Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Δεν πάει άλλο με τις οδικές πινακίδες

Η Δημοτική Αρχή των Χανίων, μα και των άλλων Δήμων, έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια θαυμαστό έργο στην καθαριότητα της πόλης και των χωριών.
Ασβεστωμένα ρείθρα και τοιχία και όλα με αγάπη και μεράκι. Μια κάστα όμως από βάνδαλους καταστρέφει την εικόνα αυτή και μας κάνει να ντρεπόμαστε τους επισκέπτες του τόπου μας, αλλά και να κινδυνεύουμε στους δρόμους ως οδηγοί.
Δεν πάει άλλο η ρύπανση των οδικών πινακίδων. Εκτός που πρέπει να βρεθεί τρόπος να καθαριστούν άμεσα θα πρέπει να αναληφθεί εκστρατεία, από πολλούς Φορείς, για να σταματήσει το κακό. Στην εθνική οδό, στις εισόδους των κόμβων Σούδας, Μουρνιών κ.λπ., από αεροδρόμιο για Χανιά ακόμη και μέχρι την Κίσαμο και τα Σφακιά, το χάλι είναι απαράδεκτο και όταν πρόκειται για προειδοποιητικές πινακίδες, ιδίως μέσα στην πόλη, δημιουργεί κινδύνους ατυχημάτων. Η μεγαλύτερη ζημιά προκαλείται από την αναγραφή, με μαύρο συνήθως χρώμα, των συνθημάτων Θύρα 7 και Θύρα 13 και παρόμοια. Μήπως κάποιος πρέπει να τους δείξει και τη θύρα της Δικαιοσύνης;
Πρέπει να κληθούν οι Σύλλογοι, ποδοσφαιρικοί και ´φιλάθλων´, να απευθύνουν έκκληση και να νουθετήσουν τους οπαδούς των. Η κύρια επιτυχία της εκστρατείας μπορεί να δώσει αποτελέσματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με ενημέρωση των μαθητών για την καταστροφή που προκαλούν και τις εξορμήσεις για να αντιληφθούν επί τόπου τη ζημιά και να βοηθήσουν στον καθαρισμό.
Πληροφορούμεθα κάθε τόσο για περιβαλλοντικά προγράμματα, πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα, καθαρισμούς αξιόλογους παραλιών και χώρων. Για τη ντροπή των πινακίδων τίποτα.

ΚΑΙ ΣΚΕΠΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΚΛΑΔΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ
Επίσης κανείς δεν μεριμνά να κοπούν τα κλαδιά από δέντρα, σφάκες κ.λπ. που καλύπτουν παρόμοιες πινακίδες, όπως π.χ. από Χανιά για έξοδο στους κόμβους Σούδας και Μουρνιών και αλλού.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ… ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΓΚΡΑΦΙΤΙ
Δεν μας έλειπαν οι… φίλαθλοι, έχουμε και τους θιασώτες της νεοφανούς υψηλής τέχνης των γκράφιτι, που μάλιστα, όπως μας κατήγγειλαν γονείς, διδάσκεται και σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Είπαν όμως στα παιδιά ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε τοίχους από τσιμέντο, σε περιφράξεις ή αντιστηρίξεις και όπου αλλού δεν είναι βαμμένα ή σε κτήρια μέσα στην πόλη ή σε πετρόκτιστα ή σε πινακίδες;
Και οι απλοί πολίτες όμως δεν είναι δυνατόν να μην έχουν αντιληφθεί κάποιους την ώρα που μουτζουρώνουν και να επέμβουν όπως πρέπει.
Και πέρα από αυτή την πρωτοφανή ρύπανση και οι αφίσες κάθε λογής σε κάθε κεντρικό τοίχο, τζαμαρία ξενοίκιαστου  καταστήματος ή όπου λάχει. Πώς θα αντιμετωπιστούν όλοι αυτοί οι εχθροί της πόλης, της όμορφης πόλης μας;



Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα