Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου, 2025

Εντυπωσιακή αναβίωση του Κρητικού γάμου στο Καστέλι (VIDEO)

Με την καθιερωμένη ετήσια αναπαράσταση του παραδοσιακού Κρητικού γάμου, με γαμπρό τον Νικόλαο Μιχελιδάκη και νύφη την Αθηνά Λαγκουβάρδου, συνεχίστηκαν χθες στο Καστέλι, οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των ´Γραμπουσίων 2013´.
Το ξεκίνημα της γαμήλιας πομπής με τους καβαλάρηδες ξεκίνησε από την Καμάρα στις 7 το απόγευμα και κατάληξε στην παραλία που είναι το γήπεδο αφού διέσχισε τον κεντρικό δρόμο που υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι, ντόπιοι και αρκετοί ξένοι κάθε ηλικίας. Στην παραλία άρχισε το δεύτερο μέρος της παράδοσης με παρουσιαστή τον λαογράφο Γιάννη Σκουλούδη, ο οποίος για 12η χρονιά συμμετείχε σε αυτή την πολιτιστική υποχρέωση ενώ το έθιμο της αναπαράστασης του παραδοσιακού γάμου έχει αρχίσει πριν πολλά χρόνια στο Καστέλι. «Είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση που γίνεται στον τομέα των πολιτιστικών δρώμενων της κωμόπολης» είπε ο κ. Σκουλούδης για να συνεχίσει επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής, «Οσο και να θέλουμε βέβαια να τηρήσουμε το έθιμο του γάμου που γινόταν στην Κρήτη έστω και με τη μορφή αναπαράστασης, είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε λίγες ώρες αφού ο αληθινός κρητικός γάμος εκείνων των χρόνων άρχιζε από το Σάββατο και κρατούσε μέχρι και τη Δευτέρα. Θα δώσουμε, όμως με αυτή την περίληψη ορισμένα παραδοσιακά στοιχεία για να καταλάβουν οι νέοι άνθρωποι και να θυμηθούν οι ηλικιωμένοι τι γινόταν παλιά στους γάμους της Κρήτης στα χωριά. Το γλέντι εκείνων των εποχών γινόταν υπαίθρια, για καθίσματα και τραπέζια είχαν χοντρές τάβλες οι οποίες τάβλες έδωσαν και το όνομα στα τραγούδια του γάμου της τάβλας. Πιάτα δεν υπήρχαν τότε και το πιλάφι το έβαζαν σε ´σκουτέλια´ δηλαδή πήλινα σκεύη. Οι καλλιτέχνες μουσικοί έπαιζαν όργανα και τραγουδούσαν με στεντορεία τη φωνή επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα για να έχουν ενισχυτές. Μεταφορικά μέσα είχαν τα γαϊδουράκια και τ? άλογα, άρα ένα γάμος ήθελε μεγάλη προετοιμασία όχι μόνο για τους ανθρώπους που ήταν στον στενό κύκλο αλλά και για όλους εκείνους που θα ερχόταν από μακριά για να παραστούν στη μεγάλη χαρά. Το χωριό καθαριζόταν, ασπριζόταν και άστραφτε από την μια άκρη μέχρι την άλλη δίνοντας ένα γιορτινό χρώμα. Το γλέντι ξεκινούσε το Σάββατο, συνεχιζόταν την κυρίως ημέρα και η Δευτέρα η 3η μέρα του παραδοσιακού γάμου είχε σαν σκοπό να γνωρίσει η νύφη το χωριό και τους ανθρώπους του από σπίτι σε σπίτι. Πήγαιναν όλοι μαζί για να καταλήξουν στο πηγάδι ή τη βρύση για να της δείξουν επίσημα από πού θα κουβαλάει νερό στο σπίτι της. Αξίζει να πω ότι οι άνδρες που πενθούσαν και φορούσαν μαύρα πουκάμισα αλλά και οι γυναίκες με μαύρα μαντήλια στο κεφάλι, όλοι συμμετείχαν στο γάμο βάζοντας στον ώμο πάνω από το μαύρο πουκάμισο οι άνδρες μια λευκή πετσέτα και οι γυναίκες πάνω στο μαύρο μαντήλι μια άσπρη πετσέτα».        
Ριζίτικα τραγούδια  απέδωσαν ο Σύλλογος Ριζιτών ´Η Κίσαμος´ και οι ´Κρητικές Μαδάρες´ και συμμετείχε ο Σύλλογος Φίλων Γιοργαλίδικου Αλόγου ´Τα Κισαμίτικα´. Συμμετείχαν επίσης Κισαμίτικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα και το γλέντι συνεχίστηκε σε όλη την έκταση της πόλης σε διάφορα σημεία, ενώ στην κεντρική σκηνή έπαιξε το συγκρότημα του Μιχάλη Λουφαρδάκη.
Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την αρχή της γαμήλιας πομπής ντυμένοι όλοι με λευκά πουκάμισα δείγμα της χαράς του γάμου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα