Το μοντέλο της τρικομματικής μας τέλειωσε. Πάμε για άλλη προγραμματική συμφωνία. Μία απόφαση που βολοδέρνει να την πάρουν τρεις τώρα θα τελειώνει γρήγορα και θα συνεχίζουμε στο ίδιο μοτίβο, ´προέχει η πολιτική σταθερότητα´… ´Το μείζον είναι η σταθερότητα και η παραμονή στο Γιούρογκρουπ´. Το σημαντικό δεν ήταν η σταθερότητα. Ο κ. Κουβέλης φάνηκε να μην πιστεύει στο εγχείρημα που μετείχε της τρικομματικής. Κι όμως είχε επωμισθεί το ρίσκο να συμμετέχει στη νομή της εξουσίας και ταυτοχρόνως μέσα απ’ τα υπουργικά έδρανα να ασκεί αντιπολιτευτική πολιτική για χάρη των συντεχνιών και των αντιμνημονιακών.
Η παραβίαση των όσων συμφωνήθηκαν από τη ΝΔ κατά τη σύσταση της τριμερούς συμμαχίας έφθασαν τα πράγματα σε αδιέξοδο και τούτο συνέβη λόγω λαθών του κ. Σαμαρά που δεν συνέκλιναν στις ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις των τριών. Το πρώτο λάθος ήταν το αντιρατσιστικό. Το δεύτερο και αυταρχικό, το κλείσιμο της ΕΡΤ που έφερε την κρίση μέρος της οποίας είχε την ευαισθησία να αποδεχθεί ο κ. πρωθυπουργός. Ο κ. Βενιζέλος μέσα από τη ´βαθυστόχαστη´ πολυλογία του ανέλαβε την πρωτοβουλία να επαναφέρει την κατάσταση εκεί που ήταν πριν το αδιέξοδο.
Ομως δεν ισορρόπησαν, δεν τα κατάφεραν να συμμαχήσουν ούτε και το ΣτΕ λειτούργησε ως καταλύτης στη λύση της κρίσης της ΕΡΤ. Το θέμα είναι πολιτικό και ένα Δικαστήριο δεν μπορεί με οποιαδήποτε απόφασή του να αντιμετωπίσει τέτοια περίπτωση. ´Εγώ θέλω να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό…´, είπε ο Σαμαράς. Ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι ´το κλίμα είναι φορτισμένο, γιατί υπάρχει πρόβλημα´, που απέφυγε να αναφέρει ποιο είναι. Και ο κ. Κουβέλης πιο συγκεκριμένος αναφέρθηκε για ´πρόβλημα συλλειτουργίας, λόγω πρωθυπουργικής ενεργείας μονομερώς´.
Γνώριζαν και οι δύο τι επρόκειτο να κάνει ο κ. Σαμαράς. Για τον κ. Κουβέλη το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η ΕΡΤ ήταν η κορυφή του παγόβουνου και η αρχή ενός νέου τρόπου λειτουργίας του κράτους. Ο κ. Κουβέλης δεν μπορούσε να υπομένει σε διαδικασίες που ρυθμίζονται συνεχώς με Π.Ν.Π. και να ισχύουν πριν ψηφιστούν απ’ τη Βουλή οι οποίες μάλιστα δεν υπογράφονται απ’ όλο το Υπ. Συμβούλιο.
Και αποφάσισε να υπαναχωρήσει. Ξέχασε την περυσινή ρητορική του, όταν δέχθηκε να συμμετάσχει στη νομή της εξουσίας και την προώθηση της μεταρρύθμισης. Θα μείνει μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στα έδρανα της Βουλής να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης κατά περίπτωσιν, χωρίς να μπορεί να επηρεάζει την κυβέρνηση καθ’ όσον θα υπάρχει μια πλειοψηφία 153 βουλευτών, 125 της ΝΔ και 28 του ΠΑΣΟΚ.
Λέγεται ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. αυτοαναιρείται όπως συνέβη και με τον ΛΑ.Ο.Σ. του κ. Καρατζαφέρη. Ο τελευταίος συμμετείχε στην κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, διεφώνησε, έφυγε και εξαερώθηκε σε σημείο που σήμερα τον ξαναθυμόμαστε με τα ευφυολογήματά του. Ο κ. Κουβέλης δεν ήθελε να μετάσχει στην κυβέρνηση, μετά τις πρώτες εκλογές το ’κανε όμως μετά τις δεύτερες, όταν φτιάξανε την τρικομματική απ’ την οποία αποχωρεί μετά έναν χρόνο. Η κυβέρνηση τώρα θ’ αλλάξει, θα ’χει μια εύθραστη πλειοψηφία την οποία θα ρυθμίσουν πολλοί παράγοντες και ο κ. Κουβέλης, ώστε να μην πάμε σε εκλογές. Ο κ. Κουβέλης μόνος του είχε λιγότερα περιθώρια ελιγμών. Εβαλε τα κομματικά όργανα σαν ´τοίχο´ μπροστά του ίσως να κρυφτεί πίσω του.
Πάντως αν ο κ. Κουβέλης, ο οποίος στην πρώτη συνάντηση των τριών, που έγιναν δύο είχε ταχθεί αλληλέγγυος με τη λύση του κ. Σαμαρά για την ΕΡΤ έκανε πίσω και θεωρείται ´μπουρλοτιέρης´ της τρικομματικής, πώς πρέπει να χαρακτηρίσουμε τη στάση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα στηρίξει τη θέση του κ. Κουβέλη όποια και να ’ναι;
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.