Στις 180.000 υπολογίζονται, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, οι οφειλέτες που πληρούν τα δύο βασικά κριτήρια και μπορούν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση στην οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πρόκειται για περίπου τέσσερις στους δέκα δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο ή κόκκινο δάνειο που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 400.000, ενώ το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστεί μέσα από το νέο καθεστώς υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ.
Οι κύριες προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα αποφασίζεται εάν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος να μπει στην πλατφόρμα, προκειμένου να ρυθμίσει την οφειλή του προς τις τράπεζες, είναι:
• Να έχει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τις τράπεζες, δηλαδή δάνειο σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες.
• Το υπόλοιπο της οφειλής, όπως διαμορφώνεται ύστερα από τους τόκους, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
• Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους θα πρέπει να επανυποβάλουν αίτηση και όσοι έχουν ήδη προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για 135.000 – 140.000 δανειολήπτες η αίτηση των οποίων εκκρεμεί σήμερα και για τους οποίους θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια. Οποιος επιλέξει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντί της υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα ή της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα, θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του. Οποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις θα χάσει την προστασία και η κατοικία του θα βγει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία, και οι έμποροι που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο ή άλλο δάνειο με προσημείωση ακίνητο που έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία. Το άνοιγμα της διαδικασίας και για αυτή την κατηγορία δανειοληπτών ανοίγει τη βεντάλια των δικαιούχων που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, θα φτάσουν έως και τις 180.000 και οι οποίοι θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι είναι οι εξής:
• Δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια.
• Ρύθμιση του δανείου με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή Εuribor + 2%.
• Πιθανό «κούρεμα» της οφειλής με βάση τραπεζικά κριτήρια και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Η απόφαση για το «κούρεμα» θα λαμβάνει υπόψη, εκτός από εισοδηματικά, και περιουσιακά κριτήρια και θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.
• Επιδότηση από το κράτος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια, και 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία.
Το Δημόσιο έχει προϋπολογίσει κονδύλι 200 εκατ. ευρώ για το 2019 και 200 εκατ. ευρώ για το 2020, το οποίο θα διατεθεί για την επιδότηση των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν τη δόση του δανείου, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά το «κούρεμα» της οφειλής που θα προτείνει η τράπεζα.
Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η παράταση που έχει δοθεί σήμερα στο άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη, έτσι ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.