΤΕΕ Κρήτης για την ενοποίηση ανοικτών χώρων ολοκληρώνει τη μελέτη της η οποία αφορά σε μια συνολική στρατηγική για την εγκατάσταση δικτύου ανοικτών και πράσινων χώρων».
Από την πλευρά της η κα Αννα Τσιτωνάκη από την Ομάδα Ενοποίησης Ανοικτών και Πράσινων χώρων τόνισε πως «επιδιώκουμε να αναδείξουμε ένα μεγάλο δίκτυο από ανοικτούς δημόσιους χώρους πρασίνου όπως οι Αγιοι Απόστολοι, το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο Αγιος Ματθαίος, το Πρεβαντόριο αλλά και μικρά αστικά πάρκα, μικρές νησίδες πρασίνου των δρόμων, τα ρέματα, το παραλιακό μέτωπο που θα συμπαρασύρει βελτιώνοντας και άλλα δίκτυα του αστικού χώρου όπως το κυκλοφοριακό, το κοινωνικό, εμπορικό, πολιτιστικό κ.α.».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων κ. Γιώργος Καλλιγέρης ανέφερε πως «το μήνυμά μας είναι ότι μπορούμε να αλλάξουμε και να υλοποιήσουμε πολλά πράγματα στην καθημερινότητά μας για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη μας».
Οι νέοι αρχιτέκτονες πρότειναν μεταξύ άλλων τη δημιουργία γραφείου «πολεοδομικού κυκλοφοριακού σχεδιασμού», δημιουργία σταθμών μετεπιβίβασης από τα Ι.Χ. αυτοκίνητα στα Μ.Μ.Μ., δρομολόγηση λεωφορείων από χώρους στάθμευσης στις εισόδους της πόλης προς το κέντρο με ενιαίο κόμιστρο κ.ά..
Εργα σε λεωφορεία
Δεκαεννέα επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι, με 85 φωτογραφίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας p_public και παρουσίασαν έργα τους μέσα σε τρία αστικά λεωφορεία, σε μια από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο στη πόλη μας, στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι νέοι αρχιτέκτονες με θέμα τους δημόσιους χώρους στα Χανιά.
Το θέμα της φωτογραφικής έκθεσης ήταν “ο ΔηΜΜΜόσιος Χώρος σε κίνηση” ενώ όπως δήλωσε στα “Χ.Ν.” ο αρχιτέκτων μηχανικός εκπρόσωπος της ομάδας p_public Μιχάλης Νευραδάκης «το Δημόσιο με “3Μ” γιατί γίνεται η αναφορά και ο λόγος για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, και την αξιοποίησή τους. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, με ένα συμβολικό τρόπο».
Βόλτα σε μνημεία
Τα σημαντικά μνημεία της παλιάς πόλης των Χανίων, δεν είναι μόνο πολιτισμικός πλούτος αλλά και οικονομικός, αφού πολλοί επισκέπτες Ελληνες αλλά και ξένοι έρχονται να τα θαυμάσουν και να τα γνωρίσουν από κοντά.
Αυτό τόνισε ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Φώτης Ποντικάκης, ο οποίος χθες το απόγευμα μαζί με τις Κωνσταντίνα Παπαδογιαννάκη, Ελένη Δεσποτίδου από το Κέντρο Βάμου, αλλά και αρκετούς πολίτες, πραγματοποίησαν “Μια βόλτα 5000 χρόνων στα Χανιά”, συμμετέχοντας έτσι στις φετινές δράσεις του p_public.
Ο κ. Ποντικάκης σημείωσε επίσης ότι «το πρόγραμμα αυτό “Μια βόλτα 5000 χρόνων στα Χανιά”, το έχουμε καθιερώσει φέτος και με ομάδες όχι μόνο από σχολεία των Χανίων αλλά και της υπόλοιπης Κρήτης».