Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ποιος είναι Ελληνας;

Ενας πολύ καλός ορισμός για το ποιος είναι Ελληνας δόθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν παρουσίασε τις εδαφικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Συνέδριο Ειρήνης των Βερσαλλιών στο τέλος του Α? Παγκοσμίου Πολέμου. «Ελληνας», δήλωσε «είναι αυτός που θέλει να είναι Ελληνας, που νιώθει ότι είναι Ελληνας και λέει ότι είναι Ελληνας».
Η σθεναρή διατύπωση του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι το απόσταγμα του επίσημου ορισμού που δόθηκε από την ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Κρητικό ηγέτη, στο Συνέδριο Ειρήνης των Βερσαλλιών:
«Η προϋπόθεση την οποία θέτει ως βάση της εθνικότητας η ελληνική κυβέρνηση και μαζί με αυτή ολόκληρος ο ελληνισμός, δεν είναι άλλη από αυτή που σκιαγράφησε ο Ερνέστ Ρενάν και μετέπειτα υιοθέτησε η πολιτική επιστήμη όλων των πολιτισμένων λαών, δηλαδή η εθνική συνείδηση. Η θρησκεία, η φυλή, η γλώσσα δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικοί δείκτες της εθνικότητας. Το μόνο αδιαμφισβήτητο κριτήριο είναι η εθνική συνείδηση, δηλαδή η εκπεφρασμένη επιθυμία των λαών να καθορίσουν την τύχη τους και να αποφασίσουν σε ποια εθνική οικογένεια θέλουν να ανήκουν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα