Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκατάτος
Ελευθερία μετακίνησης: Το Ε.Κ. πολεμά να σώσει το σημαντικότερο
Με άρθρο που δημοσιεύει η εισηγήτρια κα Βέμπερ, ευρωβουλευτής (Φιλελεύθεροι, Ρουμανία) στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 19/6/2013, τίθεται στην πραγματική του διάσταση η ελευθερία μετακίνησης μεταξύ των κρατών μελών. Μια ελευθερία που θεωρείται από πολλούς ως το σημαντικότερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης όμως αυτό επ’ ουδενί σημαίνει ότι είναι δεδομένο. Ετσι, το Ε.Κ. παρενέβη για να τροποποιήσει πρόταση της Κομισιόν διασφαλίζοντας ότι το δικαίωμα αυτό στην ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ κρατών – μελών δεν θα πέσει θύμα πολιτικής ομηρείας. Στο ερώτημα αν οι τροποποιήσεις που επέβαλε το Ε.Κ. στην πρόταση αποτρέπουν πράγματι την επιβολή ελέγχων στα σύνορα για καθαρά πολιτικούς λόγους, η απάντηση της ευρωβουλευτή είναι ότι αν ένα κράτος μέλος θέλει αποφασίζει να κάνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να το συζητήσει με την Κομισιόν και όλα τα άλλα κράτη μέλη που επηρεάζονται άμεσα από την απόφασή του. Από την πλευρά της η Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει έκθεση προς το Ε.Κ. στην οποία θα εξηγεί γιατί θεωρεί ότι η προσωρινή επαναφορά μεθοριακών ελέγχων, όταν και όπου επιβληθεί, αποτελεί την έσχατη λύση, όπως ορίζει ο νόμος.
Οι αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων Ιταλίας – Γαλλίας από τον φόβο μαζικών «περασμάτων» λαθρομεταναστών πριν 2 – 3 χρόνια. Τώρα πλέον δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Τέλος στο ερώτημα πως αξιολογείται η ελευθερία μετακίνησης στην Ε.Ε. σήμερα, η ευρωβουλευτής απάντησε με τα αποτελέσματα πρόσφατης σφυγμομέτρησης του ´Ευρωβαρόμετρου´ το 62% των Ευρωπαίων θεωρεί την ελευθερία μετακίνησης το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάνει τον κόσμο να νιώσει ότι πράγματι όλοι μένουμε στο ίδιο μεγάλο σπίτι και γι’ αυτό θεωρήσαμε σημαντικό να την προστατεύσουμε
Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Γέφυρα
μεταξύ των δύο ακτών της Μεσογείου
Περισσότεροι σπουδαστές από τις χώρες της Νότιας Μεσογείου θα επωφεληθούν από το νέο πρόγραμμα της Ε.Ε. για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία: Αυτό ήταν το μήνυμα της επιτρόπου κας Ανδρούλλας Βασιλείου σε πανεπιστημιακή «εκδήλωση κορυφής» στη Λευκωσία σήμερα. Η επίτροπος δήλωσε ότι το νέο πρόγραμμα, που αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2014, θα αξιοποιήσει την επιτυχία των υφιστάμενων προγραμμάτων Tempus και Erasmus Mundus.
Το πρόγραμμα Erasmus Mundus έχει ως στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω υποτροφιών και ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Το πρόγραμμα προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη για τα ιδρύματα και υποτροφίες για τα άτομα. Διατίθεται χρηματοδότηση για:
· ευρωπαϊκά κοινά μάστερ και διδακτορικά (συμπεριλαμβανομένων των υποτροφιών)·
· συμπράξεις με μη ευρωπαϊκά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποτροφίες για σπουδαστές και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού·
· σχέδια που προάγουν την ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση παγκοσμίως.