Ξεφυλλίζοντας στην Παπαχαραλάμπειο Βιβλιοθήκη της Ναυπάκτου, εφημερίδα του «Ενωμένου κράτους των Ιωνικών νήσων», το οποίο τελούσε υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας, βρήκα μια ανταπόκριση από τα Χανιά, με ημερομηνία Νοέμβριος 1833, αναφερόμενη στο κίνημα των Μουρνιών κατά της Αιγυπτιακής εξουσίας. Έτσι η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε παραχωρήσει από το 1830 την κατοχή της Κρήτης στον αντιβασιλέα της Αιγύπτου, που ήταν ο δαιμόνιος Αλβανός από την Καβάλα, Μωχάμετ Άλυ (1769-1849), προφανώς για τη στρατιωτική αρωγή που προσέφερε η Αίγυπτος στον Σουλτάνο, για την κατάπνιξη της Ελληνικής Επανάστασης. Επικεφαλής των στρατευμάτων της Αιγύπτου ήταν ο γνωστός μας Ιμπραήμ Πασάς. Τελικά η κατοχή της Κρήτης από τους Αιγύπτιους διήρκησε μια δεκαετία (1830-1840). Παραθέτω λοιπόν την σχετική είδηση.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΟΥ ΕΝΩΜΕΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΚΟΡΦΟΥΣ, 6 Ιανουαρίου 1834
ΧΑΝΙΑ, Νοέμβριος
Κατά το παρόν επικρατεί μεγάλη ησυχία εις τον τόπον· έπαυσαν πλέον τα στασιώδη συμμαζώματα και οι Έλληνες ησθάνθησαν την ανάγκην να υποκύψουν εις την βίαν και εις τα αυστηρά μέτρα, οποία ο Μεχμέτ Αλής είχεν απόφασιν να λάβη εναντίον τους.
Δύο εγκύκλιοι του Οσμάν Πασά, της 8 και 12 Οκτωβρίου, προτρέπουν τους Έλληνες της νήσου να ησυχάσουν, βεβαιώνοντας τους, ότι ο Μεχμέτ Αλή επιθυμεί το καλόν της πατρίδος των, ότι το χαράτζι δεν θα είναι μεγαλύτερον των 4, 8, και 16 γροσίων, και ότι δεν θα επιβληθή κανείς δασμός εις τα ζώα και εις τας ελαίας. Αναγγέλεται, ότι τα στασιώδη συμμαζώματα των Μαυρινιών (Μουρνιών) διεσκορπίσθησαν, και δίδεται καιρός 20 ημερών εις όσους Κρητικούς επιθυμούν να μετοικήσουν από την νήσον διά να φανερώσουν τα ονόματα των εις την Αίγυπτιακήν Κυβέρνησιν και 6 μηνών διά να διατάξουν τας υποθέσεις των, και να πουλήσουν τα κινητά και ακίνητα αγαθά των και έπειτα ν’ αναχωρήσουν.
Όσοι όμως μετά τους εξ μήνας δεν είναι έτοιμοι ν’ αναχωρήσουν, θα συλλαμβάνονται ως ταραχοποιοί και θα καταδικάζονται 10 χρόνια εις τα δεσμά και εις τας κατεργασίας».
Εξ άλλου στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, αθηναϊκή εφημερίδα, βρήκα τις παρακάτω «ειδήσεις» αναφερόμενες στην άφιξη και αναχώρηση του Μωχάμετ Άλυ στην Κρήτη.
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 13-7-1837.
ΚΡΗΤΗ, 2 Ιουλίου
«Η Α.Υ. ο Μωχάμετ Αλής περιμένεται καθ’ εκάστην και ο Μουσταφάς πασάς μετέβη εις Ηράκλειον διά να προετοιμάση τα της υποδοχής. […]
6 Ιουλίου. Ο αντιβασιλεύς έφθασεν εις το Ηράκλειον. […]
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, 14-9-1837.
Εν Αλεξανδρεία την 26 Αυγούστου.
Την παρελθούσαν Κυριακήν έφθασεν εκ Κρήτης η Α.Υ. ο Αντιβασιλεύς εν καλλίστη υγεία και μετά τινας ημέρας απέρχεται εις Κάιρον […] Ο Ιμπραήμ Πασάς επανέρχεται εκ της Συρίας εις Αίγυπτον από ημέραν εις ημέραν».
Μικρή προσφορά σε μια ιστορική περίοδο της Κρήτης, όχι και τόσο γνωστής.