Αποφασισμένοι είναι οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, να προασπίσουν αφενός την αποτελεσματική και υγιή λειτουργία των σχολείων προς όφελος των μαθητών τους, καθώς επίσης και το συνταγματικό τους δικαίωμα στην απεργία.
Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς διαμαρτυρήθηκαν σήμερα νωρίς το μεσημέρι, για την υποστελέχωση, τη συγχώνευση τμημάτων, την προβληματική όπως χαρακτήρισαν, στήριξη των διαγνωσμένων μαθητών για παράλληλη στήριξη.
Δίπλα στους εκπαιδευτικούς και οι Σύλλογοι Γονέων και όπως είπε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμους Χανίων, Σταμάτης Μαμάκας, “Όταν συγχωνεύονται τμήματα, όταν μαθητές στέλνονται μακριά από το σχολείο της γειτονιάς, όταν μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπάρχουν εκπαιδευτικά κενά, όταν οι εργαζόμενοι γονείς ματώνει η τσέπη τους από την παραπαιδεία και τα έξοδα που καλούμαστε ως γονείς να πληρώσουμε συν την ακρίβεια μας επιβαρύνουν περισσότερο, όταν οι αγώνες των εκπαιδευτικών ποινικοποιούνται, όταν παιδιά που έχουν γνωματεύσεις και δικαιούνται παράλληλη στήριξη μένουν αβοήθητα στο μάθημα, τότε βρισκόμαστε στο δρόμο μαζί με τους εκπαιδευτικούς”.
Οι δάσκαλοι καταδίκασαν την απόφαση που έκρινε την απεργεία της ΔΟΕ παράνομη και καταχρηστική με τον Γιώργο Μαυρογενάκη πρόεδρο του ΣΕΠΕ Χανίων να κάνει λόγο για πρωτοφανή απόφαση μετά από 57 χρόνια που μία απεργία εκπαιδευτικών κρίνεται ως παράνομη. “Η απεργία μας σήμερα είναι της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και ΔΟΕ και ΕΛΜΕ και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας τόσο για τα συνταγματικά μας δικαιώματα όσο και για να επιλυθούν τα προβλήματα στην εκπαίδευση”.
Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, μισθοί που τους χαρακτηρίζουν ως φιλοδώρημα και που παραμένουν στάσιμοι από το 2010, είναι όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογενάκης, όλα όσα σε οικονομικό επίπεδο, ως κονδύλια “πηγαίνουν στο πλεόνασμα, αλλά τίποτα δεν περνάει στην παιδεία και την ίδια ώρα έχουμε κατάργηση τμημάτων σε όλε τις βαθμίδες εκπαίδευσης, οπότε αυτό που λέμε σήμερα είναι, Φτάνει Πια”.
Σχετικά με τα κενά που υπάρχουν στην Α΄ βάθμια, όπως αναφέρθηκε έχουν καταγραφεί 175 κενά με τα 125 να αφορούν στην Ειδική Αγωγή “χωρίς να βάζουμε μέσα 420 από τις νέες αιτήσεις στο ΚΕΔΑΣΗ που δεν μπορούν να πιστοποιηθούν. Αναμένουμε τον επόμενο μήνα τα κενά να είναι πάνω από 450 και να θυμίσουμε πως πέρυσι κλείσαμε το σχολικό έτος με 670 κενά. Όλη αυτή η κατάσταση και τα προβλήματα δημιουργούν μία πίεση στους εκπαιδευτικούς”, είπε ο πρόεδρος των Δασκάλων στα Χανιά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Χρήστος Μπέλμπας, είπε πως την επόμενη εβδομάδα οι μαθητές “θα χάσουν 1800 ώρες εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού στη γενική παιδεία. Απεργούμε, διότι η ειδική αγωγή αντιμετωπίζεται όσο φτωχός συγγενής με τεράστιες ελλείψεις, δεν έχουν προσληφθεί συνάδελφοι για να κάνουν μάθημα και την ίδια ώρα τα προκάτ πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται ενώ δεν υπάρχει λύση για τη σχολική στέγη”.
Σχετικά με τους αναπληρωτές ο κ. Μπέλμπας μίλησε για σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για εκπαιδευτικό π.χ που κάθε μέρα έρχεται από το χωριό Μοίρες στο Ηράκλειο προς Χανιά για το σχολείο, όπως επίσης για αναπληρωτές που ξοδεύουν μεγάλα ποσά για να επιβιώσουν “για να καταφέρουν να μείνουν στα Χανιά, με μισθό που δεν τους φτάνει λόγω της ακρίβειας, μήπως και καταφέρουν να μαζέψουν τα απαιτούμενα μόρια για επόμενο διαγωνισμό”, είπε ο κ. Μπέλμπας. Ενημέρωσε επίσης ότι στη γενική εκπαίδευση οι πάνω από 1.800 ώρες που χάνονται την εβδομάδα εκπαιδευτικές, σημαίνει πάνω από 80 συνάδελφοι ότι λείπουν και πάρα πολλοί πολύ στην ειδική αγωγή. Είπε επίσης ότι “…στη 2η φάση αναπληρωτών που προσλήφθηκαν πάνω από 70 εκπαιδευτικούς, γύρω στο 10% δεν ανέλαβε υπηρεσία και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι για δύο χρόνια οι συνάδελφοι δεν μπορούν να ξανάκάνουν αίτηση για αναπληρωτές. Το ότι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία διότι δεν αντέχουν το υψηλό κόστος ζωής, έχει κόστος στην εκπαιδευτική τους πορεία”.
Στην διαμαρτυρία συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέκος Μαρινάκης από την Λαϊκή Συσπείρωση ο οποίος μιλώντας στα Χ.Ν έκανε λόγο για έναν δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών και του γονέων ενώ καυτηρίασε την απόφαση να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. “Είμαστε αντίθετοι στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, σχολεία για τους πλούσιους, σχολεία για τους φτωχούς, που αυτό σημαίνει δεν θα υπάρχει αύριο για τα παιδιά της λαϊκής τάξης. Η αγωνιστικότητα των εκπαιδευτικών μπορεί να ρίξει αυτούς τους νόμους”.