Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

150ντάχρονη επέτειος λειτουργίας του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου στον Κυπάρισσο

Στον Άγιο Γεώργιο Κυπάρισσου Πλατανιά γιορτάστηκε το πρωί της Κυριακής με αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού η 150ντάχρονη επέτειος λειτουργίας της μικρής Ενοριακής Εκκλησίας αφιερωμένης στον Άγιο Γεώργιο.
Ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των κτητόρων της εκκλησίας και ομιλία για την ιστορία του ναού.

Στο ευρύχωρο προαύλιο χώρο της μικρής ιστορικής εκκλησίας η οποία σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει χαραγμένη σε πέτρινο σταυρό, αναγράφει το έτος 1872 δίχως όμως να υπάρχουν άλλα στοιχεία που να διευκρινίζουν αν το έτος αυτό είχε γίνει ανακαίνιση ή επιμήκυνση της εκκλησίας καθώς του ότι ο ναός ο οποίος είναι καμαροσκέπαστος φέρετε να έχει κτιστεί τον 16ο αιώνα. Από την προαναφερόμενη ημερομηνία μέχρι σήμερα έχουν περάσει 150 χρόνια.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με καλωσόρισμα – χαιρετισμό του εφημερίου της Ενορίας πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κατσιαδάκη.

«Το χωριό μας ο Κυπάρισσος απέκτησε αυτή την ονομασία μετά το 1920 εξαιτίας του ευλογημένου χιλιόχρονου κυπαρισσιού», επεσήμανε ο εφημέριος π. Δημήτριος Κατσιαδάκης για να τονίσει ότι «μέχρι τότε ονομαζόταν “Ψείρες», ενώ για το δέντρο, υπογράμμισε: «O Κυπάρισσος  στέκει αγέρωχα τόσους αιώνες δίπλα στα θεμέλια της εκκλησίας δίχως να της έχει προκαλέσει με τις τεράστιες ρίζες του κανένα πρόβλημα».

Καλεσμένος ομιλητής ήταν ο θεολόγος Νικόλαος Χριστοδουλάκης, Ιστορικός ερευνητής ο οποίος αναφέρθηκε στο παρελθόν του τόπου, ενώ με δήλωση του στα “Χ.ν.” υπογράμμισε τα εξής: “Βρεθήκαμε, λοιπόν, εδώ σήμερα να τιμήσουμε τα 150 χρόνια του ναού στο χωριό Κυπάρισσος όπου πραγματικά δίπλα στο ναό δεσπόζει ένα  κυπαρίσσι επιβλητικό που είναι εξακοσίων ετών και βλέπουμε πως συνυπάρχει πραγματικά η πίστη με τη φύση αυτό που λέμε πίστη και οικολογία σήμερα. Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκα στην ιστορία των συνεχών επαναστάσεων που είχαμε από το 1821 μέχρι το 1897. Η επανάσταση του 1821 έγινε με σύνθημα “ελευθερία ή θάνατος” ενώ όλες οι άλλες κρητικές επαναστάσεις έγιναν με το σύνθημα “Ένωσις ή θάνατος” με τη μητέρα Ελλάδα με τη μητέρα πατρίδα. Θυμηθήκαμε πάρα πολλούς μεγάλους αγωνιστές, θυμηθήκαμε μεγάλες επαναστάσεις και τονίσαμε αυτό το ταυτόσημο ορθοδοξίας, ελληνισμού και ελληνικότητας”.

Παρέστησαν ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πλατανιά Μανώλης Ντουντουλάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, ένας αξιωματικός με στρατεύσιμους της 1ης Μοίρας καταδρομών κ.ά.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα