«Το Μουσείο Τυπογραφίας των ´Χανιώτικων νέων´ είναι το μοναδικό που υπάρχει στον ελλαδικό χώρο, ενώ χρόνο με τον χρόνο αποκτά μία δυναμική που θέλουμε να το φέρει σε θέση ισότιμη με τα αντίστοιχα μεγάλα Μουσεία της βόρειας Ευρώπης, εκεί που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε η τυπογραφία». Αυτά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η υπεύθυνη του Μουσείου, Ελια Κουμή, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή την παρουσίαση μίας βίντεο εγκατάστασης, με τον τίτλο ´Hydra´, της δημιουργού Αλίκης Χιωτάκη.
Το βίντεο, το οποίο γυρίστηκε στους χώρους του τυπογραφείου, κατά τη διάρκεια εκτύπωσης της εφημερίδας, παρουσιάζει την κίνηση και τον ρυθμό των εκτυπωτικών μηχανημάτων, ενώ αντιπαραβάλλεται με την κίνηση του ανθρώπινου σώματος. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια εγκατάσταση που δημιουργήθηκε ειδικά για το Μουσείο Τυπογραφίας. Η κα Κουμή υπογράμμισε επίσης ότι «η εγκατάσταση θα παραμείνει στο Μουσείο μέχρι τις 30 Αυγούστου και έπειτα θα συνεχίσει το ταξίδι της σε Μουσεία και φεστιβάλ του εξωτερικού». Η δημιουργός του βίντεο Αλίκη Χιωτάκη, σε δήλωσή της, τόνισε ότι «ουσιαστικά το βίντεο αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο αφορά το κομμάτι του Τύπου και συγκεκριμένα της παραγωγής της εφημερίδας, τη χρήση της αρχέγονης ύλης που είναι το χαρτί και πώς αυτό εξελίσσεται και παίρνει τη μορφή της εφημερίδας. Το δεύτερο βίντεο με τίτλο ´Ydra´ συνοδεύει κατά κάποιον τρόπο το πρώτο, με ένα διαφορετικό ύφος, χρησιμοποιώντας το σώμα, το οποίο εναλλάσσεται με τους ρυθμούς των μηχανημάτων στον χώρο εκτύπωσης της εφημερίδας».
Μιλώντας στους παρευρισκομένους ο επιμελητής του ´ΧΑΝΙaRT 2013´ Ιωάννης Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι «η βίντεο εγκατάσταση στο Μουσείο Τυπογραφίας των ´Χανιώτικων νέων´ συμπεριλαμβάνεται στις 47 εκδηλώσεις του προγράμματος ´ΧΑΝΙaRT 2013 – εικαστικές διαδρομές στον Νομό Χανίων´. Μέσα από το πρόγραμμα ντόπιοι, αλλά και επισκέπτες των Χανίων, έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την εικαστική δημιουργία, αλλά και τους χώρους πολιτισμού του Νομού μας».
Από την πλευρά της η επιμελήτρια της βίντεο εγκατάστασης Σοφία Μαυρουδή τόνισε ότι «ένα μηχανικό στοιχείο, όπως είναι μια βιντεοκάμερα, μέσα σε ένα τυπογραφείο, όπου πλέον σύγχρονες μηχανές, σε γρήγορη ταχύτητα, δημιουργούν έναν ήχο και έναν ρυθμό που επαναλαμβάνεται και που όλα γίνονται αυτόματα, δημιουργούν μία χορογραφία από μόνα τους ή έναν διάλογο με τον ρυθμό του σώματος ή με τον δημιουργό που κρατά την κάμερα».
Στο τέλος της παρουσίασης η εκδήλωση συνεχίστηκε στον κήπο του Μουσείου, εκεί όπου οι δεκάδες επισκέπτες, εκτός από τον πλούσιο μπουφέ και τα δροσερά ποτά, απόλαυσαν έναν υπέροχο αστεροφωτισμένο ουρανό, ενώ οι μουσικές επιλογές του dj Κώστα Πατσουράκη έδεσαν αρμονικά με το πανέμορφο – φωτισμένο λιμάνι της Σούδας και κράτησαν τους επισκέπτες μέχρι αργά το βράδυ…