Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

ENOUGH! – ΑΡΚΕΤΑ! Μέρος 2o

ρατσισμος1Οι “Γιατροί του Κόσμου” και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες παρουσίασαν τα αποτελέσματα ενός έτους μελέτης και καταγραφής των ρατσιστικών φαινομένων στη χώρα μας… ENOUGH! – ΑΡΚΕΤΑ! Μέρος 2o Σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα ανέφεραν τη χρήση όπλων από τους θύτες όπως σιδερολοστοί, πτυσσόμενα κλομπ, αλυσίδες, σιδερογροθιές, μαχαίρια, σπασμένα μπουκάλια, σπρέι πιπεριού, ενώ περιπτώσεις αναφέρθηκε και η χρήση μεγαλόσωμων σκύλων. Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός μιας, αναφέρθηκε η συμμετοχή περισσότερων του ενός δραστών. Επίσης, έχει καταγραφεί και η συμμετοχή ανηλίκων δραστών. Στις καταγραφές πολλά θύματα δήλωσαν πως οι δράστες ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα που έφεραν ναζιστικά σύμβολα και δήλωναν συμμετοχή σε φασιστικές ομάδες.

12 θύματα ρατσιστικών επιθέσεων παραπέμφθηκαν αμέσως από τους “Γιατρούς του Κόσμου” στα Επείγοντα Τμήματα δημοσίων Νοσοκομείων. Σε όλα τα θύματα προσφέρθηκε πληροφόρηση και ενημέρωση, 67 έλαβαν υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και μέριμνας σε ατομικό επίπεδο. Μια περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Ασυλο των “Γιατρών του Κόσμου” και ένα ανήλικο αγόρι για 2 ημέρες μέχρι τον ορισμό του επιτρόπου. Η πλειοψηφία έλαβε υλική βοήθεια και πακέτα με είδη διατροφής. Στην πλειονότητα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων (52), τα θύματα ήταν αρχικά θετικά ως προς την περαιτέρω νομική υποστήριξη και καταγγελία της επίθεσης. Από αυτούς, 20 δεν προχώρησαν σε περαιτέρω δικαστικές ενέργειες, ενώ 10 θέλησαν να υποστηριχθούν μόνο σε σχέση με το αίτημα ασύλου τους, αφού η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων δεν επιτρέπει την περαιτέρω δικαστική διερεύνηση και εκπροσώπηση της υπόθεσής τους. Για τις υπόλοιπες 22 περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες:

• Σε είκοσι (20) περιπτώσεις – συμπεριλαμβανομένης και της Μανωλάδας που καταγράφηκε ως μία υπόθεση πραγματοποιήθηκαν όλες οι νομικές ενέργειες ώστε οι υποθέσεις να έρθουν στην προσοχή των δικαστικών αρχών.
• Δύο υποθέσεις εκδικάστηκαν. Η πρώτη από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών στις 20/9/2013 και επήλθε καταδικαστική απόφαση για επικίνδυνη σωματική βλάβη και παράνομη οπλοφορία των δραστών η οποία επέφερε αποζημίωση 500 € για καθένα από τα θύματα. Το ρατσιστικό κίνητρο των πράξεων καταφαίνεται σαφώς από την αιτιολογία της απόφασης υπ’ αριθμ. 225/2013 του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών («ήθελαν να τις κτυπήσουν επειδή ήταν Αλβανίδες»), ωστόσο, δικονομικά δεν μπορούσε να αποτυπωθεί ως επιβαρυντική της ποινής περίσταση σύμφωνα με το αρ. 79 παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο εφαρμόζεται μόνο σε ποινές κατά ενηλίκων δραστών, ενώ εν προκειμένω οι δράστες ήταν ανήλικοι. Η δεύτερη υπόθεση που αφορά σε ψευδή δικογραφία κατά δύο Νιγηριανών γυναικών εκδικάστηκε (10.3.2014) από το Γ’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών και κατέληξε σε αθώωσή τους για τα αδικήματα της σωματικής βλάβης, της απείθειας και της εξύβρισης κατά 4 αστυνομικών και την καταδίκη τους με αναστολή μόνο για το αδίκημα της αντίστασης κατά της αρχής. Εκκρεμεί όμως προς εκδίκαση η μήνυση των δύο γυναικών κατά των αστυνομικών για σωματική βλάβη και ψευδή καταμήνυση και παράβαση καθήκοντος λόγω ethnic profiling κατά τη διενέργεια του ελέγχου.
• Εκδικάστηκε υπόθεση ενηλίκων δραστών ληστείας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης εις βάρος Ελληνίδας από τη Βόρεια Ήπειρο, που βρέθηκε αντιμέτωπη με επίθεση – πογκρόμ εις βάρος της μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2011, έχει αναβληθεί για τις 17/10/2014.\
• Δύο υποθέσεις συσχετίστηκαν με την ευρύτερη δικογραφία της Χρυσής Αυγής κατόπιν υπομνήματος του Ε.Σ.Π. στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αφού οι υποθέσεις συσχετίστηκαν με τη δικογραφία της Χ.Α. στο επόμενο στάδιο της ανάκρισης.
• Εκκρεμεί η εκδίκαση 17 υποθέσεων, σε διάφορα στάδια της ποινικής διαδικασίας (προκαταρτική εξέταση, προανάκριση, κύρια ανάκριση). συνεχΙζεται Φαντάσου μια μάνα που… Δέσποινα Τζιγκάκη Έχω διαβάσει πολλά υπέροχα ποιήματα για την ομορφιά της μητρότητας. Αυτό εδώ όμως, γραμμένο από την Patricia Lynn Reilly, με συγκίνησε ιδιαίτερα γιατί υπερβαίνει το πνεύμα της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας, που τόσο έχει υμνηθεί, και αγκαλιάζει και άλλες ζωτικές πλευρές της μητρότητας: την αναγνώριση των προσωπικών αναγκών, την ανάγκη για αυθεντική έκφραση και ολοκλήρωση, τη σημασία της γυναικείας υποστήριξης και φιλίας και τον σεβασμό στην αξία και τη διαφορετικότητα των παιδιών μας. Το αφιερώνω σε όλες τις μανούλες της νέας εποχής που αναζητούν, όπως κι εγώ, την ισορροπία ανάμεσα στην αφοσίωση για την οικογένεια και στην προσωπική επιθυμία για μοίρασμα, σύνδεση και συμμετοχή έξω απ’ αυτήν: Φαντάσου μια μάνα που πιστεύει πως ανήκει στον κόσμο.

Μια μάνα που γιορτάζει την ίδια της την ύπαρξη που χαίρεται που είναι ζωντανή. Φαντάσου μια μάνα που γιορτάζει τη γέννηση των θυγατέρων της, μια μάνα που πιστεύει στην αξία τους, που θρέφει τη σοφία τους, που καλλιεργεί τη δύναμή τους. Φαντάσου μια μάνα που γιορτάζει τη γέννηση των γιων της, μια μάνα που πιστεύει στην αξία τους, που θρέφει τη γνήσια ευγένειά τους, που τιμά τα δάκρυά τους. Φαντάσου μια μάνα που στρέφεται μέσα της με ενδιαφέρον, μια μάνα που αναγνωρίζει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της, που η αφοσίωση στην οικογένειά της μεγαλώνει όσο συνδέεται με την αυθεντική εσωτερική της φωνή. Φαντάσου μια μάνα που συνειδητοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, που τις αγκαλιάζει με τρυφερότητα και μεγαλοσύνη, μια μάνα που δέχεται υποστήριξη από φίλους και οικογένεια. Φαντάσου μια μάνα που συντονίζεται αρμονικά με την καρδιά της, μια μάνα που εμπιστεύεται τη λαχτάρα της για διεύρυνση και συμμετοχή, που γνωρίζει πως όλα αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου. Φαντάσου μια μάνα που αγκαλιάζει το πνεύμα της, μια μάνα που τιμά το σώμα της σαν την ιερή κατοικία της ψυχής της, που αναπνέει βαθιά σαν να προσεύχεται με ευγνωμοσύνη για τη ζωή. Φαντάσου μια μάνα που τιμά και σέβεται τις γυναίκες της ζωής της, μια μάνα που νιώθει όμορφα με την παρέα άλλων γυναικών, που δίνει χρόνο στην ανάγκη της να θρέψει το θηλυκό της πνεύμα…
Φαντάσου τον εαυτό σου να είναι μια τέτοια μάνα… Τα στατιστικά του ιατρείου από 5/5/2014 έως 9/5/2014 είναι
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΛΟ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ 2
ΑΛΒΑΝΙΑ 2
ΑΛΓΕΡΙΑ 2
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 15
ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1
ΕΛΛΑΔΑ 23
ΚΥΠΡΟΣ 1
ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ 3
ΝΙΓΗΡΙΑ 1
ΠΑΚΙΣΤΑΝ 1
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 1
ΠΟΛΩΝΙΑ 2
ΣΕΝΕΓΑΛΗ 1
ΣΟΥΗΔΙΑ 1
ΣΥΡΙΑ 4
ΣΥΝΟΛΟ 60


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα