Oλοκληρώθηκε το 13ο διεθνές τουρνουά Παλαιόχωρας με επιτυχία. Νικητής αναδείχθηκε ένα αουτσάιντερ, ο Σταμάτης Κούρκουλος – Αρδίτης, ο οποίος με ένα σερί 3/3 στους τελευταίους γύρους αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση αφήνοντας πίσω του εγνωσμένης αξίας γκρανμέτρ. Η απόδοση του Κούρκουλου-Αρδίτη ήταν 2587 και δίκαια αναδείχθηκε πρώτος με 6 νίκες και 3 ισοπαλίες. Αναλυτικότερα η βαθμολογία είχε ως ακολούθως: 1.Σταμάτης Κούρκουλος-Αρδίτης (2473) 7,5β. 2.Χρίστος Μπανίκας (2599) 7β. 3.Μαξίμ Λαγκάντ (Γαλλία 2655) 7β. 4.Γιόχαν-Σεμπάστιαν Κρίστιανσεν (Νορβηγία 2612) 7β. 5.Ανατόλ Βλάχος (2401) 7β. 6.Βλάντισλαβ Νεβέντιτσι (Ρουμανία 2531) 7β. 7.Λουίτζι Μπάσκο (Ιταλία 2596) 7β. 8.Νίκος Σπυρόπουλος (2403) 6,5β. Από τους τοπικούς σκακιστές είχαμε: σπύρος Ναούμ (2293) 26ος 6β. Γιάννης Καλογερής (2312) 29ος 5,5β. Γιώργος Μυλωνάκης (2203) 36ος 5,5β. Νίκος Γεωργακόπουλος (2097) 40ος 5,5β. Στέλιος Πετράκης (2000) 5,5β. Ευάγγελος Πατρελάκης (2259) 5β. Άννα-Μαρία Βοζινάκη (1842) 5β. Παναγιώτης Τζαγκαράκης (1958) 5β. Αρτούρ Μπαϊραμιάν (1774) 5β. κ.α. Ο νίκος Σπυρόπουλος σημείωσε νόρμα ΙΜ και ο Ανατόλ Βλάχος νόρμα GM.
Shooter
Μια γυναίκα, σύμβουλος έκτακτων καταστάσεων , βαδίζει στη μέση μιας πλατείας που είναι διακοσμημένη με κομμάτια σκακιού.
Η σκηνή προέρχεται από την ταινία Shooter (ελληνικός τίτλος: ο εκτελεστής), του 2007 και σκηνοθέτης ήταν ο Αντουάν Φούκουα.
Το θέμα της περιπέτειας είναι η προσπάθεια αποτροπής δολοφονίας του προέδρου των ΗΠΑ.
Οι αντίπαλοι από ένα σημείο και πέρα υποχωρούν και εξολοθρεύονται σαν να ήταν μύγες, ελικόπτερα πέφτουν.
Ο πρόεδρος τα χρειάστηκε, ταλαιπωρείται αρκετά καθώς τον μεταφέρουν οι πράκτορες από κρυψώνα σε κρυψώνα, αλλά όπως πάντα τη γλυτώνει.
Σκάκι, ένα “επικίνδυνο” παιχνίδι
Κάποτε το παιχνίδι που σήμερα συνδέεται με την ευφυΐα, κατηγορήθηκε ότι διασπά την προσοχή από φλέγοντα θέματα της εποχής και ότι είναι χάσιμο χρόνου. Δημιουργήθηκε ως μια νέα μορφή ψυχαγωγίας και έγινε ευρέως γνωστό, αλλά θεωρήθηκε από πολλές ηγεσίες ανά τους αιώνες αντικοινωνικό, βλάσφημο και κυρίως επικίνδυνο, καθώς ακόνιζε το μυαλό των πολιτών. Το όνομά του; Shatranj. Είναι το παιχνίδι που σήμερα έχει εξελιχτεί στο σκάκι.
Σύμφωνα με το Timeline, το σκάκι δεν ήταν πάντα οικείο, ήταν κάποτε παράξενο και καινούργιο κι αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Μια πρώιμη μορφή του παιχνιδιού, γνωστή ως aschatrang, εμφανίστηκε στην Περσία το 644 μ.Χ. όταν η περιοχή κατακτήθηκε από τους στρατούς του Umar bin al-Khatta. Ο Χαλίφης το χαρακτήρισε μη ισλαμικό, επειδή θεώρησε πως το ταμπλό και τα πιόνια του παιχνιδιού ενθάρρυναν τον τζόγο.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Λίγες δεκαετίες αργότερα, το σκάκι απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία από τον αυτοκράτορα Jito και στη συνέχεια στην Αίγυπτο. Ο Καρδινάλιος Damiani του Ostin απαγόρευσε το σκάκι στους κληρικούς του επειδή ένιωθε ότι με το χρόνο που ξόδευαν θα έμεναν μακριά από τον Θεό. Ακολούθησαν πολλοί που χαρακτήρισαν το σκάκι ως αμαρτία ή είδος ακολασίας, ενώ κάποιοι άλλοι το απαγόρευσαν επειδή το θεωρούσαν άχρηστο και βαρετό, όπως ο βασιλιάς Λουίς ο 9ος της Γαλλίας και ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, William of Wickham.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το σκάκι είναι αποδεκτό και ενθαρρύνεται από τους περισσότερους σήμερα, ωστόσο παραμένει αμφισβητούμενο σε μέρη της Μέσης Ανατολής. Οι Ταλιμπάν για παράδειγμα απαγόρευσαν το σκάκι το 2001 αποκαλούμενοι τη διάσπαση προσοχής από τις προσευχές τους, ενώ το 2016 απαγορεύτηκε και στη Σαουδική Αραβία επειδή το θεώρησαν χάσιμο χρόνου.
Ο David Shenk, συγγραφέας του “The Immortal Game”, σχετικά με την ιστορία του σκακιού, λέει: “Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι είχαν ισχυρά μυαλά και η διάνοια τους μπορούσε να είναι το τεράστιο εργαλείο για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη”. Εξετάζοντας τις σύγχρονες θρησκευτικές και αυταρχικές αντιδράσεις για το σκάκι καταλαβαίνει κανείς ότι έχουν νόημα. Κι αυτό γιατί έχουν καταλάβει ότι μέσω του σκακιού ακονίζεται η σκέψη και διευρύνονται οι ορίζοντες. Κάτι που μάλλον δε συνέφερε και τόσο τους ηγέτες στους αιώνες.
Πρωτάθλημα γυναικών γρήγορου σκακιού
Η Ουκρανή Άννα Ουσένινα κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο κερδίζοντας την ρωσίδα Αλεξάνδρα Κόστενιουκ σε ένα δραματικό τελικό που έληξε 14,5-13,5 υπέρ της Ουκρανής.
Στο κανονικό μπλιτς η Κόστενιουκ προηγήθηκε 5,5-3,5.
Το γρήγορα μπλιτς που ακολούθησε η Ουσένινα σημείωσε τρεις διαδοχικές νίκες και προηγήθηκε.
Η Κόστενιουκ ανέκαμψε και ισοφάρισε το σκορ.
Στο bullet που ακολούθησε η Ουσένινα κέρδισε την παρτίδα και τον τίτλο.
Legends of Chess
Το πανίσχυρο διαδικτυακό τουρνουά Legends of Chess είναι συναρπαστικό σε εξέλιξη, μια και δεν είναι τόσο απλό το να παίζεις τέσσερα ή πέντε παιχνίδια την ημέρα εναντίον κορυφαίων σκακιστών και να είσαι σταθερός σε απόδοση. Έτσι πολλά λάθη γίνονται ακόμη και σε κερδισμένες θέσεις που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στις συναρπαστικές μάχες που διεξάγονται μέσω διαδικτύου. Στον 5ο γύρο του τουρνουά ο Κάρλσεν κινδύνευσε από τον Βασίλι Ίβαντσιουκ τον οποίο όμως κατάφερε να κερδίσει στον «Αρμαγεδδώνα» ενώ ο Ίαν Νεπομνιάτσκι κατάφερε να κερδίσει με 3-1 τον Σβίντλερ. Ο Πέτερ Λέκο κέρδισε τον Βισί Ανάντ 3-2 , ο Βλάντιμιρ Κράμνικ τον Ντίγκ Λιρέν με 2.5-1.5 ενώ με το ίδιο σκορ ο Ανις Γκίρι κέρδισε τον Μπόρις Γκέλφαντ. Η βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση του 5ου γύρου είχε ως ακολούθως: 1-2. Ίαν Νεπομνιάτσκι (Ρωσία), Μάγκνους Κάρλσεν (Νορβηγία 14β. 3.Βλάντιμιρ Κράμνικ (Ρωσία) 10β. 4.Πέτερ Σβίντλερ (Ρωσία) 9β. 5.Άνις Γκίρι (Ολλανδία) 8β. 6.Μπόρις Γκέλφαντ (Ισραήλ) 6β. 7.Βασίλι Ίβαντσιουκ (Ουκρανία)5β. 8.Πέτερ Λέκο (Ουγγαρία) 4β. 9.Ντιγκ Λιρέν (Κίνα)3β. 10.Βισί Ανάντ (Ινδία) 2β.