Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Πότε φυτεύουµε ελιές στο χωράφι;

Η ελιά µπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αρκεί να υπάρχει διαθέσιµο σύστηµα ποτίσµατος και να µην επικρατούν ακραίες θερµοκρασίες ψύχους ή καύσωνα. Στις νότιες περιοχές της χώρας που χαρακτηρίζονται από ήπιο χειµώνα, η καλύτερη εποχή φύτευσης των νεαρών ελαιόδεντρων είναι από τις αρχές Νοεµβρίου µέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Κατά τη συγκεκριµένη περίοδο δε χρειάζεται εντατικό πότισµα, καθώς οι βροχοπτώσεις προσφέρουν αρκετό νερό για την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος των νέων ελαιόδεντρων. Στις βόρειες περιοχές της χώρας που αντιµετωπίζουν έντονο παγετό την περίοδο του χειµώνα, η εγκατάσταση ελαιώνα καλό είναι να γίνεται αργότερα, µέσα στην άνοιξη. Στις συγκεκριµένες περιοχές, αν δεν υπάρχει διαθέσιµο σύστηµα ποτίσµατος, η φύτευση πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη για να αξιοποιηθούν οι ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις για να ριζώσουν ικανοποιητικά τα νεαρά ελαιόδεντρα.

Τι συνθήκες θέλει η καλλιέργεια της καστανιάς για να αναπτυχθεί;


Η καστανιά είναι ένα αιωνόβιο φυλλοβόλο δέντρο που ανήκει στην ίδια οικογένεια µε τη βελανιδιά και µπορεί να φτάσει σε ύψος 30 µέτρων. ∆ιαθέτει χαρακτηριστικό κόκκινο-καφέ κορµό και οδοντωτά φύλλα µε στενόµακρο ή οβάλ σχήµα. Ο καρπός του κάστανου βρίσκεται µέσα σε ένα αγκαθωτό σκληρό περίβληµα που ανοίγει κατά την ωρίµανση των καρπών. Η καλλιέργεια της καστανιάς ευδοκιµεί σε ηµιορεινές και ορεινές περιοχές µε σχετικά ψυχρό κλίµα και αρκετή υγρασία. Προτιµά επικλινή εδάφη και ηλιόλουστα σηµεία που δεν σηµειώνονται ανοιξιάτικοι παγετοί στους οποίους είναι ευαίσθητη η καστανιά. Η καλλιέργεια της καστανιάς χρειάζεται όξινο χώµα µε pΗ γύρω στο 5 – 6 για να ευδοκιµήσει και να αναπτυχθεί. Καλλιεργούµε τις καστανιές σε βαθιά, γόνιµα εδάφη που εξασφαλίζουν πολύ καλή αποστράγγιση και έχουν πολύ χαµηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Πείτε µου πληροφορίες για την σαρακένια


Ένα από τα πιο δηµοφιλή σαρκοφάγα φυτά σε όλο τον κόσµο είναι η σαρακένια. Τα φυτά του γένους σαρακένια (Sarracenia sp) είναι γνωστά για τη µοναδική ικανότητα που έχουν να παγιδεύουν έντοµα και στη συνέχεια να τα αξιοποιούν ως τροφή. Τα χαρακτηριστικά σωληνοειδή φύλλα τους µοιάζουν µε όρθιες τροµπέτες ή κανάτες και χρησιµεύουν ως παγίδες για τα θηράµατά τους. Τα έντοµα προσελκύονται από το νέκταρ που παράγεται στο χείλος αυτών των παγίδων. Μόλις πέσουν µέσα, δεν µπορούν να βγουν λόγω των ολισθηρών τοιχωµάτων και των τριχιδίων. Για να αφοµοιώσει τα έντοµα που συλλαµβάνει και να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους, η σαρακένια εκκρίνει διάφορα ένζυµα. H σαρακένια χρειάζεται άµεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον 6-8 ώρες την ηµέρα. Αν το φυτό βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, το τοποθετούµε κοντά σε ένα παράθυρο µε νότιο ή ανατολικό προσανατολισµό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα