Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκατάτος
Αντιμετώπιση της απάτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Σύμφωνα με έκθεση εξαιρετικά αναλυτικού περιεχομένου που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, φαίνεται να υιοθετείται η στενή παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των συστημάτων εποπτείας και ελέγχου στα κράτη μέλη και να εξασφαλίσει ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο των παρατυπιών στα κράτη μέλη αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση. Και τούτο, διότι, παρά τις επιτυχίες που αναφέρθηκαν στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής, το 2011 (1.230 παρατυπίες ως δόλιες, και μείωση των δημοσιονομικών τους επιπτώσεων κατά 37% σε σύγκριση με το 2010), πρέπει να επιτευχθεί μεγαλύτερος συντονισμός και συγκρισιμότητα.
Το θέμα αυτό στηρίζεται στο ότι η καταπολέμηση της απάτης και οποιωνδήποτε άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ενωσης αποτελεί υποχρέωση της Επιτροπής και των κρατών μελών, η οποία παγιώνεται στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ενα εργαλείο που θα διαδραματίσει σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, για την εφαρμογή της οποίας η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες της.
Σημείο αιχμής είναι η ορθή λειτουργία των τελωνειακών διαδικασιών που έχει άμεσες επιπτώσεις στον υπολογισμό του ΦΠΑ. Και αυτό τονίζεται γιατί η απάτη με τον ΦΠΑ έχει ευρεία διάδοση, το μοντέλο συλλογής του ΦΠΑ παραμένει αμετάβλητο από τότε που καθιερώθηκε? και μάλλον πρέπει να θεωρείται ως παρωχημένο, δεδομένου ότι έχουν σημειωθεί πολλές αλλαγές στο τεχνολογικό και οικονομικό περιβάλλον.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι, οι πρωτοβουλίες στον τομέα της άμεσης φορολογίας απαιτούν ομόφωνη απόφαση του
Συμβουλίου? και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, δηλαδή η πρόταση οδηγίας για το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά τον μηχανισμό ταχείας αντίδρασης για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, και η πρόταση οδηγίας για την προαιρετική και προσωρινή εφαρμογή του μηχανισμού αντιστροφής της επιβάρυνσης για τις παραδόσεις ορισμένων αγαθών και την παροχή υπηρεσιών που είναι πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο απάτης, εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στο Συμβούλιο.
Τέλος στο γενικό αυτό επίπεδο, επισημαίνεται η ανάγκη για σύνδεση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ επιχειρηματικών συναλλαγών και φορολογικών αρχών, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή·και να υπάρξει αποτέλεσμα με τη μείωση των ποσών ΦΠΑ που δεν εισπράττονται?
Λαθρεμπόριο τσιγάρων
Σε έκθεση που έχει προετοιμαστεί για τη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου, αναγνωρίζεται ότι το λαθρεμπόριο ειδών με υψηλή φορολογία προκαλεί σημαντικές απώλειες εσόδων του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και των κρατών μελών της. Μάλιστα, όσον αφορά την άμεση απώλεια τελωνειακών εσόδων λόγω λαθρεμπορίου τσιγάρων στην Ε.Ε. οι εκτιμήσεις ανεβάζουν στο ποσόν άνω των 10 δισ. ευρώ ετησίως.·
Στην έκθεση τονίζεται ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποτελεί σημαντική πηγή χρηματοδότησης διεθνώς δομημένων εγκληματικών οργανώσεων και κατά συνέπεια τονίζει πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και οινοπνευματωδών ποτών στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε., το οποίο προβλέπει στήριξη της ικανότητας επιβολής του νόμου στις γειτονικές χώρες, προσφορά τεχνικής βοήθειας και κατάρτισης, ευαισθητοποίηση, ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας, όπως είναι οι Κοινές Τελωνειακές Επιχειρήσεις, καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών και τόνωση της διεθνούς συνεργασίας.
Η σημασία για τη συνεργασία των κρατών μελών, της Ρωσίας και των χωρών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία) για να βρεθούν λύσεις και στα ανατολικά σύνορα, που αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτη γεωγραφική περιοχή, είναι πολύ μεγάλη.
Σχετική ικανοποίηση για τις δραστηριότητες της ΟΛΑΦ όσον αφορά την εφαρμογή σχεδίου δράσης? (όπως που είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση 1,2 εκατομμυρίων τσιγάρων) σημειώνεται στην ίδια έκθεση, όπως επίσης και η θέσπιση του πρωτοκόλλου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού, που υιοθετήθηκε το 2010.