Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

ΜΕΡΟΣ 1
Περί τα 20 δισ. ευρώ δύναται να απορροφήσει η Ελλάδα από τα ταμεία της Επιτροπής για την περίοδο 2014 – 2020, σύμφωνα με δελτίο Τύπου, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για την έγκριση του νέου Ε.Σ.Π.Α., που πλέον λέγεται Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης.

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, ότι το σύνολο των πιστώσεων θα ανέλθει στον τομέα αυτόν περίπου στα 26 δισ. €, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής ενίσχυσης, η εμπειρία μας δείχνει ότι μάλλον φρούδες ελπίδες είναι όλα αυτά δεδομένου ότι για να διευκολυνθεί η έστω και μερική απορρόφηση των πιστώσεων θα έπρεπε να υπάρχει τραπεζικό σύστημα που στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτο τα τελευταία χρόνια.

Απασχόληση και ανάπτυξη: Οι άπιαστοι στρατηγικοί στόχοι
Ο βασικός προσανατολισμός είναι η ανάπτυξη και την απασχόληση την περίοδο 2014 – 2020 και πρόκειται για την περιγραφή της στρατηγικής για τη βέλτιστη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων στις περιφέρειες και τις πόλεις της χώρας για την περίοδο 2014 – 2020. Η συμφωνία περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας συνολικοί πόροι 15,52 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) από την πολιτική συνοχής και 4,2 δισ. ευρώ για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης. Οι πόροι που θα διατεθούν στο πλαίσιο της αλιευτικής και ναυτιλιακής πολιτικής θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το προσεχές καλοκαίρι. Με τις επενδύσεις της Ε.Ε. πιστεύεται ότι θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, ούτως ώστε να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας καλής ποιότητας και να ενισχυθεί η ανάπτυξη μέσω της στήριξης της καινοτομίας, της οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, της κατάρτισης και της εκπαίδευσης.
Οι επενδύσεις αυτές θα προωθήσουν επίσης την επιχειρηματικότητα, θα διευκολύνουν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και θα συμβάλουν σημαντικά στη φιλική προς το περιβάλλον και αποδοτική χρήση των πόρων της οικονομίας.
Τίποτα δεν είναι δυσχερέστερο από την ανυπαρξία τραπεζικού συστήματος που θα μπορούσε να οδηγήσει την κούρσα των δήθεν επενδύσεων, που θα περιοριστούν στην άντληση περιορισμένων πόρων, παρά τις εξαγγελίες! Ούτε αναμένει κανείς ειλικρινά να δημιουργηθούν ξαφνικά 1,2 εκατ. νέες θέσεις απασχόλησης μέσα σε 7 χρόνια, αφού ακόμη και σήμερα είναι αόρατη η έλευση νέων επενδύσεων;

Τα ευρωπαϊκά
Ταμεία και
ο ρόλος τους
Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία (ΕΔΕΤ) είναι τα ακόλουθα:
• Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) που επιδιώκει την ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση διορθώνοντας ανισορροπίες μεταξύ περιφερειών. Το Ε.Τ.Π.Α. επικεντρώνει τις επενδύσεις του σε αρκετούς βασικούς τομείς προτεραιότητας. Αυτό είναι γνωστό ως «θεματική επικέντρωση»:
• Έρευνα και καινοτομία,
• ψηφιακό θεματολόγιο,
• στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ),
• οικονομία με μειωμένη χρήση άνθρακα
<http://ec.europa.eu/esf/home.jsp?langId=el> Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) έχει στόχο στην Ελλάδα να παρέχει σε εργαζομένους και σε όσους αναζητούν εργασία την κατάρτιση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αναλάβουν παραγωγικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Ενθαρρύνεται επίσης η επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα στους νέους, καθώς και μια κουλτούρα δια βίου μάθησης που θα διασφαλίζει την επικαιροποίηση των δεξιοτήτων και των προσόντων. Επιπλέον, το Ε.Κ.Τ. συμβάλλει στη συμμετοχή περισσότερων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα από τις μειονεκτούσες ομάδες.
Ταμείο Συνοχής που στοχεύει στα Κράτη Μέλη των οποίων το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (ΑΕΕ) ανά κάτοικο είναι λιγότερο από 90 % του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως η χώρα μας. Έχει σκοπό να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τώρα υπόκειται στους ίδιους κανόνες προγραμματισμού, διαχείρισης και παρακολούθησης όπως το Ε.Τ.Π.Α. και το Ε.Κ.Τ. μέσω του κανονισμού κοινών διατάξεων.
Οι δραστηριότητες που υποστηρίζει είναι τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, ιδίως έργα προτεραιότητας ευρωπαϊκών ενδιαφερόντων ως καθορίζονται από την Ε.Ε. Επίσης στηρίζει έργα για το περιβάλλον: εδώ, το ταμείο συνοχής μπορεί επίσης να στηρίξει έργα σχετικά με ενέργεια ή μεταφορές, εφόσον ωφελούν σαφώς το περιβάλλον σε όρους ενεργειακής απόδοσης, χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανάπτυξης σιδηροδρομικών μεταφορών, στήριξης των συνδυασμένων μεταφορών, ενίσχυσης των δημοσίων μεταφορικών μέσων κ.λπ.
Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), είναι το ταμείο για τις πολιτικές Θάλασσας και Αλιείας της Ε.Ε. για την περίοδο 2014 – 2020.
Είναι ένα από τα πέντε ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και Επενδύσεων (ESI) Ταμείων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο και επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα την ανάπτυξη και την ανάκαμψη της εργασίας με βάση στην Ευρώπη. Το ταμείο αυτό
α) βοηθά τους αλιείς στη μετάβαση προς μια βιώσιμη αλιεία, β) υποστηρίζει τις παράκτιες κοινότητες στη διαφοροποίηση των οικονομιών τους, γ) χρηματοδοτεί έργα που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής κατά μήκος των ευρωπαϊκών ακτών και δ) καθιστά ευκολότερη την πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), που αποτελεί μια οικονομική πηγή της Ε.Ε. που χρησιμοποιείται από τα Κράτη Μέλη για την επίτευξη ποικίλων στόχων της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης της Ε.Ε., όπως: η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων , η συμβολή στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η στήριξη των αγροτικών οικονομιών και η συμβολή στην ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές. Το ΕΓΤΑΑ αντιπροσωπεύει το κύριο όργανο χρηματοδότησης για την εφαρμογή του Πυλώνα 2 της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (Κ.Γ.Π.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα