Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων: Συζήτηση για τις επαναπροωθήσεις

Με συζητήσεις για το προσφυγικό, παιδικές παραστάσεις και παιγνίδια, εκθέσεις, λειτουργία ενημερωτικών περιπτέρων, κουζίνας και συναυλίες ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής το “16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων”.

Στη συζήτηση με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό “Το διαρκές έγκλημα που συμβαίνει δίπλα μας”, κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Κατερίνα Δρακοπούλου, Δικηγόρος από το “Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων”. Η κ. Δρακοπούλου μιλώντας στα “Χ.ν.” σημείωσε πως: «Το μείζον πρόβλημα του προσφυγικού δεν είναι άλλο από τις έκνομες, άτυπες, αναγκαστικές επιστροφές (push backs) που είναι και το θεμελιώδες πρόβλημα γιατί για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε προστασία στα άτομα που χρήζουν προστασία χρειάζεται να έχουν πρόσβαση στο έδαφος. Στην Ελλάδα, οι άνθρωποι που φτάνουν έχουν κατά βάση προσφυγικό προφίλ και που αντικειμενικά έρχονται για αναζήτηση προστασίας. Παρόλα αυτά, είναι πλέον τεκμηριωμένο και όχι μόνο από φωνές που θέλουν να αντιπολιτευτούν αλλά και από πολύ επίσημα χείλη πως υπάρχει μια καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τις επαναπροωθήσεις ως μια γενικευμένη πολιτική. Οι ελληνικές αρχές παρότι υπάρχει αυτή η διεθνής κατακραυγή αρνούνται την υιοθέτηση αυτών των πρακτικών, δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκών δικαστηρίων και προσπαθούν να απαξιώσουν το ρόλο των εποπτικών οργάνων που λένε πως αυτές οι πρακτικές είναι μια πραγματικότητα. Ως φορέας, το “Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων”, έχουμε ήδη προβεί σε νομικές ενέργειες προκειμένου αυτές οι πρακτικές να διερευνηθούν και ελπίζουμε ότι μέσω της δικαστικής διερεύνησης οι πρακτικές αυτές θα τιμωρηθούν και φυσικά θα σταματήσουν».

Αναφορικά με τον αντίλογο ότι οι πρόσφυγες «ωθούνται από τις τουρκικές αρχές προς την Ελλάδα θέλοντας έτσι να εργαλειοποιήσουν το προσφυγικό», η κ. Δρακοπούλου απάντησε ότι «αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Ως Οργανισμός και ως δικηγόροι αντιλαμβανόμαστε ότι το προσφυγικό εργαλειοποιείται για να υπάρξει ένας αποσυντονισμός από το βασικό πρόβλημα που είναι οι πρακτικές “push backs”. Όταν ένας άνθρωπος φτάνει στα σύνορά σου σε αναζήτηση προστασίας, εσύ οφείλεις να μην τον απομακρύνεις. Όλο το υπόλοιπο είναι ένα κομμάτι που αφορά την πολιτική, εμάς δεν μας ενδιαφέρει αυτό. Μας νοιάζει το αντικειμενικό. Έχεις ανθρώπους υψηλού προσφυγικού προφίλ, εσύ τι υποχρέωση έχεις; Αν εδώ προσπαθήσουμε να αναζητήσουμε τυχόν ευθύνες της Τουρκίας πάμε αλλού, ας δούμε πρώτα τα καθ’ ήμάς. Ζητάμε σεβασμό στη βασική αρχή του προσφυγικού δικαίου που δεν είναι άλλη από την αρχή της μη επαναπροώθησης, που δεσμεύει τα κράτη και τα υποχρεώνει να μην απομακρύνουν από κάποιον στα εδάφη όπου κινδυνεύει με δίωξη».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα