Για πρώτη φορά, στα εκδοτικά χρονικά, κυκλοφορεί ένα βιβλίο που ο αναγνώστης μπορεί να βρει συγκεντρωμένους τους ανδριάντες και τις προτομές των αγωνιστών των Κρητικών επαναστάσεων.
Είναι έργα των σημαντικότερων Ελλήνων γλυπτών που βρίσκονται στις πλατείες των πόλεων και πολλών χωριών της Κρήτης.
Το βιβλίο αυτό με τίτλο ´Οι Αγωνιστές των Κρητικών Επαναστάσεων – Ανδριάντες και Προτομές´ του συγγραφέα Μιχάλη Παπαηλιάκη, παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη πλατεία του χωριού Φρε στον Αποκόρωνα.
Οπως επεσήμανε ο ίδιος ο συγγραφέας «το βιβλίο δεν διεκδικεί ιστορικές ή λογοτεχνικές δάφνες. Μπορεί όμως να θεωρηθεί ως ένα συστηματικό οδοιπορικό -μαζί και προσκύνημα- σε τόπους όλης της Κρήτης, που ορθώνονται μάρμαρα και ορείχαλκοι με ανθρώπινες μορφές που αναδύουν ιστορία, αντρεία και λεβεντιά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «για να ολοκληρώσω το οδοιπορικό αυτό χρειάστηκα χρόνια και τράβηξα χιλιάδες φωτογραφίες. Για τη σύνταξη των ιστορικών σημειωμάτων που συνοδεύουν τους ανδριάντες, τις προτομές και τις αναμνηστικές πλάκες, χρησιμοποίησα πληροφορίες από τα σπουδαιότερα σχετικά κείμενα που υπάρχουν στη βιβλιογραφία».
«Η χαρά και η ικανοποίηση μας είναι μεγάλη, γιατί επιτέλους ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τη πολιτιστική κληρονομιά που αφορά τα μνημεία, τ? αγάλματα και τις προτομές που βρίσκονται διασκορπισμένα, σ? ολόκληρη τη Κρήτη» υπογράμμισε μεταξύ άλλων στη προλόγησή του βιβλίου ο μαθηματικός – μετεωρολόγος Νικόλαος Γρυλλάκης, ενώ τόνισε ότι «ειδικά για το Νομό Χανίων, αυτά είναι διεσπαρμένα σε κάθε περιοχή ή χωριό του Νομού μας και καθένα από αυτά αποτελεί πολιτιστική εστία που ανυψώνει το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου μας. Αποτελούν δε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς για τις επερχόμενες γενιές που θα γνωρίσουν την ένδοξη ιστορία τους. Με το βιβλίο αυτό δεν λησμονούμε τους προγόνους μας, αλλά τιμάμε τη μνήμη τους με προτομές και ανδριάντες, που ακτινοβολούν το αδούλωτο και ασυμβίβαστο με τη σκλαβιά πνεύμα. Είναι πηγές περηφάνιας και παλικαριάς γιατί δείχνουν ότι με τους αγώνες και τις θυσίες τους οι πρόγονοί μας, μας χάρισαν την ελευθερία της οποίας τα αγαθά καρπούμεθα εμείς τώρα». «Αυτή η εργασία του κ. Παπαηλιάκη δίκαια θεωρείται ένα οδοιπορικό προσκύνημα σ? ολόκληρη τη Κρήτη, με πολλές στάσεις στα ορεινά του Νομού Χανίων που το υπάρχον περιβάλλον είναι η μήτρα, που για αιώνες γεννά ανθρώπους ασυμβίβαστους με τη σκλαβιά γεμάτοι λεβεντιά και ανδρεία» σημείωσε επίσης ο κ. Γρυλλάκης. Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Αποκορώνου, κ. Μανώλης Νικολούδης, ενώ το συντονισμό της βραδιάς είχε ο δάσκαλος Μανώλης Βολουδάκης. Διοργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Αποκορώνου με συνδιοργανωτές το Τ.Ε.Ι. Κρήτης, τις Εκδόσεις ´MΥSTIS´ και σε συνεργασία με την Ενορία Ευαγγελίστριας Φρέ, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Φρέ Χανίων και Αθηνών και τον Σύλλογο Γυναικών Φρέ.