Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Εορτάστηκε το εικονοστάσι της Παναγίας της Τσαμπίκας

Με ακόμα περισσότερους προσκυνητές από πέρυσι εορτάσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, σε μία ήσυχη γειτονιά στην Πάνω Σούδα, για δεύτερη χρονιά, το εικονοστάσι της οικογένειας Βεργανελάκη, που είναι αφιερωμένο στην προστάτιδα της Ρόδου, στην Παναγία την Τσαμπίκα.
Ο Βαγγέλης Βεργανελάκης οραματίσθηκε την Εκκλησία της Παναγίας της Τσαμπίκας μαζί με την περιοχή που είναι κτισμένη στη Ρόδο πριν από τρία χρόνια δίχως να είχε ποτέ έως τότε επισκεφθεί αυτό το νησί. Εκανε τάξιμο να εγκαταστήσει στην αυλή του σπιτιού του ένα εικονοστάσι και τώρα πια η Παναγία στέκεται στο πλευρό του: «Για τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Τσαμπίκας δεν ήξερα τίποτα, απλώς είχα ακούσει ότι ήταν στη Ρόδο», μας λέει ο κ. Βεργανελάκης και επισημαίνει:
«Πρόκειται για ένα τάμα. Οι λόγοι είναι καθαρά προσωπικοί καθώς από ένα όνειρο, στο οποίο είχα δει την Παναγία πάνω σε ένα βουνό, με μονοπάτι με μεγάλα σκαλοπάτια ανάμεσα σε κυπαρίσσια, χωρίς να γνωρίζω περί τίνος πρόκειται και κατόπιν μίας θαυματουργικής για εμένα σύμπτωσης, αφού ´τυχαία´ ξαναβρήκα παλιούς μου φίλους Ροδίτες -συμφοιτητές και από τον Στρατό- οι οποίοι μου εξήγησαν και μου διαλεύκαναν αυτό το όνειρο… Οταν, λοιπόν, επισκέφθηκα την Παναγία στη Ρόδο για πρώτη φορά, διαπίστωσα ότι αυτό που είχα δει στο όνειρό μου, το βουνό, τα σκαλοπάτια, το ψηφιδωτό πάτωμα κ.λπ. και που μου είχαν αναφέρει οι φίλοι μου, ήταν πραγματικότητα…
Την επίσκεψη – προσκύνημα στην Παναγία την πραγματοποίησα πριν από τρία χρόνια και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2011, ενώ το όνειρο το είχα δει έναν μήνα πιο νωρίς. Οταν βρέθηκα εκεί, ένιωσα μεγάλη ανακούφιση, η συγκίνηση ήταν τεράστια, έκλαψα πολύ και αφού προσευχήθηκα, αμέσως έκανα το τάξιμο να Της κτίσω ένα εικονοστάσι στο σπίτι μου για να την έχω κάθε μέρα δίπλα μου.  
Η ονομασία Τσαμπίκα, σύμφωνα με την παράδοση της Ρόδου, όπως πληροφορήθηκα, οφείλεται στη λέξη της τοπικής διαλέκτου ´τσάμπα´ που σημαίνει ´σπίθα – φλόγα´ και συνδέεται με τον τρόπο εύρεσης της εικόνας από έναν βοσκό που καθόταν στη βρύση του Αιμαχιού (ιστορικός τόπος του Αρχαγγέλου που βρίσκεται χαμηλά απέναντι από το βουνό), ο οποίος είδε ψηλά στην κορυφή, εκεί που σήμερα είναι κτισμένος ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Τσαμπίκας της Κυράς, κάτι σαν σπίθες ´τσάμπες´ κι έτσι ανακάλυψε την εικόνα μαζί με την κανδήλα Της σε κάποιο κυπαρίσσι»?


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα