Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

13ο Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας 2020

Θα διεξαχθεί το διεθνές τουρνουά της Παλαιόχωρας με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στις ημερομηνίες που είχε προγραμματιστεί από το χειμώνα, δηλαδή 18-25 Ιουλίου.
Στο 13 ΔΤ Παλαιόχωρας έχει ενσωματωθεί και το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας 2020 της ΕΣΟ.  Το σύνολο των χρηματικών επάθλων είναι 6.000 ευρώ. Από τις μέχρι τώρα συμμετοχές ο κορυφαίος σκακιστής που εμφανίζεται στη λίστα είναι ο γάλλος Μαξίμ λαγκ
Η προκήρυξη και άλλες πληροφορίες στο www.chaniachess.gr

Οι Ακαδημίες του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ είπαν ”Καλό Καλοκαίρι” με σκάκι στην παραλία.
Καθώς μια δύσκολη σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της οι Ακαδημίες σκάκι του Κύδωνα και του ΟΦΣΧ διάλεξαν τον καλύτερο τρόπο για να ευχηθούν “καλό καλοκαίρι” στα παιδιά και στις οικογένειές τους καθώς και στους ενήλικες σκακιστές της ομάδας. Την Παρασκευή 3 Ιουλίου οργανώθηκε ανοιχτό τουρνουά blitz κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα. Στο φιλόξενο beach bar “Νηρέας” στην Αγία Μαρίνα μαζεύτηκαν παιδιά, έφηβοι και νεάνιδες καθώς και ενήλικες από όλα τα τμήματα του Κύδωνα και του Ομίλου Φίλων Σκακιού Χανίων στο Εθνικό Στάδιο, στη Νέα Χώρα και στα Κουνουπιδιανά. Την ανοιχτή γιορτή τίμησαν και σκακιστές από άλλα σωματεία της πόλης, από τον Αποκόρωνα και την Κίσσαμο.

Το απόγευμα ξεκίνησε (με τι άλλο;) με μια βουτιά στη θάλασσα. Στη συνέχεια τα βρεγμένα μαγιό έκατσαν στις σκακιέρες για ένα τουρνουά blitz 5 γύρων. Το μόνο “πρόβλημα” που προέκυψε ήταν η ενέλπιστα μεγάλη και μαζική συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Με την έναρξη του τουρνουά η επιτροπή σκάκι ευχαρίστησε τους προπονητές Γιώργο Μυλωνάκη, Νίκο Σγουρό, Δημήτρη Λαδά και Φώτη Τόλια, καθώς και τα παιδιά που μετείχαν όλον αυτό τον δύσκολο χρόνο στις προπονήσεις και τα μαθήματα.

Τα αποτελέσματα έχουν μικρή σημασία. Ας μνημονεύσουμε μόνο την πρώτη πεντάδα: Μαρινάκης Χρήστος, Σηφογιαννάκης Αντρέας, Αλειφέρης Γιάννης, Μπαϊραμιάν Αρτούρ και Γρηγοράκης Στέλιος. Πρώτο κορίτσι ήταν η Παπαδοκωνσταντάκη Κατερίνα και πρώτο παιδί από τον Αποκόρωνα ο Χατζηδάκης Λάμπρος.

Ακολούθησε το αγαπημένο “φυτευτό” σε χαλαρό κλίμα την ώρα που το όμορφο βράδυ λουζόταν στην μπίρα και τα σνακς. Μικροί και μεγάλοι έδωσαν ραντεβού τον Σεπτέμβρη (πού αλλού;) δίπλα στο κύμα για την έναρξη της νέας σεζόν.

Παίζει ο μαύρος και ματ σε 2*

Μικρά …μυστικά για να παίζουμε καλύτερα

-Πως θα βρούμε ποιο άνοιγμα μας ταιριάζει καλύτερα ;
Ο γκρανμετρ Μπόρις Άλτερμαν μας λέει γι’ αυτό
«Η επιλογή του ανοίγματος που σας ταιριάζει εξαρτάται από τον χαρακτήρα σας. Αν είστε μεθοδικός και στρατηγικός παίκτης επιλέξτε ένα άνοιγμα όπως η Ράι Λόπεζ, η Κάρο-Καν και σαν λευκός ξεκινήστε με πρώτη κίνηση το δ4. Αν όμως είστε χαρακτήρας επιθετικός και ζείτε ριψοκίνδυνα ξεκινήστε το άνοιγμά σας με ε4 και χρησιμοποιήστε την σικελική και με τα δύο χρώματα.

-Όταν παίζουμε εναντίον ενός καλύτερου αντιπάλου σε ένα τουρνουά και δεν γνωρίζουμε καλά το άνοιγμα που παίζει, νοιώθουμε ότι δεν είμαστε καλά προετοιμασμένοι. Πως μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα αυτό;
Ο γκρανμετρ Βάλερι Τσατουριάν μας λέει για την ερώτηση αυτή.
« Προσπαθήστε να απλοποιήσετε τη θέση κάνοντας αλλαγές κομματιών. Δεν έχει νόημα να προετοιμαστείτε στο άνοιγμα του αντιπάλου σας στη διάρκεια ενός τουρνουά. Το ρεπερτόριό μας στα ανοίγματα το προετοιμάζουμε στο σπίτι μας όταν προπονούμεθα με τη βοήθεια των βιβλίων μας ή του σκακιστικού προγράμματος στον υπολογιστή μας. Στη διάρκεια του τουρνουά πρέπει να θυμόμαστε τις τρεις βασικές αρχές που πρέπει να τηρούμε στο άνοιγμα. 1. Να αναπτύσσουμε γρήγορα τα κομμάτια μας. 2.Να ελέγχουμε το κέντρο και 3. Να βάλουμε τον Βασιλιά μας σε ασφαλές σημείο».

-Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να σπάσουμε τη δομή των πιονιών του αντιπάλου μας;
Ο γκρανμετρ Μπόρις Άλτερμαν μας λέει γι’ αυτό

– Ο Νίμτσοβιτς μας δίνει ένα πολύ καλό παράδειγμα επίθεσης εναντίον των πιονιών του αντιπάλου στο βιβλίο του ¨Το σύστημα μου¨ όπου συγκεκριμένα αναφέρει…
«Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να σπάσετε τη δομή των πιονιών του αντιπάλου ανάλογα με τη θέση που υπάρχει στη σκακιέρα. Βασικά προσπαθούμε να σπάσουμε τη δομή των πιονιών κτυπώντας τη «βάση» τους. Λόγου χάρη στη Γαλλική παρτίδα παίζουμε τη βαριάντα 1.ε4 ε6 2.δ4 δ5 3.ε5. Εδώ ο μαύρος προσπαθεί αμέσως να καταστρέψει το κέντρο του αντιπάλου του παίζοντας 3…γ5

-Γιατί στην Αγγλική παρτίδα το παιχνίδι είναι στρατηγικό ενώ στη Σικελική τόσο επιθετικό; Τα ανοίγματα διαφέρουν μόνο μία κίνηση στην ουσία.
Η γκρανμετρ Σοφία Πόλγκαρ απαντά στην ερώτηση αυτή.
«Καμιά φορά ένα μόλις τέμπο στο σκάκι μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Η κύρια διαφορά ανάμεσα στη Σικελική και την αγγλική παρτίδα είναι ότι με τα μαύρα απλά προσπαθείς να ισοφαρίσεις το άνοιγμα. Αν είσαι όμως λευκός πρέπει να διατηρήσεις και να μεγαλώσεις το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης. Για να το κάνεις αυτό στη Σικελική οφείλεις να ακολουθήσεις οξείες βαριάντες».

-Πόσα σκακιστικά βιβλία για ανοίγματα υπάρχουν; Τι βιβλία διαβάζουν οι γκρανμετρ στην προετοιμασία τους;
Ο Σοφία Πόλγκαρ απαντά στις ερωτήσεις αυτές.
«Τα περισσότερα σκακιστικά βιβλία έχουν γραφτεί τα τελευταία 30 χρόνια και είναι πάρα πολλά. Οι γκρανμετρ παλιότερα διάβαζαν το Ινφορματόρ για να ανανεώσουν το ρεπερτόριο τους. Σήμερα όμως το κύριο εργαλείο τους είναι ο σκακιστικός υπολογιστής. Το μεγάλο πλεονέκτημα του Ινφορματόρ είναι ότι εκεί μπορούμε να βρούμε τις παρτίδες των καλών σκακιστών αναλυμένες από τους ίδιους και μπορούμε να καταλάβουμε έτσι τον τρόπο σκέψης τους».

Το ρεζίλι…
Ρόμπα κάνανε το 2009 τον 31χρονο γκρανμέτρ Ιμπράγιεβ Νουρλάν (Καζακστάν 2407) οι σκακιστικές ιστοσελίδες ανά τον κόσμο. Η αιτία ήταν ο αγώνας που έδωσε εναντίον ενός 9χρονου ινδού Χετούλ Σαχ (1817). Οι δυο τους αναμετρήθηκαν κατά τη διάρκεια διεθνούς τουρνουά στο Νέο Δελχί και ο Νουρλάν, αν και είχε 600 περίπου μονάδες διαφορά ΕΛΟ, κατάφερε να χάσει με τα λευκά απέναντι στον λιλιπούτειο αντίπαλό του. Για το κατόρθωμά του αυτό οι σκακιστικές ιστοσελίδες τον χαρακτηρίζουν ως τον πιο ντροπιασμένο γκρανμέτρ ανά τον κόσμο!
Ο νεαρός Χετούλ Σαχ είχε πετύχει ένα ρεκόρ αλλά όπως δείχνει η σκακιστική του πορεία δεν συνέχισε τις επιτυχίες και έχει σταματήσει να αγωνίζεται. Αυτό όμως δεν συνέβη με τον νεαρό Αγουόντερ Λιάνγκ (ΗΠΑ) ο οποίος έσπασε το ρεκόρ του νεαρότερου σκακιστή που έχει κερδίσει γκρανμετρ σε αγώνα κλασικού χρόνου, κερδίζοντας σε ηλικία 9 ετών και 111 ημερών τον γκράνμετρ Λάρυ Κάουφμαν. Ο Λιάνγκ συνέχισε την άνοδο του κερδίζοντας δύο φορές το παγκόσμιο πρωτάθλημα σε νεανικές κατηγορίες και πήρε τον τίτλο του γκράνμετρ στα 14 του χρόνια.

 

*1….Βη2+ Ρ:η2 2.Π:η3+#


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα