Τον γύρο του κόσµου κάνουν τα εντυπωσιακά αποτελέσµατα από τη νέα ∆ιεθνή Σπηλαιολογική Αποστολή στο Σπηλαιοβάραθρο Στέρνες στα Λευκά Όρη (πάνω από την Ανώπολη Σφακίων, µε υψόµετρο εισόδου στα 2.085 µέτρα) τα οποία παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο Πνευµατικό Κέντρο Χανίων.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων και ο Σπηλαιολογικός Όµιλος Κρήτης σε συνδιοργάνωση µε την Περιφέρεια και χωρίστηκε σε δύο µέρη.
Στον πρώτο µέρος έγινε από τον Σπηλαιολογικό Οµιλο Κρήτης η παρουσίαση των αποτελεσµάτων της ∆ιεθνούς Αποστολής και στο δεύτερο ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανιων απένειµε διπλώµατα σε 11 άτοµα που παρακολούθησαν σεµινάρια σπηλαιολογίας τα οποία διοργάνωσε την περασµένη ανοιξη.
Στην εκδήλωση χαιρετισµό πραγµατοποίησε ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων, Σταύρος Μπαδογιάννης, ο οποίος υπογράµµισε ότι οι αποστολές στο σπηλαιοβάραθρο στις Στέρνες έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, «ο Ορειβατικός Σύλλογος έχει βοηθήσει πάρα πολλές φορές, όπως µπορεί περισσότερο και ο σπόρος του Πλυµάκη και του Χουλιόπουλου που τόσα πολλά χρόνια έχουν βοηθήσει στις σπηλιές, έχει πιάσει τόπο. Γιατί έχουµε πάρα πολύ νεότερους σπηλαιολόγους. Ο Πλυµάκης άναψε την πρώτη “φωτιά” για να ασχοληθούν και άλλοι άνθρωποι µε τις σπηλιές».
Την παρουσίαση των αποτελεσµάτων της αποστολής έκανε ο γενικός γραµµατέας του Σπηλαιολογικού Οµίλου Κρήτης, Παναγιώτης Παπαδάκος.
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟΒΑΡΑΘΡΟ
Σύµφωνα µε τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο, «το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο, προσφέρει απλόχερα πολύτιµα δεδοµένα σε επιστήµονες που µελετούν τη γεωλογία, βιολογία, και υδρολογία του σπηλαίου και των Λευκών Ορέων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς σε µήκος κατά πολλές εκατοντάδες µέτρα κάθε χρόνο, λόγω της ανακάλυψης µιας παλιάς οριζόντιας γαλαρίας µε δεκάδες ανεξερεύνητα σηµεία».
Οπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, στην φετινή αποστολή, που διήρκεσε από τις 24 Αυγούστου εώς και τις 8 Σεπτεµβρίου, συµµετείχαν πάνω από 45 σπηλαιολόγοι από 7 χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Γαλλία, και Σλοβενία). Τα αποτελέσµατα µετά από 2 εβδοµάδες επίπονης και απαιτητικής, αλλά συνάµα ασφαλούς εξερεύνησης, είναι πολύ εντυπωσιακά και κάνουν ήδη το γύρο του κόσµου».
Ανάµεσα στα αποτελέσµατα περιλαµβάνονται:
•2.100 µ. νέοι χαρτογραφηµένοι αγωγοί – πλέον οι Στέρνες είναι το 4ο µακρύτερο σπήλαιο της Ελλάδας µε µήκος 7.75χµ.
•Ανακάλυψη της Αίθουσας της Πανδώρας – Υπόγειου Ποταµού Ιχώρ. Οι νέες διαδροµές του σπηλαίου προήλθαν κυρίως από µια συνέχεια που βρέθηκε στη γαλαρία και οδήγησε σε 4 µεγαλειώδεις αίθουσες, µοναδικές για το σπήλαιο, οι οποίες καταλήγουν σε παλιό µεγάλο σιφώνι, αντίστοιχων διαστάσεων, που ονοµάστηκε αίθουσα της Πανδώρας. Από αυτό το σιφώνι, αναπτύσσεται πιο κάτω από τη γαλαρία ένα νέο επίπεδο του σπηλαίου µήκους ~1,5χλµ, στο οποίο και ρέει ένα υπόγειο ποτάµι, το Ιχώρ. Κατά µήκος του ποταµού συναντώνται 2 εντυπωσιακοί καταρράκτες.
•Έγινε χρήση για πρώτη φορά του ασύρµατου γεώφωνου Pimprenelle της Οµάδας Σπηλαιοδιάσωσης της Σπηλαιολογικής Οµοσπονδίας Ελλάδος (Σ.Ο.Ε.), που επέτρεψε την ικανοποιητική επικοινωνία µεταξύ της επιφάνειας µε το 2ο bivouac στα -560µ.
Τώρα, ο Σπηλαιολογικός Οµιλος προετοιµάζεται για την αποστολή της επόµενης χρονιάς (2025), ενώ δίνει µεγάλη βαρύτητα στη διάδοση των πολύ σηµαντικών αποτελεσµάτων της αποστολής µε παρουσιάσεις και δηµοσιεύσεις σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας θα δηµιουργηθεί ιστοσελίδα για το σπήλαιο όπου θα προσφέρονται ελεύθερα όλα τα δεδοµένα που έχουν συλλεχθεί από αυτό, βοηθώντας ανοιχτά την επιστηµονική έρευνα.
Της όλης αυτής προσπάθειας ηγείται ο Σπηλαιολογικός Όµιλος Κρήτης µε την υποστήριξη κάθε χρόνο του ∆ήµου Σφακίων.
Αποµοµή διπλωµάτων
Στο δεύτερο µέρος της εκδήλωσης έγινε η απονοµή διπλωµάτων σε 11 Χανιώτες που παρακολούθησαν τα σεµινάρια σπηλαιολογίας α’ επιπέδου, τα οποία διοργάνωσε την ανοιξη του 2024 η Σπηλαιολογική Οµάδα του Ορειβατικού Συλλόγου. Χαιρετισµό απηύθυνε ο Εφορος Σπηλαιολογίας του Ορειβατικού Συλλόγου, ∆ηµήτρης Ασηµίδης