Εποχή συγκοµιδής και σκληρής δουλειάς για τους ελαιοπαραγωγούς στα Χανιά και ο ∆εκέµβριος. Για τους βιοκαλλιεργητές όµως η εργασία είναι το ίδιο επίπονη 12 µήνες τον χρόνο, µε µεγάλη ανταµοιβή όµως το ότι παράγουν ένα ποιοτικό προϊόν που είναι παράλληλα υγιεινό, αξιοποιώντας οικολογικές µεθόδους.
Πέρυσι στα Χανιά υπολογίζεται ότι παρήχθησαν 366.151 κιλά βιολογικού ελαιολάδου σε όλο το νοµό, ποσότητα που εκτιµάτε ότι µπορεί να παραχθεί και φέτος.
«Ο νονός µου, ο συγχωρεµένος Νίκος Ψυλλάκης ο γεωπόνος, ήταν αυτός που µε προέτρεψε να µπω στη βιολογική γεωργία. Τότε δεν είχα ιδέα, ούτε κανείς εδώ στην περιοχή. Τα πρώτα χρόνια η παραγωγή έπεσε κατακόρυφα. Σκεφτόµουν τι πήγα και έκανα, αλλά από την άλλη επειδή µέχρι τότε ψεκάζαµε τα χόρτα (ζιζάνια) κάτω από τις ελιές και η γη γίνονταν τσιµέντο και δεν µου άρεσε ήθελα να σταµατήσω το ψέκασµα µόνο για αυτό! Καλλιεργήθηκε και µια πεποίθηση για τη βιολογική καλλιέργεια» µας δηλώνει ο κ. Σπύρος Καρπαδάκης παραγωγός µε 1600 ελαιοδέντρα, όλα βιολογικά στη ∆ηµοτική Ενότητα Κολυµβαρίου.
Τα πρώτα χρόνια της προσπάθειας του ο κ. Καρπαδάκης είδε την παραγωγή να πέφτει σηµαντικά σε ποσότητα. «Έκανα και εγώ πειράµατα, δεν ήξεραν και οι περισσότεροι γεωπόνοι αυτά τα θέµατα, σιγά- σιγά όµως βρήκα άκρη» θυµάται ο παραγωγός.
Όταν µιλάµε για βιολογικό λάδι αυτό σηµαίνει ότι «απαγορεύονται δια ροπάλου τα φυτοφάρµακα, χρησιµοποιούνται µόνο βιολογικά σκευάσµατα και εγώ προσπαθώ να µην χρησιµοποιώ ούτε αυτά! Βγάζω δύο γραµµές λάδι και χρειάστηκε να κάνω 11 δολωµατικούς ψεκασµούς µε ψεκαστήρα µε σκεύασµα εγκεκριµένο για τα βιολογικά. ∆εν οργώνω τα χωράφια γιατί η φρέζα δηµιουργεί ένα υπόστρωµα από κάτω που είναι σαν τσιµέντο, έτσι από το 1998 έχουν αναπτυχθεί γεωσκόληκες και βέβαια τα κλαδέµατα τα κάνω “κόµποστ”- οργανική ουσία που το επαναχρησιµοποιώ. Βάζω µόνο κάλιο και βιολογικό άζωτο. Αυτό σηµαίνει ότι απαιτείται πολύ προσωπική δουλειά, να είσαι συνέχεια πάνω από το χωράφι να θερίζεις συχνά τα χόρτα! Έχω υπολογίσει ότι δουλεύω 112 ώρες το χορτοκοπτικό το χρόνο».
Η διαφορά τιµής για τον παραγωγό µεταξύ βιολογικού και συµβατικού είναι γύρω στο 1 ευρώ, δηλαδή ο βιοκαλλιεργητής πληρώνεται 1 ευρώ παραπάνω το κιλό το λάδι που θα παράξει από τον συµβατικό. «Πέρυσι που πήρε πάνω η τιµή του λαδιού η διαφορά ήταν µισό ευρώ και πολλοί µου είπαν ότι “να είδες σχεδόν ίδια τιµή!”. Όµως εγώ επιµένω στο βιολογικό γιατί είναι υγεία. Όλο το χωριό πηγαίνει στα χωράφια µου να µαζέψει χόρτα ή χοχλιούς γιατί εκεί αναπτύσσονται επειδή δεν ψεκάζω- δεν οργώνω, ενώ στις άλλες καλλιέργειες δεν µένει τίποτα. Πέρυσι λογάριασα ότι το λάδι που παρήγαγα είχε κόστος ανά κιλό 6,35, το πούλησα 9-9,50 είχα κάποιο κέρδος. Φέτος που έχει πέσει η τιµή για τον παραγωγό, το κόστος παραγωγής παραγωγής παραµένει υψηλό και δεν ξέρουµε αν θα έχουµε κάποιο κέρδος. Έκοψαν και τις επιδοτήσεις , δίνουν πλέον κάτι ελάχιστο, αλλά παρόλα αυτά επιµένω βιολογικά από πεποίθηση» επισηµαίνει ο κ. Καρπαδάκης.
Τα τελευταία χρόνια ο βιοκαλλιεργητής παρακολουθεί την Ακαδηµία ελιάς της Terra Creta και συµµετέχει στην “Οµάδα Παραγωγών” της. «Μας έκαναν σεµινάρια για αρδεύσεις, κλαδέµατα, όλα πολύ χρήσιµα. Όλοι οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ελιάς µας κάνουν µαθήµατα, εποµένως είναι πολύ σηµαντικά αυτά που µαθαίνουµε. Οι Οµάδες Παραγωγών µπορούν να συµβάλλουν σηµαντικά για να ενισχύσουν τον παραγωγό. Μπορούν να διαπραγµατευτούν καλύτερα τις τιµές, τις προµήθειες, µπορούν πχ. αντί να ψάχνεις εσύ εργάτες, εγώ που είµαι µαζί σου στην “Οµάδα Παραγωγών” να σου δώσω το συνεργείο που έχω ! Να γίνεται κάτι σαν κοινοπραξία. Έχει πολλά οφέλη αυτό αλλά δυστυχώς ο κόσµος στα Χανιά δεν έχει οργανωθεί όπως θα έπρεπε στις “Οµάδες”.»
ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ
Ένα από τα ελαιουργεία που ασχολείται αποκλειστικά µε την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου είναι αυτό της Biolea, στον Άστρικα Κολυµπαρίου, που έστησε ο κ. Γιώργος ∆ηµητριάδης και σήµερα διαχειρίζεται η κόρη του, Χλόη. Το ελαιουργείο έχει την ιδιαιτερότητα ότι η διαδικασία παραγωγής γίνεται µε βάση των παραδοσιακό τρόπο των ντορβάδων, µε σύγχρονες όµως µεθόδους.
«Αντί για σπαστήρα έχουµε µυλόπετρες, γίνεται η µάλαξη και µετά αντί να περάσει από “ντεκάρτερ” για τη φυγοκέντρηση όπως στα άλλα ελαιουργεία βάζουµε την πάστα σε στρώσεις πάνω σε ανοξείδωτα φίλτρα, γίνεται η πίεση και έχουµε τον χυµό της ελιάς» µας εξηγεί η κ. ∆ηµητριάδη για το πως γίνεται η παραγωγή µέσα στο εργοστάσιο.
Η Βiolea παράγει δικό της, βιολογικό ελαιόλαδο. «Παλαιότερα είχαµε λάδι από τις δικές µας ελιές. Τώρα συνεργαζόµαστε µε λίγους παραγωγούς προκειµένου να καλύψουµε τις ποσότητες που θέλουµε! Είναι παραγωγοί µε τους οποίους συνεργαζόµαστε και τους έχουµε εµπιστοσύνη. ∆εν µας συµφέρει, επειδή η διαδικασία παραγωγής είναι δύσκολη, να παράξουµε το λάδι και να το πάρει ο παραγωγός στο σπίτι του» αναφέρει η υπεύθυνη του ελαιουργείου.
Η ίδια είναι υποστηρίκτρια της βιολογικής καλλιέργειας µε κάθε τρόπο. «Βλέπουµε δυστυχώς να υπάρχουν παραγωγοί συµβατικοί που κάνουν ολικές καλύψεις µε “τουρµπίνες”. Η περιοχή του Κολυµβαρίου είναι ΠΟΠ και κανονικά απαγορεύεται η χρήση “τουρµπίνων” ! Οι παραγωγοί θα πρέπει να προχωρήσουν στις βιολογικές καλλιέργειες αλλά όχι για λόγους κέρδους -επειδή το βιολογικό λάδι έχει καλύτερη τιµή – αλλά να το δουν πρώτα από όλα ως φιλοσοφία. ∆εν χρειάζεται να µπεις σε αυτήν την διαδικασία αν δεν το πιστεύεις πραγµατικά! Το πρώτο πράγµα που πρέπει να έχουµε κατά νου µας είναι η υγεία µας. Και για τον καταναλωτή αλλά και για τον παραγωγό των συµβατικών που θα βγει να ψεκάσει χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισµό ή θα χρησιµοποιεί µη εγκεκριµένα σκευάσµατα!» σηµειώνει η κ. ∆ηµητριάδη, τονίζοντας τη σηµασία η βιολογική καλλιέργεια να γίνει τρόπος ζωής για τους παραγωγούς.