Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Η παγκόσμια εικόνα των δύο υπερδυνάμεων

Φραγκισκος Γεωργιλας*
info@sentiment.gr

Μετά την κρίση του 2008 στις Η.Π.Α., οι αντιλήψεις σχετικά με την οικονομική ισορροπία δυνάμεων στον πλανήτη έχουν αρχίσει και μετατοπίζονται, με την Κίνα να εμφανίζεται ως ισότιμος παίχτης σε διεθνές επίπεδο. Ωστόσο, η αυξανόμενη διείσδυση της Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε θετικές αξιολογήσεις στο επίπεδο της δημοτικότητας. Παρά τις σχετικά θετικές κρίσεις των πολιτών για τις Η.Π.Α. σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η Κίνα κάποια μέρα θα γίνει μεγαλύτερη υπερδύναμη.
Σύμφωνα με δύο μελέτες της Pew Research Center αποκομίζουμε σημαντικά δεδομένα αφενός σε επίπεδο αξιολόγησης  των πολίτες παγκοσμίως, για τις δύο αυτές χώρες και αφετέρου για τη γνώμη που επικρατεί αναφορικά με το ποια χώρα είναι σήμερα πρώτη σε επίπεδο οικονομίας.
Η έρευνα που έγινε σε 38 χώρες ανά τον κόσμο αποτύπωσε ότι το 63% των πολιτών παγκοσμίως δείχνει μια συμπάθεια στις Η.Π.Α., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κίνα είναι 50%. Σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ρωσία ο δείκτης συμπάθεια για τις Η.Π.Α. είναι αρκετά υψηλότερος σε σχέση με εκείνο της Κίνας, ενώ σε περιοχές όπως τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία οι πολίτες δείχνουν αρκετά μεγάλη συμπάθεια και για τις δύο χώρες. Στη μοναδική περιοχή που ηγείται η Κίνα είναι στη Μέση Ανατολή, με 45% έναντι μόλις 25% των Η.Π.Α. Οι κινέζοι πολίτες έχουν σε ποσοστό 40% θετική εικόνα για τις Η.Π.Α., ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στη χώρα της «ελευθερίας» για την Κίνα είναι 37%. Παράλληλα ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό 70% απαντά ότι στις Η.Π.Α. επικρατεί η έννοια του σεβασμού των ανθρώπινων ελευθερίων σε αντίθεση με ένα μόλις 36% που θεωρεί το ίδιο ότι ισχύει και στην Κίνα.
Εκεί ασφαλώς που υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των απόψεων, σε σχέση με το 2008 είναι, για την πορεία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Πέντε χρόνια πριν, μόλις το 20% ανά την υφήλιο θεωρούσε την Κίνα ως την πρώτη δύναμη σε επίπεδο οικονομίας παγκοσμίως. Το 2013 το ποσοστό αυτό έχει ανέλθει στο 34% με τις Η.Π.Α. να έχουν πέσει σε σχέση με το 2008 από το 47% στο 41%. Σε περιοχές όπως στην Ευρώπη, την Αυστραλία και τον Καναδά οι πολίτες θεωρούν ως πρώτη δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη την Κίνα. Ενώ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας η πλειοψηφία δείχνει τις Η.Π.Α. Συνολικά στις 22 από τις 38 χώρες του κόσμου οι Η.Π.Α. παραμένουν στην άποψη των πολιτών ως η πρώτη οικονομικά δύναμη παγκοσμίως.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα