WEB ONLY
Είκοσι στρέμματα παραλίας χάνονται κάθε χρόνο στα Χανιά, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστα Συνολάκη, ο οποίος παρουσίασε σήμερα την μέχρι τώρα πορεία της μελέτης για τα αίτια της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο τμήμα του κόλπου των Χανίων, από το Κολυμπάρι μέχρι και την Νέα Κυδωνία.
Στο πλαίσιο της μελέτης που εκπονούν από κοινού το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών) με το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν ποντιστεί δύο μετρητές στη θαλάσσια περιοχή του Γερανίου και έξω από το ενετικό λιμάνι των Χανίων, οι οποίοι καθημερινά καταγράφουν στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν με ακρίβεια τις φυσικές αιτίες διάβρωσης των ακτών στο βόρειο παραλιακό μέτωπο των Χανίων. Οι δυο μετρητές βρίσκονται σε βάθος 25 μέτρων, «κάθονται» στο βυθό της θάλασσας και συντηρούνται κάθε τρεις μήνες. Στέλνουν ηχητικά σήματα από τον βυθό στην επιφάνεια, με τα οποία οι μελετητές καταγράφουν το κύμα την κατεύθυνση του και τα ρεύματα σε όλη την υδάτινη στήλη.
Το αντικείμενο της μελέτης, που θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από σήμερα, είναι ο υπολογισμός του όγκου των φερτών, τι υπάρχει στα ποτάμια, τι υπάρχει στη θάλασσα, και η κατάθεση προτάσεων για το πού θα τοποθετηθεί άμμος, ώστε να εμπλουτισθούν οι παραλίες και να δημιουργηθούν φυσικοί κυματοθραύστες οι οποίοι θα προστατεύουν τις ακτές από τα φυσικά φαινόμενα.
«Οι μετρητές μας καταγράφουν το ύψος του κύματος την κατεύθυνση και τα θαλάσσια ρεύματα. Η κατανομή των θαλασσίων ρευμάτων είναι το στοιχείο που μας χρειάζεται για να καταλάβομε την μεταφορά της άμμου», εξήγησε ο κ. Συνολάκης.
Ανέφερε δε πως με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς «χάνουμε στα Χανιά περίπου 20 στρέμματα παραλίες το χρόνο» και σημείωσε: «Και για να σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό, αν υπολογίσει κανείς -με τα στοιχεία που έχουμε- ότι ένα τετραγωνικό μέτρο παραλίας αφήνει την ημέρα 10 ευρώ σε καρέκλες, ποτά, στα Χανιά χάνουμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο».
Ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα τμήματα των παραλιών του βόρειου μετώπου στα Χανιά, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει καταγραφεί στην παραλία Κολυμβαρίου, την παραλία Ταυρωνίτη και την παραλία του Πλατανιά.
«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ελπίζουμε ότι με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε θα κάνουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη μελέτη για όλο το βόρειο τμήμα από το Κολυμπάρι μέχρι και τον Γαλατά. Να δούμε τι άμμος λείπει, τι αποθέματα άμμου υπάρχουν στα ποτάμια και τη θάλασσα, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε αποκατάσταση/εμπλουτισμό των παραλιών με την άμμο που έχει φύγει, ώστε να επανέλθομε περίπου στα επίπεδα που είμαστε στη δεκαετία του 1990», ανέφερε ο κ. Συνολακης και χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη λύση οικολογικά σωστή και εφικτή.
Αναφερόμενος στα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν καταγράψει οι μετρητές είπε ότι τα κύματα είναι μεγαλύτερα από ότι περίμεναν οι επιστήμονες και πάρα πολύ πιο μακρά, εξηγώντας ότι αυτό σημαίνει πως σε κάθε καταιγίδα χάνεται πολύ περισσότερη άμμος από ό,τι υπολόγιζαν.
Όσο αφορά άλλες αιτίες που συμβάλλουν στη διάβρωση των ακτών, ο κ. Συνολάκης έκανε λόγο για λάθη που έγιναν κατά τον σχεδιασμό λιμανιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά το λιμάνι στο Κολυμπάρι το λιμανάκι του Πλατανιά και το αλιευτικό καταφύγιο Αγίας Μαρίνας.
«Τα λιμάνια αυτά δεν μας βοηθούν είναι σε λάθος σημείο και εμποδίζουν την άμμο να μεταφερθεί προς την στεριά» επισήμανε.