Κάθε 5 Ιουνίου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία καθιερώθηκε απ? τον Ο.Η.Ε. το 1972, όπου ακούγονται υποσχέσεις για λήψη νέων μέτρων και πρωτοβουλιών για τον μετριασμό της κλιματικής ρύπανσης, τον περιορισμό της παραγωγής CO2 και άλλων αερίων, που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και προκαλούν ακραία καιρικά φαινόμενα με τεράστιες οικολογικές καταστροφές.
Γι? αυτά τα αποτελέσματα όλοι είμαστε υπεύθυνοι και κυρίως οι μεγαλοβιομήχανοι, που ληστεύουν τον φυσικό πλούτο του πλανήτη και έχουν καθυποτάξει τις πολιτικές εξουσίες των μεγάλων χωρών, να μην τολμούν να περιορίσουν το καταστροφικό τους έργο, αλλά και παραλλήλως μέρος της φύσης.
Ο καιρός είναι απρόβλεπτος και παρουσιάζει χαοτική συμπεριφορά. Ζητάμε απ? τον πλανήτη περισσότερα απ? όσα μπορεί να παράγει. Από ένα χωράφι που μας δίνει 100 κιλά πατάτες, δεν μπορεί να του ζητάς 150. Αν παραβιάσεις τις δυνατότητές του και πάρεις τα 150 την επόμενη χρονιά δεν θα σου δώσει ούτε τα 100.
Τελευταία έγιναν κάτι κινήσεις να αντιστραφούν οι εγκληματικές ενέργειες εις βάρος του περιβάλλοντος προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων και τοπικών συμφερόντων. (ΧΥΤΑ Κερατέας, Σκουριές Χαλκιδικής). Το περιβάλλον έχει αναχθεί σε επενδυτικό πεδίο δράσεως με υποστήριξη των αρχόντων της κεντρικής εξουσίας περισσότερο και λιγότερο απ? τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες συνήθως κάνουν τα στραβά μάτια λόγω αντισταθμιστικών οφελών.
Οι ισχυροί υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχαν σαν σύνθημα τον σχεδιασμό της ´πράσινης ανάπτυξης´. Ηταν μια επικοινωνιακή εφεύρεση επικράτησής τους και αυτό φάνηκε όταν οι προτεραιότητές τους αυτές άλλαζαν επειδή οι τοπικές Αρχές δεν εξυπηρετήθηκαν στις απαιτήσεις τους απ? την πολιτική εξουσία που είχε κάνει τις προτάσεις. Προανήγγειλαν τη δημιουργία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, ότι θα κάλυπταν χιλιάδες θέσεις εργασίας και ότι θα υπήρχε υποστήριξη από διακεκριμένους επιστήμονες που απεδείχθησαν πομφόλυγες. Η ανάπτυξη άλλαξε χρώμα, οι πομφόλυγες ξεφούσκωσαν, οι επενδύσεις απαξιώθηκαν.
Μόνο η χρήση του προγράμματος διάθεσης φυσικού αερίου κατάφερε να βάλει σε τροχιά πολλές δραστηριότητες στη ζωή μας με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θέρμανση και στην κίνηση των τροχοφόρων με τεχνολογία πρακτική και ασφαλή. Ετσι μειώνονται η δημιουργία όζοντος, οι εκπομπές οξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του άνθρακος και μικροσωματιδίων. Επί πλέον το φυσικό αέριο δεν είναι τοξικό, δεν διαβρώνει ούτε μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος επιχειρήθηκε απ? τις πρωτοβουλίες μερικών Δήμων, που έδειξαν ευαισθησίες από τις κινητοποιήσεις του κοινού λόγω εθελοντικών δράσεων. Ετσι οι τοπικές κοινωνίες κατάλαβαν και συνειδητοποίησαν ότι το θέμα της ανακύκλωσης που μας είχε κάνει αμήχανους και μας ήταν ενοχλητική η διαλογή ανακυκλώσιμων και μη σκουπιδιών πιάνει τόπο. Αν και αργοπορημένα, βλέπουμε ότι το θέμα της ανακύκλωσης με τους μπλε κάδους έγινε αρχή να γίνουν χρυσάφι τα σκουπίδια από γυαλί, σίδερο, αλουμίνιο, χαρτί και πλαστικό.
Ετσι ελαττώνεται και η ρύπανση των θαλασσών και πάσης φύσεως πλεούμενα. Διότι κάθε χρόνο εκτός απ? την απόρριψη κάθε είδους σαβούρας αποβάλλονταν γύρω στα 8 εκατ. τόνοι από πλαστικές σακούλες και άλλα σκουπίδια, που αν δεν πηγαίνουν στον βυθό, καταλήγουν στις παραλίες. Ησαν δε η αιτία να πνίγονται φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και χελώνες. Η συγκέντρωση κάθε είδους στερεών αποβλήτων αποτελεί μετά την ανακύκλωση πλουτοπαραγωγικές πηγές, αν σκεφθεί κανείς, ότι ένας τόνος κινητών τηλεφώνων με τα παρελκόμενά τους αποδίδει εκτός από πλαστικό 70 κιλά σίδερο, 30 κιλά μαγνήσιο, 4 κιλά ασήμι και 3 κιλά κασσίτερο.
Αν σταματήσει να διαρρηγνύεται η αλυσίδα του οικοσυστήματος από τον άνθρωπο, τότε αυτός θα παραμείνει ρυθμιστής και θα μπορέσει να επιζήσει.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.