Το θερινό ηλιοστάσιο γιόρτασε χθες 21 Ιουνίου ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων (Ι.Ο.Χ.) και ο Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης έχοντας εγκαταστήσει ένα τεράστιο τηλεσκόπιο μπροστά από το Νεώριο Μόρο όπου είχαν την ευκαιρία να δουν τον ήλιο και να πληροφορηθούν από τα μέλη των συλλόγων μικροί και μεγάλοι τα παράξενα του σύμπαντός άγνωστα στους περισσότερους.
Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος μέλος του Συλλόγου Φίλων Αστρονομίας Κρήτης εξηγούσε στον κόσμο και απαντούσε στα ερωτήματα που του έκαναν. Μιλώντας στα “Χ.Ν.” επεσήμανε ότι «την 21η Ιουνίου, έχουμε και αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού. Αυτό συμβαίνει κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης είναι στραμμένος όσο περισσότερο επιτρέπει η κλίση της Γης, προς τον Ήλιο, κατά την ετήσια τροχιά της γύρω από αυτόν. Η στιγμή αυτή ονομάζεται ηλιοστάσιο του Ιούνη, ή θερινό ηλιοστάσιο. Κατά το ηλιοστάσιο, λοιπόν, του Ιούνη ο ήλιος φτάνει στο βορειοδυτικό σημείο της Γης, με ακτίνες του να βρίσκουν κάθετα την επιφάνεια της Γης στον Τροπικό του Καρκίνου, όταν η Γη έχει κλίση περίπου 23,5ο σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονά της. Κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου η μέρα, έχει τις περισσότερες ώρες για εκείνους που ζουν στα βόρεια του Τροπικού του Καρκίνου (γεωγραφικό πλάτος 23,5ο βόρεια). Όσοι ζουν ή ταξιδεύουν προς τα βόρεια, προς τον Αρκτικό Κύκλο (66,5ο βόρεια από τον Ισημερινό) μπορούν να δουν τον “ήλιο του μεσονυκτίου”, όπου ο ήλιος παραμένει ορατός σε όλη τη νύχτα, ενώ εκείνοι που ζουν ή ταξιδεύουν νότια προς τον Ανταρκτικό κύκλο (66,5ο νότια από τον Ισημερινό) δεν θα δουν τον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.
Για εκείνους που ζουν κοντά στον Ισημερινό, ο ήλιος δεν κινείται πάνω-κάτω στον ουρανό. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν έχει μεγάλες διαφορές, ή είναι σχεδόν σταθερή», ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «χωρίς την κλίση του άξονα της γης, δεν θα είχαμε εποχές».
Παρατηρώντας τον ήλιο
![](https://i0.wp.com/www.haniotika-nea.gr/media/2021/07/Ad-728x90-1.jpg?fit=728%2C90&ssl=1)