Ολοκληρώνεται αύριο η έκθεση τοπικών προϊόντων ´Αγροτικός Αύγουστος´, που λειτουργεί στη Δυτική Τάφρο από τις 7.30 – 11.30 μ.μ. Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν τον χώρο της έκθεσης καθώς το Σαββατοκύριακο θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας, η οποία από τις πρώτες ημέρες είναι αρκετά μεγάλη.
Ολα στον ξυλόφουρνο
Βουτήματα με βρώμη, κριτσίνια από χαρούπι και άλλα παραδοσιακά αρτοποιήματα από προζύμι, ψημένα όλα στον ξυλόφουρνο του Αγίου Νεκταρίου, θα βρει ο επισκέπτης στο περίπτερο του Στέφανου Μαλαδάκη. «Οι επισκέπτες του ´Αγροτικού Αυγούστου´ θα βρουν κρητικά παραδοσιακά προϊόντα, παξιμάδια σταρένια, κριθαρένια. Επίσης μπορούν να δοκιμάσουν το νέο μας παξιμάδι, το ´Τριομύγαδο´, που περιέχει τρία άλευρα από στάρι, κριθάρι και βρώμη, κριτσίνια, βουτήματα, όπως το καινούριο μας βούτημα με βρώμη και κριτσίνι από χαρούπι. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας είναι ότι όλα τα προϊόντα μας είναι ψημένα στον ξυλόφουρνο με προζύμι, με παραδοσιακό τρόπο», μας είπε η Ελένη από το περίπτερο του ξυλόφουρνου Αγίου Νεκταρίου.
Χειροποίητα κρητικά αρτοποιήματα ´Κωνσταντίνος Περράκης´
Η επιχείρηση ξεκίνησε το 1921 ως φούρνος, ενώ τώρα παράγει κουλούρια και παξιμάδια σε συσκευασίες. «Προσφέρουμε στην αγορά 12 διαφορετικά είδη με κουλούρια (πορτοκάλι – αμύγδαλο, μέλι κ.ά.) και παξιμάδια, ενώ παρασκευάζουμε και τον παραδοσιακό καβρουμά. Επίσης και ειδικά προϊόντα που μας ζητάνε από το εξωτερικό. Συνεχώς εμπλουτίζουμε την γκάμα μας, ενώ τα νέα μας προϊόντα είναι από βρώμη, κριθάρι, πολύσπορο με 11 δημητριακά. Οι πρώτες ύλες είναι δικής μας καλλιέργειας από τα κτήματά μας. Ολα μας τα είδη τα διαθέτουμε σε χονδρική πώληση σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων», μας δήλωσε η κα Περράκη.
Κρητικά άγρια βότανα
Βότανα της Κρήτης βρίσκει ο επισκέπτης στο περίπτερο του κ. Γιώργου Κισσαμιτάκη που συμμετέχει στην έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´. «Μαλλοτήρα, ματζουράνα, δίκταμο, φασκόμηλο, ρίγανη, θυμάρι, μαζεμένα από τον Ομαλό, παρουσιάζουμε στην έκθεση. Μάλιστα, τα προϊόντα μας κέρδισαν φέτος το πρώτο βραβείο άγριων βοτάνων στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Στα Χανιά είναι η δεύτερη χρονιά που συμμετέχουμε», ανέφερε ο κ. Κισσαμιτάκης.
Τσουνατόλαδο από τη Σαρακήνα
Λάδι και προϊόντα ελιάς από τη Σαρακήνα, όπως το τσουνατόλαδο και η μπαλσάμικη σάλτσα με πετιμέζι, συναντάμε στο περίπτερο της ´Σαρακήνα Olive Oil´.
«Παράγουμε και τυποποιούμε από τη μοναδική ποικιλία τσουνάτης, το τσουνατόλαδο, στην περιοχή της Σαρακήνας, κοντά στο Σέλινο, το οποίο δεν υπάρχει σε άλλο σημείο σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο. Πρόκειται για λάδι υψηλής ποιότητας, το οποίο καταφέρνουμε να παρουσιάζουμε στον καταναλωτή σε ιδιαίτερες συσκευασίες. Ενα ακόμη ιδιαίτερο προϊόν που παράγουμε και τυποποιούμε είναι η μπαλσάμικη σάλτσα με πετιμέζι, 100% φυσικό προϊόν, χωρίς συντηρητικά», μας είπε ο κ. Αντώνης Σφηναρόλης.
Ελιές από τα Νέα Ρούματα
Ελιές από τα Νέα Ρούματα καθώς και άλλες ποικιλίες ελιάς παρουσιάζονται στο περίπτερο της οικογένειας Μουστεράκη που εκθέτει τα προϊόντα της στον ´Αγροτικό Αύγουστο´. «Είμαστε πολλά χρόνια στο εμπόριο και η βάση μας είναι τα Νέα Ρούματα Κυδωνίας. Παράγουμε επίσης εξαιρετικές ελιές Καλαμών σε ελαιόλαδο, ξίδι και άλμη (αλατσολιές). Συλλέγονται από τους ελαιώνες της Κρήτης και επεξεργάζονται με ιδιαίτερη προσοχή, πετυχαίνοντας το καλύτερο γευστικό προϊόν», ανέφερε ο κ. Χρήστος Μουστεράκης.
Λευκορίτικο κρητικό μέλι
Μέλι από τον Εμπρόσνερο Αποκορώνου και τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων παράγει ο κ. Ευάγγελος Ντερμανάκης, ο οποίος συμμετέχει για τρίτη χρονιά στον ´Αγροτικό Αύγουστο´.
«Ο επισκέπτης της έκθεσης βρίσκει μέλι παραγωγής μας θυμαρίσιο και μέλι από πεύκο με θυμάρι. Τα μελίσσια μας τα μεταφέρουμε από τον Αποκόρωνα, στη Γραμπούσα, τη Χρυσοσκαλίτισσα, στο Ακρωτήρι και στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων, στον Ομαλό και στα Σφακιά. Στην έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´ συμμετέχουμε για τρίτη χρονιά», αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Ντερμανάκης.
Σπιτικές γεύσεις Κρήτης
Κρεμμυδόπιτα, κολοκυθόπιτα με σκόρδο και μυρωδικά, σφακιανή πίτα και τάρτα μήλου είναι κάποιες από τις σπιτικές γεύσεις με αγνά υλικά σε παραδοσιακά προϊόντα ζύμης που συναντήσαμε στο περίπτερο ´Κρητικό εργαστήρι της Οικογένειας Λαμπάκη´, η οποία, ειδικά για την έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´, φρόντισε να παρουσιάσει τρεις νέες γευστικές συνταγές.
«Παρουσιάζουμε τρία νέα προϊόντα: κολοκυθόπιτα, κολοκυθοτυροπιτάκια με σκόρδο και μυρωδικά και κρεμμυδόπιτα. Φημιζόμαστε επίσης για τη σφακιανή πίτα, την τάρτα μήλου, τα λυχναράκια, πίτα με μυζήθρα, ανθότυρο και δυόσμο, ανάμεικτα με σπανάκι και μυζήθρα, μαραθόπιτες κ.ά.», μας είπε η Ιουλία από το περίπτερο της οικογένειας Λαμπάκη.
Παγωτό από φρέσκο πρόβειο γάλα
Παγωτό φτιαγμένο από φρέσκο πρόβειο γάλα, δίχως την προσθήκη συντηρητικών, βρίσκουμε στο περίπτερο της οικογένειας Γιαννούλη.
«Φτιάχνουμε παγωτό με φρέσκο πρόβειο γάλα σε πολλές γεύσεις: βανίλια, σοκολάτα, στρατσιατέλα, φράουλα, μπανάνα, παρφέ, κανταΐφι, αμύγδαλο, με μπισκότο κ.ά. Επίσης φτιάχνουμε παγωτό με το παραδοσιακό μας γιαούρτι», ανέφερε η κα Αμαλία Γιαννούλη με την κόρη της Μάχη.
Μέλι από σητειακά θυμάρια
Μελισσοκομικά προϊόντα από την Ιεράπετρα παρουσιάζονται στο περίπτερο ´Καλαμαύκα´, όπου, όπως μας λέει ο κ. Κώστας Κρασσάς, «ο επισκέπτης θα βρει θυμαρίσιο μέλι από τη Σητεία, μέλι από πεύκο, γύρη από 800 μέτρα υψόμετρο, επίσης λάδι παραγωγής μας. Το πιο ιδιαίτερο προϊόν μας είναι το θυμαρίσιο μέλι για το άρωμα και τη γεύση του. Είναι η πρώτη χρονιά που συμμετέχουμε στον ´Αγροτικό Αύγουστο´. Η διοργάνωση είναι ωραία, όμως, ο κόσμος δεν ψωνίζει».
Παραδοσιακά σφακιανά τυριά
«Αγνά, παραδοσιακά, σφακιανά τυροκομικά προϊόντα συναντά ο επισκέπτης στο περίπτερό μας», μας λέει ο κ. Σήφης Μανουσέλης.
«Συμμετέχουμε εδώ και πολλά χρόνια στον ´Αγροτικό Αύγουστο´, από την αρχή της λειτουργίας του. Από τη διοργάνωση είμαστε ευχαριστημένοι· ο κόσμος δεν ψωνίζει γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, όμως, δεν το βάζουμε κάτω… Ο επισκέπτης βρίσκει γραβιέρα παραγωγής μας δωδεκάμηνης ωρίμασης, κεφαλογραβιέρα έξι έως δέκα μηνών ωρίμασης, ξηρό ανθότυρο κ.ά.», ανέφερε.
Προϊόντα κρητικής φύσης
Προϊόντα κρητικής διατροφής, όπως βιολογικό λάδι, μέλι, κρασί, τσικουδιά, ρακόμελο, ούζο, λικέρ τριαντάφυλλο, μέντα κ.ά., παρουσιάζονται στο περίπτερο ´Cretan Nature´.
«Ο επισκέπτης θα βρει ελαιόλαδο με ιδιαίτερα χαμηλή οξύτητα, βιολογικό πιστοποιημένο, μέλι πιστοποιημένο και μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών προϊόντων του νησιού μας. Η βάση μας είναι στο Καλαμίτσι Αμυγδάλι στον Αποκόρωνα», μας είπε η Σίσσυ από το περίπτερο ´Cretan Nature´.
Γραβιέρα από τη Γεωργιούπολη
«Τα τυροκομικά προϊόντα μας είναι από τη Γεωργιούπολη Αποκορώνου και τα τελευταία 3 – 4 χρόνια συμμετέχουμε σε εκθέσεις. Παρουσιάζουμε την παραδοσιακή γραβιέρα μας, όλα τα προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας, παραγωγής μας, φτιαγμένα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Θέλουμε να γνωρίσει ο κόσμος την παλιά παραδοσιακή γραβιέρα που είχαμε συνηθίσει παλιά», ανέφερε ο κ. Τίτος Γρυλλάκης.
Πάστα ελιάς από τη Μεσαρά
Ελιές, πάστα ελιάς και ελαιόλαδο από τη Μεσαρά Ηρακλείου βρίσκουμε στο περίπτερο ´Κακουλάκη´. «Είναι η πρώτη χρονιά που συμμετέχουμε στην έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´ και οι εντυπώσεις μας είναι καλές. Ο κόσμος ψωνίζει, αλλά δυσκολεύεται. Ολα τα προϊόντα μας είναι εξαιρετικά, αλλά η πάστα ελιάς είναι η πιο ιδιαίτερη καθώς προέρχεται από παραδοσιακή ελιά πολλών ετών», ανέφερε ο κ. Γιώργος Κακουλάκης.
Θυμαρίσιο μέλι Φαλασάρνων
Μέλι από τα Φαλάσαρνα συναντά ο επισκέπτης στο περίπτερο της οικογένειας Κούλη.
«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μελιού μας είναι το κεχριμπαρένιο χρώμα του και το λεπτό άρωμά του. Εχουμε όλα τα προϊόντα κυψέλης, όπως βασιλικό πολτό, γύρη, πρόπολη, αλοιφή από κερί κ.ά. Συμμετέχουμε στον ´Αγροτικό Αύγουστο´ στα Χανιά πρώτη φορά. Η διοργάνωση είναι καλή, όμως, ο κόσμος είναι διστακτικός, λόγω οικονομικών, περιορίζεται στο να κοιτά περισσότερο παρά να καταναλώνει», επεσήμανε ο κ. Γιώργος Κούλης.
Παραδοσιακά παξιμάδια από τα Σφακιά
Παραδοσιακά παξιμάδια από τα Σφακιά παρουσιάζει μέσα από το περίπτερό του το αρτοποιείο ´Πολέντας και ΣΙΑ Ο.Ε.´, που συμμετέχει στον ´Αγροτικό Αύγουστο´.
«Εδώ και τριάντα χρόνια ασχολούμαστε με την παρασκευή παραδοσιακών παξιμαδιών διαφόρων τύπων, όπως σφακιανά, κριθαρένια, αλλά και κουλούρες, κουλουράκια πορτοκαλιού, κανέλας, μπουκίτσες, σικάλεως, επτάζυμα. Το πιο ιδιαίτερο όμως είναι το σφακιανό παξιμάδι καθώς ο σύζυγός μου είναι από τα Σφακιά και συνέχισε τον πρώτο φούρνο που είχε ανοίξει στην επαρχία ο πεθερός μου. Από τότε συνεχίζει την παράδοση μέχρι σήμερα», ανέφερε η κα Μαρία Πολέντα.
Παραδοσιακά καλιτσούνια
Καλιτσούνια, ξεροτήγανα, κουλουράκια και παραδοσιακά είδη ζύμης συναντάμε στο περίπτερο της κας Κατερίνας Μητράκη που συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση ´Αγροτικός Αύγουστος´.
«Ο επισκέπτης θα βρει μεγάλη ποικιλία από χορτάρινα, μυζηθρένια καλιτσούνια, με ανθότυρο, κρεμμυδοκαλίτσουνα, λυχναράκια, κρέπες… Ολα είναι φτιαγμένα με παραδοσιακό τρόπο. Η βάση μας είναι στη Νέα Χώρα», ανέφερε η κα Μητράκη.
Ο Παραδοσιακός Σφακιανός Φούρνος ´Λευκά Ορη´ λειτουργεί από το 1979 με έδρα το Ασκύφου. Παράγει παξιμάδια, διάφορων ειδών, ντακάκια, βουτήματα, παξιμαδάκι με λάδι και ρίγανη και παξιμάδια λαδιού τύπου Κυθήρων. «Τα προϊόντα μας, εκτός από την επαρχία Σφακίων, μέσα από ένα δίκτυο διανομών, υπάρχουν σε καταστήματα των Χανίων, Ρεθύμνου, αλλά και στην Αθήνα», μας δήλωσε ο ιδιοκτήτης Βαγγέλης Καρκάνης.
Αγνά, παραδοσιακά προϊόντα από το Ηράκλειο
Αγνά, παραδοσιακά προϊόντα από το Ηράκλειο Κρήτης παρουσιάζονται στο περίπτερο ´Ζουριδάκης´. «Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν μια σειρά από προϊόντα τυροκομικά, γραβιέρα και κεφαλοτύρι, χειροποίητα ζυμαρικά με σιμιγδάλι, θυμαρίσιο μέλι, παξιμάδια, ελαιόλαδο, άγρια αγκινάρα, βολβούς. Το πιο ιδιαίτερο προϊόν μας είναι η γραβιέρα μας», επεσήμανε ο κ. Στέλιος Ζουριδάκης.
´Αφοί Γκούντελου´
Ζαχαρώδη προϊόντα, νόστιμα λουκούμια, λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, βανίλιες, κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και άλλα ζαχαρώδη. «Ολες τις πρώτες ύλες τις προμηθευόμαστε από ντόπιους παραγωγούς, ενώ σε όλα τα προϊόντα μας χρησιμοποιούμε αγνά υλικά», δήλωσε η Κική Γκούντελου.
Παραδοσιακά προϊόντα ´Ευτυχία Αντωνογιαννάκη´
«Τα προϊόντα μας παρασκευάζονται με αγνά υλικά χωρίς συντηρητικά. Διαθέτουμε στην αγορά μέσω χονδρικής καλιτσούνια, πίτες, ξεροτήγανα, αβγοκαλάμαρα, κουλουράκια, γλυκά του κουταλιού, παστέλι», τόνισε η Πόπη Αντωνογιαννάκη.
Αρτοποιία Οικονομάκη Ασκύφου Χανίων
«Παρασκευάζουμε 12 διαφορετικούς παραδοσιακούς τύπους παξιμαδιών, χωρίς συντηρητικά, με αγνά υλικά. Το σφακιανό παξιμάδι το μυρωδάτο είναι μια παλιά συνταγή την οποία έχουμε μάθει από τον πατέρα μας και δεν βρίσκεται εύκολα στο εμπόριο», υπογράμμισε ο Σταύρος Οικονομάκης, ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του Στέλιο, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας.
Κρητικά χειροποίητα αλλαντικά ´Κωστάκη – Κρητικού´
«Διαθέτουμε στην αγορά το παραδοσιακό καπνιστό χοιρινό απάκι, σύγκλινο με βούτυρο και με ελαιόλαδο, λουκάνικα καπνιστά χοιρινά και μοσχαρίσια, ενώ πρόσφατα φτιάξαμε μια καινούργια συνταγή που είναι το καπνιστό αλάτι, για πιο γκουρμέ γεύσεις», μας δήλωσε ο κ. Κωστάκης.
Η εταιρεία ´Ελάσιον´, με έδρα την Ιεράπετρα, δραστηριοποιείται στην τυποποίηση παρθένου κρητικού ελαιολάδου. «Το έξτρα παρθένο μας ελαιόλαδο που διαθέτουμε στην αγορά είναι κάτω από τρεις γραμμές οξύτητα. Η τυποποίηση του ελαιολάδου ξεκίνησε το 2006. Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας μας», τόνισε η Ελισάβετ Νικολαράκη.
´Kedria´ Νίκος Κοτζαμιχάλης, παραγωγός τσικουδιάς
«Aπό την τσικουδιά φτιάχνω λικέρ με διάφορες γεύσεις, όπως φράουλα, πικραμύγδαλο, μέντα, λεμόνι, ροδάκινο και μέλι. Τα λικέρ τοποθετούνται σε γυάλινες φιάλες των 250, 500, 750 ml.».
Σφακιανός φούρνος ´Μαρία Τζωρτζάκη´ και μέλι Σφακίων ´Νικόλαος Κοπάσης´
Ο φούρνος ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από δέκα χρόνια με έδρα τον Πατσιανό Σφακίων. «Τα προϊόντα μας τα διαθέτουμε αποκλειστικά στην επαρχία Σφακίων. Παρασκευάζουμε σφακιανό παξιμαδάκι, ψωμί με προζύμι, κουλουράκια κανέλας, διάφορα βουτήματα, ντάκο, κριτσίνια και διάφορα γλυκά», δήλωσε η Μαρία Τζωρτζάκη. Ο παραγωγός Νικόλαος Κοπάσης από τα Σφακιά παράγει αγνό θυμαρίσιο μέλι και τα παράγωγα. «Το μέλι το διαθέτει στην τοπική αγορά, αλλά εκτός Κρήτης», είπε η Αργυρώ Τζωρτζάκη.
Βασιλικός πολτός ´Ορφανουδάκης Νικόλαος´
«Τον βασιλικό πολτό τον παράγουμε από δικά μας μελίσσια. Είναι οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο παππούς μου που ήταν μελισσοκόμος, στη συνέχεια ο πατέρας μου, ενώ το 1992, όταν ανέλαβα την επιχείρηση, ασχολήθηκα αποκλειστικά με τον βασιλικό πολτό, τον οποίο τροφοδοτώ αποκλειστικά σε φαρμακεία στην Κρήτη», τόνισε ο ιδιοκτήτης.
Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Ακρωτήρι Χανίων
Κρασί και ελαιόλαδο
Βιολογικά και πιστοποιημένα με ISO τα προϊόντα που παράγει η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Ακρωτήρι Χανίων. Οπως τόνισε ο ηγούμενος της Μονής κ. Αμφιλόχιος «βρισκόμαστε στην αγορά από το 1997, ενώ διαθέτουμε τέσσερα είδη κρασιών, τρία κόκκινα και ένα λευκό. Οι ποικιλίες του κρασιού είναι αποκλειστικά από δικούς μας αμπελώνες. Παράλληλα διαθέτουμε και το βιολογικό ελαιόλαδο. Φροντίζουμε πάντα για την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων μας και αυτό φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου. Τόσο τα κρασιά όσο και το ελαιόλαδο τα διαθέτουμε όχι μόνο στην εγχώρια αγορά, αλλά και στο εξωτερικό».
Τυροκομικά προϊόντα ´Μανώλης Γρυλλάκης´ Γεωργιούπολη Αποκορώνου
«Τα τυροκομικά προϊόντα, όπως γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα και άλλα γαλακτοκομικά είδη, παρασκευάζονται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο στις σύγχρονες εγκαταστάσεις μας στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου. Οι πρώτες ύλες των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι δικής μας παραγωγής από τα δικά μας κοπάδια. Οι ποσότητες που διαθέτουμε στην αγορά, αποκλειστικά από το πρατήριό μας στη Γεωργιούπολη και στις εκθέσεις που συμμετέχουμε, δεν είναι μεγάλες, αλλά είναι αρίστης ποιότητας. Ξεκινήσαμε τη διάθεση των γαλακτοκομικών προϊόντων πριν από τρία χρόνια, ενώ η ανταπόκριση και τα θετικά σχόλια των καταναλωτών που λαμβάνουμε καθημερινά μας γεμίζουν ικανοποίηση», μας είπε ο Μανώλης Γρυλλάκης.