Η πρόοδος που διάγει το Χανιώτικο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται και σε… παραγοντικό επίπεδο, με τον επί σειρά ετών πρόεδρο της ΕΠΣΧ να είναι εδώ και μερικούς μήνες, εκ των βασικών στελεχών της διοίκησης της ΕΠΟ κατέχοντας τη θέση του αντιπροέδρου και όντας το δεξί χέρι του προέδρου Γιώργου Σαρρή. Ο κ. Βούρβαχης δηλώνει με εκτενή συνέντευξή του στα ´Χ.Ν.´ ότι είναι μεγάλη χαρά για τον ίδιο το γεγονός ότι τρεις ομάδες από τη νέα περίοδο θα συμμετέχουν στα τρία μεγαλύτερα πρωταθλήματα της χώρας και δίνει πάρα πολλές εξηγήσεις σε θέματα που αφορούν το ελληνικό ποδόσφαιρο και σχετίζονται με την Ομοσπονδία.
Πόσο έχει αλλάξει ο ρόλος σας παραγοντικά μετά την ανάληψη από την πλευρά σας της θέσης του αντιπροέδρου στην ΕΠΟ; Σίγουρα δεν είναι μία θέση ασήμαντη…
Σαφώς και δεν είναι ασήμαντη. Καταλαβαίνετε ότι όλα απορρέουν από την αγάπη που έχω για το ποδόσφαιρο. Τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις μου είναι πολύ αυξημένες με τη θέση που κατέχω αυτή τη στιγμή στην ΕΠΟ. Ο στόχος μου πάντα ήταν και είναι η πρόοδος του ποδοσφαίρου, του ελληνικού ποδοσφαίρου και παράλληλα και ιδιαίτερα του τοπικού μας ποδοσφαίρου, που πάντα ήταν ο στόχος και ο διακαής μου πόθος ώστε να ανέβει ψηλότερα, γιατί το άξιζε. Όμως, πάντα έβλεπα ενώ υπήρχαν οι προϋποθέσεις σε έμψυχο υλικό, δυστυχώς δεν υπήρχε οργάνωση. Δεν μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις γιατί δεν υπήρχε οργάνωση ώστε να ανέβουν κάποια σκαλοπάτια παραπάνω. Είδαμε με μεγάλη χαρά τα περασμένα δύο χρόνια τον Πλατανιά μετά από μια άριστη οργάνωση να ανεβαίνει τις κατηγορίες… δυο-δυο το χρόνο και να έχουμε την ευτυχή συγκυρία σήμερα ο μεν Πλατανιάς να παίζει αξιοπρεπέστατα απ’ όλες τις απόψεις στη Σούπερ Λιγκ. Σε όλη την Ελλάδα μιλούν για το fair play του Πλατανιά και των φιλάθλων των Χανίων με την παρουσία τους στους αγώνες. Παράλληλα με τον Πλατανιά, έχουμε την ευτυχή συγκυρία να ακολουθούν ο Α.Ο. Χανιά που μετά από πολλά χρόνια έχει ανέβει τα σκαλοπάτια και είναι στην Β’ Εθνική. Μια μεγάλη χαρά για όλους τους Χανιώτες φιλάθλους και μη. Και επίσης να έχουμε τον Κισαμικό στην Γ’ Εθνική. Ένας Κισαμικός νέος, φιλόδοξος, με νέα πρόσωπα. Πιστεύω ότι όλες αυτές οι ομάδες μέσα από μία άρτια και καλά οργανωμένη κατάσταση μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το Χανιώτικο ποδόσφαιρο να μείνει εκεί ψηλά και ει δυνατόν να πάει και ακόμα ψηλότερα.
Έχοντας μία μακρά πορεία στον χώρο του ποδοσφαίρου, αισθάνεστε δικαιωμένος που κατέχετε θέση στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας; Νιώθετε την ικανοποίηση σε προσωπικό επίπεδο;
Εγώ ξαναϋπήρξα όπως θυμάστε στο Δ.Σ. της ΕΠΟ την περίοδο 1998-99. Τότε που ήμουν πρόεδρος και της υγειονομικής επιτροπής. Στη συνέχεια είδα κάποια πράγματα, απομακρύνθηκα και ασχολήθηκα πιο πολύ με την τοπική αυτοδιοίκηση όπως ξέρετε. Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να έχω εκλεγεί στην αντιπροεδρία της ΕΠΟ. Για μένα είναι μία ηθική ικανοποίηση αν θέλετε, γιατί πραγματικά αυτό που κάνω, το αγαπώ, το κάνω με μεράκι. Στην ΕΠΣ Χανίων πολλοί το θεωρούν αρνητικό ότι είμαι πολλά χρόνια. Δεν πειράζει, άποψή τους είναι. Εγώ όμως θεωρώ ότι όλα αυτά τα χρόνια πολέμησα μέσα από αντίξοες συνθήκες. Δημιούργησα προϋποθέσεις για την πρόοδο και την αναβάθμιση του χανιώτικου ποδοσφαίρου.
Η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη.
Ακριβώς. Σήμερα είναι στο καλύτερο σημείο θα έλεγα. Ναι, είναι σε εξέλιξη και μπορούμε να πάμε ακόμα ψηλότερα. Σας λέω ότι όταν εμείς αναλάβαμε τις τύχες της ΕΠΣ Χανίων βρήκαμε ομάδες γηρασμένες. Δεν υπήρχαν υποδομές στις ομάδες. Καμία υποδομή. Ούτε πρωτάθλημα Β’ ομάδων. Δεν υπήρχε τίποτα. Οι ομάδες είχαν ποδοσφαιριστές που ήταν όλοι πάνω από 30-35 ετών.
Το πρώτο πράγμα που κάναμε τότε ήταν να οργανώσουμε το πρωτάθλημα των Β ομάδων, το οποίο το κάναμε υποχρεωτικό. Αναγκάστηκαν όλες οι ομάδες να βρουν μικρά παιδιά να τα εντάξουν. Δώσαμε τα κίνητρα. Έπαιζαν προ του αγώνα των ´μεγάλων´, των πρώτων ομάδων. Και, σιγά-σιγά, μέσα σε 3-4 χρόνια είδαμε στατιστικά ότι ανανεώθηκε ο στόλος, το έμψυχο υλικό όλων των ομάδων. Προς τα κάτω ηλικιακά. Αυτό το θεωρήσαμε πάρα πολύ μεγάλη πρόοδο. Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Στη συνέχεια δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις να κάνουμε πρωταθλήματα σε ακόμα μικρότερες ηλικίες. Κι έχουμε φτάσει εδώ και πολλά χρόνια να διοργανώνουμε οκτώ πρωταθλήματα! Δηλαδή, 1ης κατηγορίας, 2ης, 3ης, Νέων, Β’ ομάδων το λεγόμενο, Παίδων, Προπαίδων, Τζούνιορ, Προτζούνιορ.
Να ξέρετε ότι όλα αυτά, εκτός των πρώτων ομάδων, Α’, Β’, Γ’ κατηγορίας δηλαδή, τις διαιτησίες τις πληρώνει η Ένωση. Όπως πληρώνει και τους γιατρούς των αγώνων. Και έχουμε το κίνητρο και δεν διεξάγεται ποτέ κανένας αγώνας χωρίς την παρουσία γιατρού.
«Αντίπαλοι και διαιτητές σέβονται πλέον τις χανιώτικες ομάδες»
Θα σας ρωτήσω ευθαρσώς διότι είμαι υποχρεωμένος. Φαντάζομαι ότι έχει φτάσει στα αυτιά σας, καθώς λόγω της θέσης σας στην Ομοσπονδία υπάρχουν ομάδες ή άνθρωποι που πιστεύουν ότι… “μαγειρεύετε” υπέρ των χανιώτικων ομάδων τα πράγματα και είναι ένας από τους λόγους που παρουσιάζει αυτή την πρόοδο. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;
Ασφαλώς και θα κάνω σχόλιο. Κοιτάξτε, κακοπροαίρετοι, κακόβουλοι υπάρχουν πάντα και θα υπάρχουν.
Ενας αντιπρόεδρος της ΕΠΟ μπορεί να “μαγειρεύει” για τα συμφέροντα του τόπου του;
Δεν μπορεί να “μαγειρεύει” τίποτα. Ίσως να εμπνέει σε αυτούς που έρχονται εδώ και παίζουν, σφυρίζουν κ.λπ. μεγαλύτερο σεβασμό προς τις ομάδες μας. Αυτό και μόνο. Λόγω της θέσεώς μου αυτό και μόνο. Καμία προσωπική παρέμβαση δική μου. Σε καμία κατεύθυνση, εννοώ διαιτητικά. Διότι δεν έχω συνηθίσει να κάνω τέτοια πράγματα. Και δεν μου αρέσουν κιόλας. Όπως δεν μου αρέσει εμένα να μου κάνουν τέτοια πράγματα και στον καθένα το ίδιο, δεν είναι ούτε της λογικής ούτε της πρακτικής μου. Σας είπα, το μόνο που μπορούμε να εκλάβουμε, είναι ότι εμπνέουμε περισσότερο σεβασμό. Αυτό και τίποτε περισσότερο. Άλλωστε θα πρέπει να ξέρετε ότι όλες αυτές οι ιστορίες έχουν κοντά πόδια. Και σιγά-σιγά, σε 1-2 χρόνια αυτά βγαίνουν στη φόρα… Ακούγονται, λέγονται. Εμείς είμαστε εδώ 21 χρόνια και ακούς άλλες Ενώσεις, «ξέρεις κανόνισαν φέτος να βγει πρωταθλητής ο τάδε». Σε μας αυτά δεν υπάρχουν. Διότι, αν υπήρχαν, να είσαστε σίγουροι ότι θα είχαν ακουστεί. Έχουμε αναπτύξει κόντρες και με παλιούς διαιτητές κ.λπ., καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αν υπήρχαν τέτοια φαινόμενα, θα τα είχαν βγάλει στον αέρα.
«Στον ΑΟΧ πρέπει να ξεχάσουν τα παλιά δεδομένα»
Πώς βλέπετε τον Πλατανιά του χρόνου;
Κατ’ αρχήν χάρηκα πολύ για τον κ. Ουζουνίδη ο οποίος είναι ένας ικανότατος προπονητής που έχει παρουσιάσει ένα σημαντικό έργο. Χρόνια προπονητής στη Σούπερ Λιγκ. Βλέπω ότι ο Πλατανιάς κινείται σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Βλέπω ότι όλους τους ποδοσφαιριστές που χρειαζόταν από τους περυσινούς, τους έχει ήδη κλείσει και βεβαίως προχωρά σε νέες μεταγραφές.
Τα Χανιά;
Τα Χανιά είναι μία ομάδα που ανέβηκε τώρα. Βλέπω όμως ότι δεν αδράνησαν. Μέσα σε λίγες μέρες έκαναν συμβούλιο, δημιούργησαν διοίκηση. Κινούνται. Ο κόσμος αγκάλιασε την υπερπροσπάθεια που έκανε τις τελευταίες αγωνιστικές ο Α.Ο. Χανιά για ν’ ανέβει κατηγορία και του αξίζουν συγχαρητήρια. Όμως θα πρέπει να ξεχάσουν τα παλιά δεδομένα… Να δημιουργήσουν νέες προϋποθέσεις. Καλύτερη οργάνωση. Άνοιγμα στη χανιώτικη κοινωνία. Με πρόσωπα άφθαρτα. Πρόσωπα τα οποία θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στο χανιώτικο κοινό και στον Χανιώτη φίλαθλο για να μπορέσει να δώσει τη βοήθεια και την αλληλεγγύη του, γιατί ο Α.Ο. Χανιά το ’χει ανάγκη. Πιστεύω ότι εάν λάβουν υπόψη όλα αυτά, θα πάει καλά και ο Α.Ο. Χανιά. Θα οργανώσει μια πολύ καλή ομάδα. Εμένα με έχουν, δεν το κρύβω, ενοχλήσει για κάποιες επαφές που έχω κάνει με κάποιες ομάδες ώστε να βοηθήσουν, να πω μια καλή κουβέντα για κάποιους ποδοσφαιριστές που ζητούν από κάποιες ομάδες, με τις οποίες ομάδες ή τους προέδρους τους έχω φιλικές σχέσεις κ.λπ…
Εν πάση περιπτώσει, είμαι εδώ για να βοηθήσω. Θα βοηθήσω γιατί είπαμε ότι βοηθάμε το χανιώτικο ποδόσφαιρο που το έχει ανάγκη.
Και ο Κισσαμικός παίρνει μέρος για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ’ Εθνική.
Ο Κισσαμικός πραγματικά πέτυχε έναν άθλο. Μια νεοφώτιστη ομάδα η οποία μέσα από τις συγκυρίες που δημιουργήθηκαν κατάφερε να παραμείνει στη Δ’ κι ως εκ τούτου να βρεθεί στη Γ’ Εθνική. Είναι ένα καινούργιο γεγονός για την περιοχή. Οι άνθρωποι που τον διοικούν είναι νέοι, φιλόδοξοι, με ανοικτά μυαλά. Και, νομίζω, ότι έχουν μπροστά τους όλες τις προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν μια πολύ καλή ομάδα και να σταθούν αξιοπρεπώς στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν. Σε συζητήσεις που κάνω με τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο -που είναι και προσωπικοί μου φίλοι- τα παιδιά προσπαθούν. Με συμβουλεύονται και σε κάποια θέματα. Με ρωτούν. Λέω την άποψή μου. Από εκεί και πέρα βλέπω ότι έχουν πάρα πολύ καλές προθέσεις για να δημιουργήσουν κάτι πάρα πολύ καλό.
«Ο Γκαγκάτσης πίσω από τα ασφαλιστικά μέτρα»
Το θέμα των ημερών αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος της διοίκησης της ΕΠΟ από τις Ενώσεις Ηρακλείου και Κιλκίς. Ποια είναι η τοποθέτησή σας;
Κοιτάξτε, το θέμα εκδικάστηκε. Η απόφαση θα βγει προς το τέλος του μήνα. Όμως, όλα αυτά τα οποία επικαλούντο ήταν άνευ αντικειμένου. Δεν υπήρχε τίποτα. Δεν “πατάνε” πουθενά. Εγώ θα σας πω για τις συνέπειες. Αυτή τη στιγμή εάν γίνουν δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα και όπως προτείνουν αυτοί να διοριστεί μια προσωρινή διοίκηση απ’ το δικαστήριο, οι μισοί από αυτούς έχουν στείλει υπεύθυνες δηλώσεις πως δεν έχουν καμία ανάμειξη και ούτε αποδέχονται την πρόταση! Εγώ όμως παίρνω το ενδεχόμενο ότι το δέχεται το δικαστήριο να οριστεί προσωρινή διοίκηση. Αυτό σημαίνει αυτομάτως ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο γίνεται διεθνώς ανενεργό σύμφωνα με το άρθρο 62 της ΦΙΦΑ. Δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε η Εθνική ομάδα να παίζει σε διεθνή παιχνίδια ούτε οι ομάδες μας να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτομάτως λοιπόν καταλαβαίνετε τι ζημιά επέρχεται εάν γίνει αυτό.
Λέει επίσης η ΦΙΦΑ ότι οι Ενώσεις απαγορεύεται να προσφεύγουν στα δικαστήρια. Κάτι παρόμοιο είχε γίνει επί εποχής του κυρίου Γκαγκάτση. Τότε ήταν λοιπόν κάποιες Ενώσεις που είχαν προσφύγει και τους ανακάλεσε στην τάξη. Κάποιες ανακλήθηκαν. Είχε μείνει μία, την οποία ο κ. Γκαγκάτσης την απέβαλε με λάθος χειρισμό.
Νομικά ήταν λάθος. Διότι για να κάνεις κάτι στις Ενώσεις, πρέπει να καλέσεις έκτακτη γενική συνέλευση, να ψηφίσουν τα 2/3 των Ενώσεων για την αποβολή τους από όλες τις διοργανώσεις.
Δηλαδή, οι ομάδες τους βγαίνουν έξω από τα πρωταθλήματα. Αυτό είναι σε διαδικασία να γίνει αυτή τη στιγμή…
Το ζητούν κάποιες Ενώσεις. Ξέρετε ότι συμπαράσταση στην ΕΠΟ, στα ασφαλιστικά μέτρα, έστειλαν 48 Ενώσεις. Απ’ τις 53.
Πού πιστεύετε ότι οφείλεται τελικά αυτή η προσφυγή των ΕΠΣ Ηρακλείου και Κιλκίς;
Πίσω από αυτές τις δύο Ενώσεις είναι ο κ. Γκαγκάτσης. Ο οποίος έχει μείνει άνεργος και δυστυχώς είχε μάθει διαφορετικά και σήμερα δεν μπορεί να μένει αδρανής. Έτσι, βάζει μπροστά τη μία Ενωση, με τον οποίο πρόεδρο είναι κουμπάρος κι από την άλλη τον κ. Χατζηαποστόλου ο οποίος -φίλος μου Βασίλης- δεν έχει να χάσει τίποτα γιατί δεν έχει καμία ομάδα από το Κιλκίς σε Εθνική κατηγορία. Το Ηράκλειο όμως έχει να υποστεί πολλά… Ξέρω ότι έχουν ξεσηκωθεί και η ΠΑΕ ΟΦΗ και ο Εργοτέλης και οι ομάδες που θα παίξουν στην Γ’ Εθνική, Ηρόδοτος, ΠΟΑ κ.λπ.. Υπάρχει μία έντονη διεργασία στο Ηράκλειο και μεγάλη πίεση.
«Νύχτα ήρθε η ΟΥΕΦΑ στην Αθήνα για τις αδειοδοτήσεις!»
Πώς γίνεται η ΕΠΟ να εγκρίνει την αδειοδότηση του ΠΑΣ Γιάννινα και να διαφαίνεται από την άλλη ότι η ΟΥΕΦΑ θα την ανακαλέσει; Βέβαια, για την ώρα, τίποτα επίσημο δεν υπάρχει.
Μην προτρέχετε… Εμείς σαν ΕΠΟ δεν έχουμε καμία ανάμειξη.
Ναι αλλά δεν παύει να είναι επιτροπή που υπάγεται στην Ομοσπονδία.
Ναι, αλλά να δούμε ποιοι την απαρτίζουν. Δηλαδή, εάν βάλουν εμένα στην επιτροπή για να κρίνω έχω άγρια μεσάνυχτα. Γιατί είναι όλα οικονομικά εκεί μέσα. Εκεί λοιπόν συμμετέχουν δύο ορκωτοί λογιστές, δύο νομικοί και ένας δικαστικός, πρώτος. Και υπάρχει και ο εισηγητής ο οποίος είναι υπάλληλος της Ομοσπονδίας.
Εννοείτε τον κ. Δημητρίου.
Ναι. Ο κ. Δημητρίου είναι από τους καλύτερους εκπαιδευμένους υπαλλήλους πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό το αποδέχεται η ΟΥΕΦΑ γιατί εκεί εκπαιδεύτηκαν, εκεί πήραν τα ´φώτα´. Και για πρώτη φορά φέτος, αν θυμάστε, ήρθε ο επικεφαλής των αδειοδοτήσεων στην Αθήνα και έκανε σεμινάριο για τις ΠΑΕ, τι πρέπει και τι δεν πρέπει και όλα τα σχετικά. Η επιτροπή λοιπόν συνεδρίασε πρωτοβάθμια και έβγαλε κάποιες αποφάσεις και δεν έδωσε αδειοδοτήσεις. Σε δεύτερο βαθμό συνεδρίασε υπό την απειλή εκατοντάδων οπαδών του Παναθηναϊκού οι οποίοι εισέβαλαν ξαφνικά. Απείλησαν τους πάντες και τα πάντα μέσα στην επιτροπή. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν για τη σωματική τους ακεραιότητα και για τις οικογένειές τους. Ακούστηκαν πάρα πολύ σοβαρά πράγματα… Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι ο πρόεδρος της επιτροπής που είναι και δικαστικός, πρώην εισαγγελέας, έχει κάνει προσφυγή στον αθλητικό εισαγγελέα για την εισβολή των οπαδών. Θα έχει και ´ουρά´ αυτό… Οι άνθρωποι, σας το λέω ευθαρσώς, φοβήθηκαν. Παρότι υπήρχε αρνητική εισήγηση απ’ τον κύριο Δημητρίου. Όμως στη συνέχεια κι ενώ προχωρούσε η διαδικασία με το… μπουκάρισμα που έκαναν οι εν λόγω ´φίλαθλοι´, η επιτροπή επηρεάστηκε, φοβήθηκε και έδωσε τις αδειοδοτήσεις… Τώρα, από εκεί και πέρα έχει το δικαίωμα η ΟΥΕΦΑ όταν κάποια ομάδα είναι υπότροπη να έρθει η ίδια να επανεξετάσει την υπόθεση. Ή μπορεί ένας τρίτος ενδιαφερόμενος -και δεν ξέρω ποιος μπορεί να είναι αυτός- να έκανε αίτημα στην ΟΥΕΦΑ για να ’ρθουν. Ήρθαν λοιπόν ξαφνικά οι της ΟΥΕΦΑ και χωρίς να έχουν προειδοποιήσει κανένα -νύχτα έφτασαν στην Αθήνα- ειδοποίησαν ότι θα επανεξετάσουν τις ομάδες.
Εξετάζουν τις δύο συγκεκριμένες ή θα το κάνουν για όλες;
Τις δύο συγκεκριμένες.
Τα Γιάννινα και τον Παναθηναϊκό.
Ακριβώς. Μάζεψαν τα στοιχεία, τα έχουν πάρει και έχουν ειδοποιήσει ότι θα ενημερώσουν για το αποτέλεσμα. Οπότε, μην προδικάζετε τίποτα. Εμείς, σας το λέω ευθαρσώς γιατί συζήτησα με το δικαστικό της επιτροπής και μου είπαν «κύριε Βούρβαχη, εκεί είναι καθαρά οικονομικός τομέας». Δηλαδή, οι ορκωτοί λογιστές “παίζουν” το τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Είναι τέτοια τα οικονομικά μεγέθη, τέτοιες οι διαδικασίες που είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις συμπέρασμα αν δεν ξέρεις καλά τα οικονομικά. Ο κ. Δημητρίου είναι από τους καλύτερους υπαλλήλους σε αυτό τον τομέα στην Ευρώπη.
Κάνει πάρα πολύ καλά τη δουλειά του. Αριστα θα έλεγα. Είναι συνεπής αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τα αντέχουμε αυτά και δεν μας αρέσουν.
