Κυριακή, 12 Ιανουαρίου, 2025

Η “Μαρίνα” επέστρεψε σπίτι της

Η επιστροφή της ´Μαρίνας´, έτσι ονόμασαν οι άνθρωποι του ´Αρχέλων´ (Σύλλογος προστασίας θαλάσσιας χελώνας), τη χελώνα Caretta – Caretta,  που, έπειτα από έξι χρόνια περίθαλψης, ξαναγύρισε υγιής και δυνατή στο φυσικό της περιβάλλον, για να ταξιδέψει ελεύθερη τώρα πια στη θάλασσα της Μεσογείου και στο απέραντο γαλάζιο.
Η απελευθέρωση της χελώνας πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην παραλία του Πύργου Ψηλονέρου, παρουσία δεκάδων ξένων και ντόπιων επισκεπτών και κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα, όταν η ´Μαρίνα´, ακολουθώντας το ένστικτό της προχώρησε αργά – αργά στην παραλία, βρήκε τον δρόμο και έπεσε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα μέχρι να χαθεί μέσα σε λίγα λεπτά από τα μάτια όλων…  
Το ´παρών´ έδωσε και ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε τα εξής: «Ανθρωποι και χελώνες μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά μέσα από τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε έτσι να μη θεωρηθεί ότι κάποιος ανταγωνίζεται τον άλλον. Ως Δήμος Πλατανιά έχουμε πραγματοποιήσει κάποιες παρεμβάσεις σε συνεργασία με τον ´Αρχέλων´, όπως είναι τα φωτιστικά της παραλιακής ζώνης, τα οποία είναι βαμμένα από την πλευρά της θάλασσας με μαύρο χρώμα για να μην αποπροσανατολίζονται οι χελώνες κατά τη διάρκεια της ωοτοκίας. Επίσης ο καθαρισμός της παραλίας, η οποία είναι ´Natura´, γίνεται πάντα πριν την περίοδο της ωοτοκίας, ενώ δεν επιτρέπουμε την είσοδο βαρέων οχημάτων στην άμμο. Από φέτος σκοπεύουμε να βάλουμε στις υποχρεώσεις αυτών που κάνουν σύμβαση με τον Δήμο για τοποθέτηση  ομπρελοκαθισμάτων στις παραλίες, καθημερινά, με τη δύση του ηλίου, να μαζεύουν τις καρέκλες. Οι κινήσεις αυτές πιστεύουμε ότι βοηθούν τη διατήρηση του περιβάλλοντος, αλλά και την ανεμπόδιστη κίνηση των χελωνών, την περίοδο της ωοτοκίας, όταν βγαίνουν στην άμμο για να εναποθέσουν τα αβγά τους».
Για τη διάσωση της χελώνας από την ημέρα που την ανέλαβε για περίθαλψη ο Σύλλογος μέχρι χθες που επέστρεψε στη θάλασσα μίλησε η Ρεγγίνα Στεφανάτου, υπεύθυνη προγράμματος Κρήτης του ´Αρχέλων´, λέγοντας ότι «η χελώνα βρέθηκε πριν από 6 χρόνια στην παραλία στο Γεράνι με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, από κάποιον, ο οποίος την είχε κτυπήσει ηθελημένα καθώς επίσης και ένα αγκίστρι το οποίο είχε  καταπιεί. Το κτύπημα στο κεφάλι ήταν και η αιτία που έχασε το ένα της μάτι, ενώ είχαν υποστεί βλάβη κάποια νεύρα στον εγκέφαλο, τα οποία επηρέαζαν σοβαρά την ισορροπία της και τη δυνατότητά της να καταδύεται στον βυθό. Κανείς μας δεν πίστευε ότι θα μπορούσε και πάλι να επιστρέψει στη θάλασσα. Η περίθαλψη όμως ήταν δαπανηρή και χρονοβόρα, ενώ με κάποιες τεχνικές προσπαθήσαμε να τη βοηθήσουμε για να μπορέσει και πάλι να καταδύεται και να αναδύεται με ασφάλεια. Ετσι, όταν πριν από 6 μήνες παρατηρήσαμε ότι η ´Μαρίνα´ ξεκίνησε να καταδύεται κανονικά, να τρώει και να παίρνει βάρος, καταλάβαμε ότι ήρθε η ώρα για να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον».
Η κα Στεφανάτου σημείωσε επίσης ότι «στην Ελλάδα κάθε χρόνο βρίσκουμε 500 νεκρές χελώνες και 50 μέσο όρο τραυματισμένες. Το 60% του μεσογειακού πληθυσμού των χελωνών έρχεται και γεννά σε παραλίες στη χώρα μας. Η πιο σημαντική παραλία της Μεσογείου είναι η Ζάκυνθος με δεύτερη την Πελοπόννησο, ενώ τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα είναι η Κρήτη. Στο νησί μας ο μεγαλύτερος αριθμός χελωνών εμφανίζονται στον κόλπο του Ρεθύμνου όπου έχουν καταγραφεί 200 φωλιές».
Η ίδια υπογράμμισε ότι «20 χρόνια παρακολούθησης των χελωνών στην Κρήτη και ιδιαίτερα στον βόρειο άξονα δείχνουν ότι οι αριθμοί έχουν μεγάλη μείωση.
Ειδικά για τα Χανιά ο αριθμός των χελωνών που έρχονται την περίοδο της ωοτοκίας μειώνεται κάθε χρόνο 6%».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα