Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

ΕΝΤΟΣ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ Τ´ ΑΥΤΑ

To εντελώς πρόσφατο (´Χ.Ν.´ 31.8.13, σελ. 32) και εμπεριστατωμένο άρθρο του κ. Μιχάλη Ανδριανάκη (προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης) αναφορικά με την προγραμματισμένη ένταξη των βενετσιάνικων οχυρώσεων της μεγαλονήσου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, η είδηση λοιπόν αυτή ανοίγει τον δρόμο για την επέκταση της προστατευτικής μέριμνας του διεθνούς αυτού πολιτιστικού οργανισμού και στην παλαιά πόλη των Χανίων, γιατί όχι και του Ρεθύμνου.
Ειδικότερα, για την παλαιά πόλη των Χανίων, εκείνο που συνηγορεί για την αριστίνδην ένταξή τους στο πρόγραμμα της UNESCO είναι η πολεοδομική οικιστική και αρχιτεκτονική ομοιογένεια, με την αδιαμφισβήτητη αισθητική της σφραγίδα, αλλά και η χωρίς νεότερες ανατρεπτικές οικιστικές προσθήκες διατήρησης της συνολικής έκτασης της παλαιάς πόλης.
Η διατήρηση και ανάδειξη αυτής της ομοιογένειας πρέπει χωρίς αμφιβολία να πιστωθεί στη μέριμνα όλων των συναρμόδιων τακτικών Εφορειών Αρχαιοτήτων, που επί συναπτές δεκαετίες επέβλεπαν εξονυχιστικά τις εργασίες αποκατάστασης σε όλα τα κτίσματα της παλαιάς πόλης. Συγχαρητήρια αξίζουν και στους ιδιοκτήτες κτηρίων του τοπικού πληθυσμού της παλαιάς πόλης για τον υψηλό δείκτη αισθητικής αγωγής και για την προθυμία τους για τη συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων. Ετσι η παλαιά πόλη των Χανίων δεν λειτουργεί ως ένα Μουσείο αποκομμένο από το καθημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά με τον ρομαντικό της ´αέρα´ ηρεμεί και εξιδανικεύει την τεταμένη ατμόσφαιρα της εποχής μας.
Κλείνοντας το σημείωμά μου αυτό θα ήθελα να διαβεβαιώσω τόσο τους πραγματικούς όσο και τους νοερούς ταξιδευτές, ότι η παλαιά πόλη των Χανίων δεν έχει παρόμοιο ταίρι στον ευρύτερο ευρωμεσογειακό χώρο. Ενδεικτικά θα ανέφερα το Ντουμπρόβνικ στις δαλματικές ακτές και τη Φεζ του Μαρόκου, που τελούν υπό την προστατευτική αιγίδα της UNESCO.
Ειδικότερα η Φεζ, σε τίποτε δεν υπερέχει από τα Χανιά. Ναι μεν έχει μια αδιάσπαστη οικιστική ομοιογένεια, αλλά ο ισχυρότερος πόλος τουριστικής έλξης, δηλαδή τα πρωτόγονα βυρσοδεψεία της (ταμπακαριά), είναι ταυτόχρονα και μια ψυχική δοκιμασία. Για ν? αποφύγεις την ακατανίκητη δυσοσμία τους πρέπει να τρίβεις τη μύτη σου με μάτσα από δυόσμο…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα