«Αν αισθάνεστε ότι δεν είστε ήρεμοι, σταματήστε για λίγο και παρατηρήστε ένα λουλούδι. Αν είστε ήρεμοι, βοηθήστε άλλους να κάνουν το ίδιο»
David Kundtz, συγγραφέας ´Quiet Mind´
Κυριακή, νωρίς το πρωί, στην παραλία του Σταυρού ένας μεσήλικος ποτίζει με φροντίδα μια μικρή συστάδα με κρινάκια της θάλασσας. Πλησιάζοντας διαβάζω τη μικρή καλαίσθητη πινακίδα του Δήμου Χανίων που πληροφορεί τους λουόμενους ότι το κρινάκι είναι προστατευόμενο είδος κ.λπ. Μπράβο, σκέφθηκα όχι μόνο το προστατεύουμε, αλλά ενημερώνουμε και τους πολίτες. Εμεινα στην περιοχή αρκετή ώρα και παρατήρησα ότι τα κρινάκια, η πινακίδα κι ο καλαίσθητα διαμορφωμένος χώρος λες κι ήταν αόρατα.
Κανείς από τις δεκάδες που πέρασαν δεν τα παρατήρησε, ίσως να είναι σύμπτωμα της έλλειψης ηρεμίας του νου σκέφθηκα.
Γωνιές ηρεμίας στην πόλη
Είναι γνωστό ότι την ηρεμία του νου την κατακτάς με ενδοσκόπηση ή με καλή παρέα σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Ευτυχώς, έχουμε αρκετές τέτοιες ´κρυφές γωνιές´ στην πόλη, γνωστές σε λίγους. Ελπίζω ότι αυτές θα πληθύνουν τώρα με την απαγόρευση εισόδου αυτοκινήτων στην παλιά πόλη. Επιτέλους, να μιμηθούμε σε κάτι καλό τους Ευρωπαίους, που απαγόρευσαν τα τροχοφόρα στα ιστορικά κέντρα των πόλεων τους (centro historico) εδώ και 30 χρόνια.
Μια ήρεμη καταπράσινη γωνιά της πόλης, άγνωστη σε πολλούς, είναι η λιμνούλα με το καφέ στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.
Ονομα και πράμα. Ειρηνικό και φιλικό το περιβάλλον.
Ηρεμες συνθήκες με συντροφιά το χαλαρωτικό βουητό των κυμάτων είναι οι πράσινες γωνιές στη Βίλα Κούνδουρου και πάνω στο φρούριο στην Πύλη της Αμμου.
Καταφύγια ηρεμίας σε καφέ και στέκια σε όλη την περιοχή μακριά από τα πλήθη των επισκεπτών μας βρίσκουν παλιοί Χανιώτες.
Μεθυστικά όνειρα του καλοκαιριού
Μια ιδιαίτερη ηρεμία του νου έχουν οι επισκέπτες μας, οι κατακτημένοι από τον έρωτα, αυτοί που ζουν τα δικά τους μεθυστικά όνειρα στην πόλη μας. Να τους φροντίζουμε τους ερωτευμένους μας. Γι? αυτούς τα Χανιά δεν είναι ένας προορισμός, αλλά η πόλη τους. Τους παρατήρησα την προπερασμένη Κυριακή το βράδυ όταν η Μαντολινάτα τραγουδούσε στα στενά της Οβριακής. Είμαι σίγουρος ότι όσοι τους άκουσαν εκείνο το βράδυ μέθυσαν από ηρεμία κι αγάπησαν και μας. Μια τέτοια προσωπική εμπειρία περιγράφει ο δάσκαλος των κεραμιστών της πόλης μας, φίλος Χριστόφορος Σκλαβενίτης στο ποίημα του ´Χανιά´ που γράφτηκε το Σεπτέμβρη 1976. Μέθυσε κι ο Χριστόφορος περπατώντας στην παλιά πόλη, έμεινε εδώ, έστησε το πρώτο του εργαστήρι του στη Νέα Χώρα και πρόσφερε πολλά στην πόλη.
ΧΑΝΙΑ
Παράξενα μακρύ το καλοκαίρι
Αργόσυρτα τα φωτεινά του δειλινά
Και μείς πιασμένοι χέρι – χέρι
Στους δρόμους τους παλιούς ξανά.
Που πήγαν τάχα τόσα μέρη
Πόλεις, λιμάνια μακρινά;
Καμιά Σειρήνα, ούτε αστέρι
Το νου μου πια δεν τον πλανά.
Ξέχασα χάρτες και πυξίδες
Και τους καημούς της τρικυμίας
Κρατώντας το δικό σου χέρι
Αλήθεια πες μου όταν με είδες –
Ξένο καράβι μ? είχε φέρει
Γυμνό, με γνώρισες με μιας;
Από τη συλλογή του ´Ταξίδι με τα όνειρα´.
Τα οφέλη της ηρεμίας
Οι ήρεμοι, κάτοικοι ή επισκέπτες της πόλης μας, μπορούν να ασκούν την παρατηρητικότητά τους, να καταγράφουν τις εντυπώσεις τους και να χαίρονται τον ελεύθερο τους χρόνο και τις διακοπές τους.
Η ηρεμία του νου μας βοηθά να συντονιστούμε με τη Φύση, να απολαμβάνουμε το φαγητό και τον ύπνο μας.
Η ηρεμία του νου ´πουλάει´ για μεγάλη μερίδα επισκεπτών μας κι είναι το ζητούμενο από όλους που θέλουν να κάνουν μακροπρόθεσμη επένδυση ουσιαστικά και μεταφορικά.