«Από του χρόνου ενδελεχής ιατρική εξέταση για όλους τους ποδοσφαιριστές»
Ποια μηνύματα παίρνετε στην Ομοσπονδία; Πώς βλέπετε τα πράγματα εκ των έσω πια και δεξί χέρι του προέδρου, του Γιώργου Σαρρή;
Ακούστε. Έχω την τιμή να συνεργάζομαι με τον πρόεδρο και συνάδελφό μου, τον Γιώργο Σαρρή ο οποίος είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και γνώστης του ποδοσφαίρου. Όπως και ο κ. Παπακωνσταντίνου που είναι αναπληρωτής πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ.. Ο στόχος μας είναι η αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα. Να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Βεβαίως, το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Γίνονται και λάθη. Όμως δεν σημαίνει ότι τα λάθη αυτά είναι εσκεμμένα ή κάποιος τα επιβάλλει ή μας υποχρεώνει να ´γίνονται´. Εγώ δεν μπορώ να το πιστέψω, γιατί τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Όμως από την πρώτη μέρα που μπήκαμε, ήμουν ο πρώτος που είπα στο Συμβούλιο ότι πρέπει να κοιτάξουμε και την οικονομική αναβάθμιση της ΕΠΟ. Εκεί υπάρχουν πολλά τρωτά… Πολλά πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Πρώτα απ’ όλα θα σας μιλήσω για την κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών. Την περιβόητη… Όπου η ΕΠΟ από το 2006-07 πλήρωνε εκατομμύρια. 14.400.000 ευρώ έχει πληρώσει η ΕΠΟ χωρίς να έχει γίνει μία εξέταση! Αυτούς τους περιβόητους σταθμούς που θα εξέταζαν κ.λπ.. Είχαν υπογράψει, προκάτοχοί μας, κάποια σύμβαση με μια εταιρία που ήταν “τρύπια” τελείως… Ανέφικτη, ανεφάρμοστη, γιατί δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο. Και πλήρωναν αυτά τα λεφτά! Εμείς καταγγείλαμε αυτή τη σύμβαση πριν μερικούς μήνες και είμαστε πλέον στα δικαστήρια και ψάχνουμε άλλους τρόπους για την εξέταση. Διότι είναι εκ των ων ουκ άνευ οι ποδοσφαιριστές προτού πάνε να παίξουν ποδόσφαιρο πρέπει να εξετάζονται. Και να εξετάζονται ενδελεχώς. Δηλαδή, δεν φτάνει μόνο να πας σε ένα γιατρό και να σου βάλει ένα ακουστικό. Πρέπει να κάνουν τρίπλεξ καρδιάς, καρδιογράφημα και κάποιες εξετάσεις αίματος. Αυτά θα περάσουν από τη γενική συνέλευση ως υποχρεωτικά κι από τη νέα περίοδο όλα τα σωματεία θα είναι υποχρεωμένα να πρέπει να περάσουν από αυτή τη διαδικασία. Κάθε χρόνο πρέπει να γίνεται αυτό. Έχει ένα μηδαμινό κόστος. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν πλέον στην ελληνική κοινωνία και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ είναι συμβεβλημένοι πάρα πολύ εξωτερικοί γιατροί. Εμείς είμαστε σε επαφή με μία ιατρική εταιρεία που έχει ένα δίκτυο γιατρών σε όλη την Ελλάδα. Εννοώ η Ομοσπονδία -και μάλιστα αυτές τις μέρες συζητούσαμε το θέμα- η οποία μας έχει κάνει μία προσφορά, αυτές οι εξετάσεις όπου αν κάποιος πήγαινε από μόνος του σε κάποιους γιατρούς πληρώνοντας τη συμμετοχή με τον ΕΟΠΥΥ θα έδινε 15-20 ευρώ. Η εταιρία μάς τα προσφέρει με 9 ευρώ για τον κάθε ποδοσφαιριστή. Χρειάζεται καρδιολόγος και μικροβιολογικό εργαστήριο. Αναλαμβάνει η εταιρεία αυτές οι εξετάσεις να τις στέλνει
on line στην ΕΠΟ και από εκεί θα ανάβει πράσινο ή κόκκινο για τον κάθε ποδοσφαιριστή για το αν μπορεί να αγωνίζεται ή όχι.