Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, 2025

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Η ηρεμία του πνεύματος, η θετική σκέψη και η συνεργασία είναι τα κλειδιά για υγεία και μακροζωία σύμφωνα με αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών.
Κυριακή μεσημέρι σε δημοφιλή παραλία κοντά στα Χανιά, επικρατεί το αδιαχώρητο, κορναρίσματα, εκνευρισμός, έλλειψη συνεννόησης, το αδιέξοδο είναι ορατό. Σαν από μηχανής θεός, ένας χαμογελαστός ψιλόλιγνος νεαρός, εθελοντικά κάνει χρέη τροχονόμου, παρκαδόρου και οικοδεσπότη. Σε ελάχιστα λεπτά το πρόβλημα λύθηκε κι ο δρόμος άνοιξε.                                                                                                                           
Φίλος που παρατηρούσε το συμβάν σχολίασε «Κοίταξε τις εκφράσεις των οδηγών και σύγκρινε τις  συμπεριφορές τους». Σύμπτωση αγαθή, λίγο αργότερα διάβασα στο διαδίκτυο δύο έρευνες που φώτιζαν αυτές τις συμπεριφορές.   
Το κυνήγι της ευτυχίας με κάθε μέσο, της καλοπέρασης και της αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο είναι ορατά στις καταναλωτικές κοινωνίες.  Ίσως να είναι περισσότερο εμφανές τις μέρες των διακοπών και της επίπλαστης επιφανειακής ηρεμίας. Κι έρχονται δύο έρευνες που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που ξεσκεπάζουν τους ηδονιστές, τους εγωιστές κι αυτούς που ραδιουργούν για δικό τους όφελος.
Είναι ενδιαφέρον να δείτε ποιοι είναι οι κερδισμένοι.  

Ευδαιμονισμός ή ηδονισμός;                                   
Η ηρεμία του πνεύματος, το βαθύ αίσθημα του σκοπού στη ζωή κι η ανιδιοτελής προσφορά στον συνάνθρωπο επηρεάζει τα γονίδια μας. Αυτός ο ευδαιμονισμός ενδυναμώνει τα γονίδια μας, που αναπτύσσουν ισχυρά αντισώματα και ανοσία. Απεναντίας, ένα διαφορετικό είδος ευτυχίας, ο ηδονισμός που είναι η εγωιστική ικανοποίηση προσωπικών αναγκών προκαλεί ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δηλαδή, το άτομο έχει χαμηλό επίπεδο αντισωμάτων, υψηλό επίπεδο φλεγμονών και χαμηλή ανοσία.                                                                                                                                      
Το ενδιαφέρον εύρημα είναι  ότι οι ηδονιστές απολαμβάνουν την ´ευτυχία´ τους χωρίς να συνειδητοποιούν την αρνητική επιβλαβή εξέλιξη των γονιδίων τους.
Ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας και της Β. Καρολίνας καθηγητής Steven Cole τόνιζει ότι κι οι δύο κατηγορίες, ευδαιμονιστές και ηδονιστές έχουν υψηλά επίπεδα θετικών συναισθημάτων. Εν τούτοις, τα γονίδια τους ανταποκρίνονται πολύ διαφορετικά στις συναισθηματικές τους καταστάσεις οι οποίες είναι το ίδιο θετικές. Αυτό που μας λέει αυτή η έρευνα είναι ότι το να κάνεις το καλό είναι τελείως διαφορετικό από το να αισθάνεσαι καλά. Και κατέληξε ´είναι προφανές ότι το ανθρώπινο γονιδίωμα είναι πολύ πιο ευαίσθητο στους διαφορετικούς τρόπους που πετυχαίνουμε την ευτυχία μας από ότι το συνειδητοποιούμε εμείς´.

Συνεργασία ή ατομικισμός;                           
 Ενα νέο εύρημα έρχεται σε αντίθεση μιας πρόσφατης αντίληψης ότι ´η εξέλιξη θα σε προσπεράσει και θα τιμωρήσει, αν είσαι εγωιστής και ραδιούργος´.
Δύο βιολόγοι καθηγητές του Πανεπιστήμιου του Michigan δηλώνουν οι εγωιστές υπερτερούν για μικρό διάστημα  και σε ιδιαίτερα περιβάλλοντα, αλλά γενικά ο εγωισμός δεν είναι βιώσιμος σε μια Φύση που εξελίσσεται. Είναι όπως σοφά λέει η παροιμία μας ´οι κλέφτες κι οι ψεύτες τον πρώτο χρόνο χαίρονται´.
Ερευνες που διάρκεσαν 30 χρόνια εστιάστηκαν στις λειτουργίες της συνεργασίας που συναντάμε σ? όλα τα είδη της ζωής στη γη. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι εγωιστές επιβιώνουν προσωρινά όταν αντιμετωπίζουν ένα αντίπαλο που γνωρίζουν καλά, αλλά σήμερα σε μια κοινωνία με πλήθος ανταγωνιστών και μεγάλη ποικιλία στρατηγικών η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τις μέρες μας ένας εγωιστής θα επιβιώσει μόνο αν αλλάξει, προσαρμοστεί και γίνει συνεργατικός.

Συμπέρασμα
Άκριτες,  άλογες συμπεριφορές για προσωπικά οφέλη, σε μια κοινωνία που δυστυχώς  έχει δομές κτισμένες με ιδιοτέλεια, προσφέρουν πρόσκαιρα οφέλη και φιλάσθενα γονίδια.
Ανιδιοτελείς οικοδομούν την προσωπική τους ευτυχία – ευδαιμονία – σε στέρεες βάσεις με προσφορά στους συνανθρώπους τους και εσωτερική γαλήνη και κερδίζουν υγιή ανθεκτικά γονίδια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα