Με αρκετό κόσμο τελέστηκε και φέτος η 69η επέτειος του ολοκαυτώματος της Μαλαθύρου και των εκτελεσθέντων με το καθιερωμένο μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο τους, που είναι κοινοτάφιο, στην αυλή του Καθεδρικού Ιερού Ναού του χωριού. Το ´παρών´ έδωσε αντιπροσωπία του Δήμου Κισάμου με επικεφαλής τον δήμαρχο Γεώργιο Μυλωνάκη, άλλους αυτοδιοικητικούς, πολιτικούς και εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων.
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον δήμαρχο Κισάμου Γεώργιο Μυλωνάκη, ομιλία από τον εφημέριο της Τοπικής Κοινότητας Μαλαθύρου αιδεσιμολογιώτατο π. Νικόλαο Ηλιάκη, ενώ οι ριζίτες από τον Σύλλογο Ριζιτών ´Η Κίσαμος´ με στεντόρεια φωνή τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια. Στη συνέχεια οι καταθέσεις στεφάνων, το προσκλητήριο πεσόντων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και τέλος η ανάκρουση του Εθνικού Υμνου. «Η όμορφη Μαλάθυρος πλήρωσε ακριβά με το αίμα των 61 παλληκαριών της τον ηρωισμό όλων των κατοίκων της που έκρυβαν για πολύ καιρό Αγγλους συμμάχους και ντόπιους αντιστασιακούς. Αλλά ασφαλώς περισσότερο λεβέντικα και ηρωικά συμπεριφέρθηκαν οι συλληφθέντες, αφού κανείς τους δεν άνοιξε το στόμα του να μαρτυρήσει και να προδώσει τον ασύρματο που μετέδιδε πληροφορίες στη Μέση Ανατολή και ούτε κανείς να καταδώσει τους κρυμμένους στο χωριό τους πατριώτες Ελληνες και ξένους?», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κισάμου κ. Μυλωνάκης.
Στην ομιλία του ο π. Νικόλαος Ηλιάκης ανέφερε με λεπτομέρεια τα γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας, αλλά και των ημερών της φρίκης για το ορφανό πλέον χωριό, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στον τόπο της εκτελέσεως φτάνουν μόνο οι 58 επειδή σε απόσταση 800 μέτρων από το χωριό οι αιμοχαρείς Γερμανοί εκτέλεσαν και άφησαν εκεί τους 5 τελευταίους της φάλαγγας ανοίγοντας έτσι τον κύκλο της Μαλαθυριανής τραγωδίας. Εν τω μεταξύ ο τόπος της θυσίας των Μαλαθυριανών είχε καταληφθεί από ένα άλλο γερμανικό τμήμα πριν να οδηγηθούν αυτοί εκεί? Οι ριπές αντιλαλούν στο φαράγγι και το μολύβι θερίζει τα κορμιά των παλληκαριών του χωριού βάφοντας το ποτάμι του Μάκρωνα κόκκινο από το αίμα. Οταν έπεσαν όλοι καταγής δέχτηκαν στα κατατρυπημένα από τις σφαίρες σώματά τους τη χαριστική βολή. Ο κρητικός λαϊκός ποιητής ζωγραφίζοντας στο μυαλό του τη δύσκολη εκείνη ώρα, έγραψε. ´Τα πολυβόλα αρχίσανε μολύβι να σκορπούνε και σώματα παλληκαριών στο αίμα κολυμπούνε´.
Η εκτέλεση για τους Γερμανούς έχει τελειώσει, αλλά ο Γολγοθάς για τη Μαλάθυρο τώρα αρχίζει. Από την εκτέλεση διεσώθη ως εκ θαύματος μόνο ο Καρτσωνάκης Ιωάννης του Γεωργίου. Γεμάτος από αίματα, όπως ήταν από τους πολλούς πυροβολισμούς, πετρωμένος με άψυχα κορμιά προσποιήθηκε ότι ήταν νεκρός και έτσι γλύτωσε τη χαριστική βολή. Το 1947 χειροτονήθηκε ιερέας μετά από τάμα του από τον μακαριστό μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ευδόκιμο. Από τότε γίνεται εφημέριος του χωριού του για περίπου 50 χρόνια. Ζωντανό σύμβολο της εκτέλεσης, παρηγοριά και στήριγμα των ανθρώπων του χωριού?».
Με βαθιά συγκίνηση δήλωσε στα ´Χ.Ν.´ ο πρώην δήμαρχος Μηθύμνης και επί σειρά ετών κοινοτάρχης της μαρτυρικής Μαλαθύρου Σπύρος Δαράκης ότι: «Κάθε επέτειος ολοκαυτώματος δεν είναι μόνο υπενθύμιση πως ο φασισμός δεν έρχεται από το μέλλον, αλλά και αυτοέλεγχος, αν από τη θέση που κατέχουμε παλέψαμε για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων που δεν είναι αίτημα, αλλά ανυποχώρητο δικαίωμα του ελληνικού λαού».
Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης των Μαλαθυριανών καθώς επίσης και τον τόπο της εκτέλεσής τους στο φαράγγι του Μάκρωνα Βουλγάρω, που από χρόνια έχει ανεγερθεί μνημείο, ενώ πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε στην ιστοσελίδα των ´Χ.Ν.´.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.