Δεκαπέντε Ινδοί έχασαν την όρασή τους μετά την επέμβαση καταρράκτη στην οποία υποβλήθηκαν, έπειτα από την ένταξή τους σε ομαδικό πρόγραμμα δωρεάν εγχείρησης στη βόρεια Ινδία μη κυβερνητικής οργάνωσης, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές.
Μη αποστειρωμένος εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε για την αφαίρεση καταρράκτη στην οποία υποβλήθηκαν 62 ασθενείς στις 4 Νοεμβρίου, σε αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο που διαμορφώθηκε για το σκοπό αυτό σε χωριό του κρατιδίου Παντζάμπ. Ηλικιωμένες γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ των 15 θυμάτων. Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των ατόμων που έχασαν την όρασή τους, όπως και την κατάσταση των υπολοίπων ασθενών.
Ποινική έρευνα έχει κινηθεί κατά της μη κυβερνητικής οργάνωσης Guru Nanak Charitable Hospital και των γιατρών που έκαναν τις εγχειρήσεις, χωρίς να έχουν λάβει άδεια από τις υγειονομικές αρχές.
Η υπόθεση εγείρει εκ νέου το θέμα της επισφαλούς ιατρικής περίθαλψης στην Ινδία μετά τον θάνατο πρόσφατα 13 γυναικών από επιπλοκές εγχείρησης μαζικής στείρωσης στην κεντρική χώρα. Οι αρχές απέδωσαν τους θανάτους στη μόλυνση των φαρμάκων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποστείρωση, ωστόσο σύμφωνα με ανεξάρτητη έκθεση, η απουσία κάθε μέτρου υγιεινής εκ μέρους των γιατρών προκάλεσε σηψαιμίες.
Στην περίπτωση των εγχειρήσεων για καταρράκτη, σύμφωνα με γιατρό της κυβέρνησης του κρατιδίου, οι ασθενείς προσβλήθηκαν από λοίμωξη μετά την εγχείρηση. “Βρίσκονταν σε πολύ κακή κατάσταση όταν ήρθαν να μας δουν. Η λοίμωξη ήταν ήδη εκτεταμένη”, δήλωσε ο Καρανζίτ Σινγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γειτονικής περιοχής Αμριτσάρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, προσθέτοντας ότι “δεν υπάρχει πιθανότητα η όρασή τους να αποκατασταθεί”.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι επεμβάσεις ανακαλύφθηκαν όταν οι 15 ασθενείς πήγαν σε κυβερνητική υπηρεσία την Τετάρτη ζητώντας φάρμακα και οικονομική βοήθεια. “Ήταν πολύ αναστατωμένοι και χωρίς βοήθεια. Έκτοτε νοσηλεύτηκαν σε δημόσιο νοσοκομείο αλλά όλοι έχασαν την όρασή τους”, δήλωσε ο Ραβί Μπαγάτ, αξιωματούχος στην Αμριτσάρ.
Οι καταστροφικές για τους ασθενείς εγχειρήσεις υπογραμμίζουν την κακή κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στην Ινδία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημόσιων δαπανών για ιατρική περίθαλψη στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, η Ινδία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό τυφλών στον κόσμο και ο καταρράκτης είναι μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασής τους, σύμφωνα με τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Sightsavers. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ομαδικές εγχειρήσεις καταρράκτη πραγματοποιούνται σε αυτοσχέδια ιατρικά κέντρα που οργανώνονται επί τούτου.