Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Καλύτερη ζωή για καρδιοπαθείς

Η έγκαιρη διάγνωση, η κατάλληλη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση, η μακροχρόνια και συχνή παρακολούθηση σε ειδικά οργανωμένα κέντρα καθώς και η ευαισθητοποίηση των πασχόντων με συγγενείς καρδιοπάθειες μπορούν να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτά επεσήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές το πρωί στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στην ημερίδα με θέμα ´Συγγενείς Καρδιοπάθειες και Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση´.
Μία εκ των ομιλητών ήταν και η καρδιολόγος Αλεξάνδρα Φρογουδάκη, επιμελήτρια Α’ Ιατρείου Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων στο Νοσοκομείο ´Αττικόν´, η οποία, μιλώντας στα ´Χ.Ν.´, τόνισε ότι «με τον όρο συγγενείς καρδιοπάθειες εννοούμε τις καρδιοπάθειες εκείνες τις οποίες εμφανίζει ένα νεογνό την ώρα που γεννιέται, ενώ οι κληρονομικές είναι αυτές που έχει κληρονομήσει το παιδί και μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή του. Βέβαια υπάρχουν και κάποιες συγγενείς καρδιοπάθειες που έχουν και κληρονομικό χαρακτήρα (μυοκαρδιοπάθειες) ή αν συνδέονται με κάποια σύνδρομα. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες διακρίνονται σε απλές και σε σύνθετες. Απλές είναι αυτές όπως η τρύπα στην καρδιά. Υπάρχουν δύο ειδών τρύπες, η μεσοκοιλιακή επικοινωνία (τρύπα ανάμεσα στις δύο κοιλίες αριστερή – δεξιά) και η μεσοκολπική επικοινωνία (τρύπα ανάμεσα στον αριστερό και δεξιό κόλπο της καρδιάς). Μία σύνθετη μορφή συγγενούς καρδιοπάθειας είναι η μονήρης κοιλία, δηλαδή όταν το παιδί γεννιέται με μία κοιλία αντί για δύο».
Η κα Φρογουδάκη επεσήμανε την εξέλιξη της χειρουργικής στην Καρδιολογία Νεογνών με αποτέλεσμα όλες οι περιπτώσεις που εμφανίζονται  να αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ενώ υπογράμμισε ότι «1.000 παιδιά τον χρόνο γεννιούνται με απλές ή και σύνθετες καρδιοπάθειες, ενώ 40.000 – 50.000 έφηβοι και ενήλικοι πάσχουν από αυτές. Ομως, τόσο οι απλές όσο και οι σύνθετες αντιμετωπίζονται με επιτυχία χειρουργικά στην Ελλάδα. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που θα χρειαστεί ένα νεογνό να μεταβεί στο εξωτερικό για να χειρουργηθεί. Ετσι, λοιπόν, αρχικά ως νεογνά, ως έφηβοι και ως ενήλικοι στη συνέχεια, έχουν μία πολύ καλή φυσιολογική πορεία στη ζωή τους και πολύ καλό προσδόκιμο επιβίωσης». Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων, γιατρός – παθολόγος, Λουκία Καλογεράκη, σε σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «εάν ένα παιδί γεννηθεί σήμερα με καρδιοπάθεια, έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να έχει μία φυσιολογική ενήλικη ζωή. Τουλάχιστον το 80% των παιδιών αυτών θα μπορεί να εργαστεί, να δημιουργήσει οικογένεια και να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Οι νεότερες εξελίξεις στη διάγνωση, στην επεμβατική θεραπεία με καθετηριασμό καθώς και στη χειρουργική αντιμετώπιση κάνουν δυνατή την αποκατάσταση των περισσότερων ανωμαλιών, ακόμα και εκείνων που κάποτε μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ βαριάς μορφής. Τα τελευταία χρόνια η τελειοποίηση των υπερήχων μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε τις ανατομικές ή και τις λειτουργικές ανωμαλίες στην καρδιά του εμβρύου τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Η ακριβής εμβρυακή διάγνωση επιτρέπει τον προγραμματισμό της γέννησης του παιδιού με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και εξασφαλίζει την έγκυρη χειρουργική και φαρμακευτική αντιμετώπιση προσφέροντας καλύτερη ποιότητα ζώη στους πάσχοντες».
Ξεχωριστή θέση στην ημερίδα είχε και η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση. Οπως τόνισαν οι ομιλητές, τη σοβαρή αυτή επιπλοκή αναπτύσσει το 10% περίπου των ασθενών με συγγενείς καρδιοπάθειες και μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχε ειδική θεραπεία. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η πολύ έντονη δύσπνοια που εκδηλώνεται με την παραμικρή προσπάθεια, ακόμα κι όταν οι ασθενείς κάνουν λίγα βήματα. Η ενημέρωση των ασθενών, αλλά και η ευαισθητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, είναι απαραίτητες για την πρώιμη διάγνωση της νόσου. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τις Ομάδες Εργασίας Συγγενών Καρδιοπαθειών και Πνευμονικής Υπέρτασης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα