Στον ποταµό Κερίτη, στον Αλικιανό, έχει εγκατασταθεί ένας από τους 90 σε όλη τη χώρα αυτόµατους σταθµούς παρακολούθησης των υδάτων και προειδοποίησης για ενδεχόµενες πληµµύρες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Στην Κρήτη, το ΕΛΚΕΘΕ έχει εγκαταστήσει 4 ακόµη σταθµούς: σε Κερίτη, Γιόφυρο, Μύρτο και δύο στη Σητεία.
Ωστόσο, όπως µας λέει ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Ηλίας ∆ηµητρίου, όλοι οι σταθµοί της, Κρήτης λειτουργούν δοκιµαστικά – όχι επιχειρησιακά.
Στόχος του ΕΛΚΕΘΕ και φορέων είναι να ενταχθούν σε δίκτυο µέσω του οποίου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των ∆ήµων θα ενηµερώνονται άµεσα όταν η στάθµη των νερών ανεβαίνει επικίνδυνα ώστε να προλάβουν πληµµύρες.
Το δίκτυο µε τους σταθµούς του ΕΛΚΕΘΕ είναι προσβάσιµο στο διαδίκτυο µέσω της ιστοσελίας: https://hydro-stations.hcmr.
Αυτή τη στιγµή το ΕΛΚΕΘΕ κάνει δοκιµές µε σκοπό, όπως σηµειώνει ο κ. ∆ηµητρίου, «να προσαρµόσουµε την λειτουργία των σταθµών στις ιδιαίτερες συνθήκες της Κρήτης».
ΤΗΛΕ∆ΙΑΣΚΕΨΗ
Οι σταθµοί του ΕΛΚΕΘΕ στην Κρήτη βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο ευρείας τηλεδιάσκεψης εργασίας, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, µε την συµµετοχή της Υφυπουργού Ανάπτυξης Ζωής Ράπτη και εκπροσώπους από όλους τους δήµους του νησιού, από τα πανεπιστήµια και από φορείς που σχετίζονται µε την Πολιτική Προστασία.
Το αντικείµενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η έγκαιρη προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόµενα.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας, η τηλεδιάσκεψη πραγµατοποιήθηκε µε πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη ∆ιασύνδεσης για Ερευνητικά και Ακαδηµαϊκά Ιδρύµατα Γιώργου Ματαλλιωτάκη, σε συνεργασία µε την ∆ιευθύντρια του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων (ΙΘΑΒΙΠΕΥ) του ΕΛΚΕΘΕ Μαρία Στουµπούδη, προκειµένου να παρουσιαστεί το δίκτυο αυτόµατων σταθµών παρακολούθησης των υδάτων που λειτουργεί το Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του έργου HIMIOFoTS, και να εξεταστεί η δυνατότητα ανάπτυξης του δικτύου σε ρέµατα και ποτάµια της Κρήτης.
Τον τρόπο λειτουργίας του δικτύου παρουσίασαν οι ερευνητές Ηλίας ∆ηµητρίου και Αναστάσιος Παπαδόπουλος. Όπως εξήγησαν ήδη λειτουργούν 90 σταθµοί σε διάφορες περιοχές της χώρας, παρέχοντας πληροφορίες σε πραγµατικό χρόνο για κρίσιµες παραµέτρους, όπως τη στάθµη των υδάτων, την ξηρασία, ακόµη και ενδεχόµενη ρύπανση. Παράλληλα το δίκτυο έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί στοιχεία από µετεωρολογικούς σταθµούς και προγνωστικά µοντέλα, ώστε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο πληµµύρας τουλάχιστον 1 ώρα νωρίτερα, αυξάνοντας έτσι σηµαντικά τον χρόνο αντίδρασης του µηχανισµού Πολιτικής Προστασίας.
«Τα σηµαντικά ερευνητικά αποτελέσµατα δεν πρέπει να µένουν στα συρτάρια, αλλά να µετουσιώνονται σε πρακτικές λύσεις και να καλύπτουν τις ανάγκες της κοινωνίας. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης στηρίζουµε το ΕΛΚΕΘΕ και τα προγράµµατα που αναπτύσσει, καθώς µπορούν να παράξουν αποτελέσµατα και να δώσουν λύσεις στα προβλήµατα. Στο πλαίσιο αυτό χρηµατοδοτήθηκε το ∆ίκτυο των σταθµών, που έχει εγκαταστήσει το Ινστιτούτο Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, σε ποτάµια και λίµνες και δίνουν πληροφόρηση για θέµατα πληµµύρας, ξηρασίας και ρύπανσης υδάτων», δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη.
«Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης έχει θέσει σε προτεραιότητα τα θέµατα Πολιτικής Προστασίας. Ως Περιφέρεια Κρήτης βασιζόµαστε στην επιστηµονική γνώση για να προετοιµαστούµε στην αντιµετώπιση επικίνδυνων φαινοµένων. Το δίκτυο που αναπτύσσει το ΕΛΚΕΘΕ µπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης ∆ιασύνδεσης µε Ερευνητικά και Ακαδηµαϊκά Ιδρύµατα Γιώργος Ματαλλιωτάκης.
«Στην τηλεδιάσκεψη συµµετείχαν µε παρεµβάσεις ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΘΕ Αντώνης Μαγουλάς, οι αντιπεριφερειάρχες Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Τσαπάκος, Κλιµατικής Αλλαγής Γιάννης Αναστασάκης, Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Γενικός ∆ιευθυντής Βιώσιµης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίνος Κριτσωτάκης και υπηρεσιακά στελέχη. Συµµετείχαν επίσης η Γραµµατέας της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, δήµαρχοι, αντιδήµαρχοι και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας όλων των δήµων της Κρήτης, ο ∆ιοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής ∆ιοίκησης Κρήτης Μ. Σελινιωτάκης, η ∆ιοικήτρια της 7ης Περιφερειακής ∆ιοίκησης Λιµενικού Σώµατος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ∆. Χασιώτη, ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θ. Νίνος.
Παρεµβάσεις έγιναν επίσης από ερευνητές και καθηγητές του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστηµίου και του Πανεπιστηµίου Κρήτης», σηµειώνεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας.