Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2025

Θεοδωράκης από τα Χανιά: Θα πάμε από… κονταρίδες*
Απλό; Ναι. Απλοϊκό, όπως το παρουσιάζουν, όχι
– Νιώθω άβολα. Κι εσείς το ίδιο, ε;
Έτσι ξεκίνησε την παρθενική του ομιλία στα Χανιά, στο δημοτικό κήπο Χανίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Αμήχανα στην αρχή, πιο χαλαρά, αμέσως μετά. Έσπασε ο… πάγος.
Επειδή ο Θεοδωράκης ήταν ο… κλασικός. Όπως στις εκπομπές του. Δεν άλλαξε γλώσσα. Δεν άλλαξε στυλ. Δεν έγινε -ξαφνικά- μπαλκονάτος.
Όσα είπε καταγράφηκαν. Θα τα διαβάσετε στις εφημερίδες, θα τα δείτε στην ιστοσελίδα του Ποταμιού. Θα δείτε, βέβαια και αποσπάσματα στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Με ερμηνείες των ερμηνειών. Οπως γίνεται συνήθως-είναι αλήθεια. Για τα πάντα. Από τους πάντες.
Κλίμα και προσδοκίες εκατέρωθεν, όπως προσωπικά τα προσέλαβα, μεταφέρω εδώ.
Προσδοκίες του πομπού προς τον δέκτη: Του Θεοδωράκη προς το κοινό της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Προσδοκίες του δέκτη προς τον πομπό: Του κοινού προς τον Θεοδωράκη.
Από εκείνον: Προσδοκίες να γίνει κατανοητό το εγχείρημά του, ο ΤΡΟΠΟΣ που θα λειτουργήσει και ο ΤΡΟΠΟΣ -ούτε δεξιός ούτε αριστερός- με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ προβλήματα. Να στείλει πανελλαδικό μήνυμα.
Από τον κόσμο: Προσδοκία να ακούσει πώς σκέπτεται να λειτουργήσει Το Ποτάμι για να πραγματωθεί ο στόχος ΛΥΣΕΩΝ ΤΩΡΑ. Όχι σε βάθος χρόνου.
Προσδοκία να μπορέσει να τον εμπιστευθεί. Είμαστε/ μας έχουν κάνει καχύποπτους, είναι αλήθεια.
Εκτιμάται ότι η επικοινωνία ήταν επιτυχής – αμφίδρομη. Πομπός και δέκτης και δέκτης και πομπός, συγχρονιστήκαμε.
Εδώ και καιρό άλλωστε ο κόσμος του 42% των δημοσκοπήσεων που πιστεύει ότι ΚΑΝΕΝΑ κόμμα και ΚΑΝΕΝΑΣ αρχηγός δεν είναι κατάλληλος για να μας δώσει διέξοδο, ψάχνει για τον ΕΝΑΝ που θα του δώσει ΕΛΠΙΔΑ και ΠΙΣΤΗ ότι μπορούμε ΞΑΝΑ.
«Όταν φώναξαν τον Βενιζέλο να αφήσει την Κρητική Πολιτεία και να αναλάβει την πρωθυπουργία της Ελλάδας, είπε, ως τι τον φώναξαν; Ως δεξιό ή ως αριστερό; Η χώρα ήταν βουτηγμένη στα χρέη και την ανυποληψία. Την ανόρθωσε». Δεν… ψήλωσε τον εαυτό του ίσαμε τον Εθνάρχη. Αντίθετα. «Σήμερα βέβαια, είπε, δεν υπάρχει Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπάρχουν, όμως, πολλοί μικροί Λευτέρηδες, επαναστάτες και ρεαλιστές, που θα αναμετρηθούν με τα προβλήματα και όχι ο ένας με τον άλλον. Η Κρήτη είχε τις μεγαλύτερες απώλειες απ’ όλη την Ελλάδα στην αντίσταση και τις μικρότερες απώλειες στον εμφύλιο. Γιατί οι δημιουργικοί άνθρωποι φεύγουν μπροστά, δεν κάθονται να σφάζονται μεταξύ τους για το παρελθόν. Αυτό ήρθε να κάνει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ να ενώσει τους Έλληνες και να τους οδηγήσει, όλοι μαζί, να οδηγηθούμε – σε λύσεις.
Ντρέτα – σκέτα, λοιπόν. Πρώτα τον απασχολεί το μέλλον. (Εμάς; Είναι ώρα να διχαστούμε άλλη μια φορά;).
Μίλησε και συνομίλησε ελεύθερα με το κοινό απ ευθείας. Περίπου μιάμιση ώρα. Πρώτη φορά γίνεται αυτό.
Αργότερα σε χαλαρή κουβέντα με τους δημοσιογράφους (όχι συνέντευξη) η δική μου ερώτηση ήταν η αγωνία που τα τελευταία χρόνια εκφράζω και γραπτά. Κι εγώ και πολλοί άλλοι.
Τι είναι εκείνο, δηλαδή, που εμπόδισε (και εμποδίζει και σήμερα) τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ σε 5-6 θέματα με λύσεις ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ (ούτε δεξιές ούτε αριστερές). Ώστε να διαπραγματευθούν με την Ευρώπη (γιατί είναι και δική μας η Ευρώπη) και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες πολιτικές που ΣΗΜΕΡΑ χρειάζονται.
Απάντησε ότι ήταν μια ερώτηση που είχε κάνει και ο ίδιος στον Κώστα Καραμανλή στις αρχές της κρίσης αλλά και στον Γ. Παπανδρέου σε συνεντεύξεις που τους είχε πάρει. Και η απάντησή τους ήταν, αυτό μπορώ να το κάνω μόνος μου.
Ξεκινά από το ΜΗΔΕΝ όπως είπε. Το έχει κάνει πολλές φορές. Τώρα το κάνει με Το Ποτάμι.
Μπορεί να κάνει μια κουζουλάδα (ως προς το δικό του μέλλον).
Πάντως δεν προτείνει… ουτοπικές, δήθεν ιδεολογικές, «κουζουλάδες» αναφορικά με τους τρόπους λύσεων της σημερινής κοινωνικο-οικονομικής κρίσης.
Πιστεύει σε φιλελεύθερες λογικές λύσεις που μπορεί άλλοι να βαφτίζουν αριστερές και άλλοι δεξιές.
Ανάλογα με την… «πετριά» του ο καθένας (σχόλιο μου).
Θα πάμε από «κονταρίδες»* είπε, για να φτάσουμε πιο γρήγορα.
Και στην κουβέντα με τους δημοσιογράφους ξεκαθάρισε: Όχι δεν μιλώ για αυτοδυναμία . Μιλώ για συνεργασία. Π.χ. εάν Το Ποτάμι είναι τρίτη δύναμη -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- η συνεργασία, αρχικά, εξαρτάται και από την ποσοστιαία διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων.
Π.χ., εάν η πρώτη δύναμη έχει ποσοστό 28% και η δεύτερη 18% και Το Ποτάμι έχει 15%, είναι φανερό ότι το 18 και 15 που κάνουν 33% δεν είναι πλειοψηφία είναι παραβίαση της λαϊκής εντολής.
Θα συμφωνούσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ; ρωτήθηκε. Δείτε, με τον Σταθάκη π.χ. μπορεί κανείς να συνεννοηθεί σε επίπεδο εξεύρεσης λύσεων. Με τον Λαφαζάνη όχι.
Αυτά…
Φύγαμε (προσωπικά αλλά και πολλοί με τους οποίους ανταλλάξαμε εντυπώσεις) με τη σκέψη ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ.
Καθώς ο Θεοδωράκης –φαίνεται βρε παιδί μου και από την επίθεση που δέχεται από παντού- ότι δεν είναι μέσα στο κομματικό πολιτικό ΣΥΣΤΗΜΑ. Αλλά το γνωρίζει αρκετά καλά για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.
Εάν τον εμπιστευθούμε, φυσικά. ΤΩΡΑ, στις ευρωεκλογές.
Ώστε να δούμε, άμεσα, πόσα απίδια βάζει ο σάκος (του/μας). Να δούμε πως θα τον αντιμετωπίσουν και πώς θα τους αντιμετωπίσει. Εδώ και στην Ευρώπη. Ως υπολογίσιμη πλέον δύναμη. Και μετά…
Θα δούμε, καθαρότερα. Μπορεί η Κρητική «κουζουλάδα» να αποδειχτεί η σανίδα σωτηρίας μας.
Να την απορρίψουμε επειδή μας έχουν κάνει…  καχύποπτους; Επειδή ήδη άρχισαν κραυγές φανατικών, εγκάθετων, τρελαμένων και συμφεροντολόγων που κρατούν ή έχουν ήδη πιάσει (μελλοντικές) καρέκλες… δεξιά κι αριστερά;
Από σήμερα που είδαμε από κοντά τον άνθρωπο, που ακούσαμε τον  πολιτικοϊδεολογικά απλό – «αφτιασίδωτο» λόγο του Ποταμιού, μπορούμε να εμπιστευθούμε το ένστικτο και τη λογική μας;
Ώστε να αναλύσουμε μόνοι μας και να κατανοήσουμε αυτά που λέει και όχι αυτά που ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ (ότι λέει ή δήθεν υποκρύπτει) τα διάφορα ΜΜΕ και οι κατευθυνόμενες στρατευμένες πένες; Που δεν είναι άλλα από εκείνα που ο κοινός νους όλων μας, αποζητά αυτά τα χρόνια της κρίσης και απορεί γιατί δεν εφαρμόζονται;
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ΣΩΣΤΕΣ λύσεις αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και εμπιστευθούμε την κοινή λογική. Και αν παραδεχτούμε ότι έχουμε ΑΝΑΓΚΗ από κάποιους – μια πολιτική δύναμη που εμείς θα δημιουργήσουμε από το ΜΗΔΕΝ -έξω από το υπάρχον κομματικό- πολιτικό σύστημα. Της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Μια δύναμη που μπορεί –δυνατά- να μας εκπροσωπήσει μέσα κι έξω από την Ελλάδα.
Τόσο απλά.
Έχουμε (μας έχουν) φτάσει στο σημείο να υποπτευόμαστε το απλό. Επειδή κατηγορείται ως… απλοϊκό!
Το απλό δεν είναι απλοϊκό. Αντίθετα είναι η μόνη σωτήρια κονταρίδα* για να φτάσουμε σε… κοντινές λύσεις διεξόδου από τους βραχνάδες και τα διλήμματα που μας θέτουν.

*κονταρίδα= Κρητικά, ο πιο σύντομος δρόμος να φτάσεις κάπου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα