Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025

«Δύσκολη η μετανάστευση»

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η διαδικασία της μετανάστευσης. Εχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις στην ψυχική υγεία μεταναστών, καθώς αναγκάζονται να αφήσουν τον οικείο τόπο τους, για να προσαρμοστούν σε μια νέα ζωή. Γι? αυτό και είναι σημαντικό το πως γίνεται η υποδοχή και ενσωμάτωση των μεταναστών σε μια κοινωνία.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν προχθές το βράδυ στο πευκόφυτο Αλσος του Καμπανίου, σε μουσική εσπερίδα αγάπης. Η εκδήλωση ´λόγου και τέχνης´ για τη μετανάστευση περιελάμβανε ποίηση, θέατρο και μουσική με θέμα ´Πατρίδα – Μετανάστευση – Μοναξιά´.
Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Βουλγαρίδης Μηνάς, γιατρός από το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο Χανίων, ο Κοκκινάκης Γιάννης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Λιοδάκης Αντώνης, γιατρός, Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου, ο Μακρέας Δημήτρης γιατρός, Επιμελητής Α? ΕΣΥ περιφερειακό Ιατρείο Αρωνίου ενώ την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του και σύντομη ομιλία ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμπανίου Νίκος Γιαννακάκης.
Πεζά ποιητικά κείμενα απαγγέλθηκαν από την ηθοποιός – συγγραφέα, Μαρινέλλα Βλαχάκη, ενώ ακολούθησε για τα μικρά παιδιά παράσταση του θεάτρου σκιών με καραγκιόζη και στη συνέχεια πολλά τραγούδια από το Μουσικό Σχήμα ´Γιαλέλι´. Αρκετοί άνθρωποι έφεραν μαζί τους και παρέδωσαν για τον σκοπό της εκδήλωσης διάφορα φάρμακα όπως και τρόφιμα ενώ η Κοινωνική Κουζίνα Χανίων προσέφερε εδέσματα επί πληρωμή με σκοπό οι εισπράξεις να διατεθούν για τους σκοπούς της.
Σε δηλώσεις τους προς τα ´Χ.Ν.´ οι κ. Μηνάς Βουλγαρίδης και Γιάννης Κοκκινάκης επεσήμαναν ότι: ´Είναι γνωστό ότι εδώ και 15 χρόνια η Ελλάδα από χώρα αποστολής μεταναστών έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Αλλαξε ρόλο σ? ένα κοινωνικό, ανθρωπιστικό δράμα που η ανθρωπότητα ζει από τότε που άρχισε να λειτουργεί σαν οργανωμένη κοινωνία. Αυτό το δράμα θα μπορούσε να είναι ευτύχημα αν η υποδοχή και η ενσωμάτωση των μεταναστών σε κάθε κοινωνία γινόταν με τον σωστό τρόπο, αν δηλαδή ο κάθε μετανάστης εκεί που έρχεται, εκεί που πηγαίνει να εργαστεί να δουλέψει, να ζήσει προωθεί τα δικά του στοιχεία και τη δικιά του αν θέλετε εμπειρία και άποψη για τη ζωή στους νέους κατοίκους. Τέτοιες εκδηλώσεις σαν τη σημερινή σαφώς και λειτουργούν θετικά και λειτουργούν θετικά για μας που πρέπει να προσπαθούμε για να υποδεχτούμε αυτούς τους μετανάστες γιατί αυτοί ερχόμενοι εδώ πέρα πρέπει να ενσωματωθούν για να ζήσουν με τον τρόπο που πρέπει να ζήσουν´, υπογράμμισε ο γιατρός κ. Μηνάς Βουλγαρίδης. Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου Αντώνιος  Λιοδάκης τόνισε: ´ Θα μιλήσουμε για τη μετανάστευση και ψυχική υγεία που είναι σημαντικό θέμα διότι τη μετανάστευση τη βιώνουμε χρόνια στην Ελλάδα από την ύπαρξη του Ελληνικού κράτους. Εχουμε ζήσει περιόδους στην ιστορία μας και στη ζωή μας που αναγκαστήκαμε να μεταναστεύσουμε στο εξωτερικό. Ηδη τη δεκαετία του 1960 δημιουργήθηκε μια μεγάλη εσωτερική μετανάστευση όπου στο πλαίσιο της αστικοποίησης της ζωής βρέθηκε η μισή Ελλάδα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Αυτά τα θέματα έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και πάρα πολύ σημαντικές διότι χάνουμε τον τόπο της οικειότητας, δημιουργούμε μία άλλη ζωή, αφού αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε πάρα πολύ δύσκολα και με αυτή την έννοια πρέπει να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά τους σημερινούς μετανάστες στην Ελλάδα και να αναπτύξουμε διαφορετικές πολιτικές ενσωμάτωσής τους?´.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα