Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μία άλλη “σύναξη” πριν 56 χρόνια

Με την ευκαιρία του παγκόσμιου συνεδρίου Κρητών, που πραγματοποιείται τέλος Αυγούστου, φέτος, θυμήθηκα μία άλλη μεγάλη σύναξη απόδημων Κρητικών, αλλά τότε μόνο από Κρητικούς των Ηνωμένων Πολιτειών, την Παγκρητική Ενωση Αμερικής.
Προς τιμήν και προσέγγιση στην παράδοση των απόδημων αυτών Κρητικών ο Τουριστικός Σύνδεσμος ´ΚΡΗΤΗ´ πέρα από τις πολλές άλλες εκδηλώσεις διοργάνωσε την 21η Ιουλίου 1957 και έναν πραγματικό και όχι εικονικό, ως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, κρητικό γάμο. Κύριοι διοργανωτές οι αλησμόνητοι Ασπασία Γκαζή, Γεώργιος Πλυμάκης, Ελένη Μυλωνάκη, Αντώνης Σεργεντάνης και Α. Ξενάκη με ιδέα του δεύτερου.
Μήνες προετοιμασίας για μια άψογη οργάνωση εδώ, αλλά και προετοιμασίας των Κρητικών της Αμερικής για να έρθουν στην πατρίδα. Για τη μεταφορά τους αυτή ναυλώθηκε από την Παγκρητική το υπερωκεάνιο ´Βασίλισσα Φρειδερίκη´ που απέπλευσε από Νέα Υόρκη και ήρθε κατ’ ευθείαν στο λιμάνι της Σούδας όπου Αρχές, Σύλλογοι και λαός υποδέχτηκαν τους ομογενείς.
Για ζευγάρι του γάμου επιλέχθηκαν μετά από σχετική ανακοίνωση για τους υποψηφίους μελλονύμφους που ενδιαφέρονταν, ένα ζευγάρι και οι κουμπάροι ήταν η ίδια η Παγκρητική που από τότε για το ζευγάρι αυτό ήταν όλοι τους… κουμπάροι.
Οπως αναφέρει και η σχετική πρόσκληση, ο γάμος ετελέσθηκε στον Αγιο Κωνσταντίνο Νέας Χώρας και μετά η γαμήλιος πομπή με τους έφιππους και πεζούς γαμουλιώτες, με τη σημαία και την κουλούρα μπροστά, τα κρητικά όργανα και τραγούδια του γάμου, διέσχισαν ολόκληρη την πόλη και κατέληξαν στο Εθνικό Στάδιο όπου έγινε η υποδοχή της νύφης στο εικονικό σπίτι του γαμπρού και επακολούθησε κρητικό γλέντι μέχρις αργά τη νύχτα με τραγούδια της τάβλας, χορούς κ.λπ.
Ας σημειωθεί ότι οι νεόνυμφοι ήταν ντυμένοι με τις κρητικές ενδυμασίες.
Δεν αναφέρομαι στις πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, ούτε στα ονοματεπώνυμα του ζευγαριού, που, αν δεν είναι εν ζωή οι ίδιοι οι απόγονοί των σίγουρα θα υπάρχουν.
Μήπως θα μπορούσε, αν και δεν επαρκεί ο χρόνος που απομένει, να διοργανωθεί κάτι παρόμοιο ή τουλάχιστον μιας μεγάλης συμμετοχής Κρητικών από τις χώρες που διαβιούν με τσάρτερ κ.λπ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα