Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

18ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ: Όψεις της προσφυγικής κρίσης

Το προσφυγικό κυριάρχησε κατά την πρώτη ημέρα του “18ου Αντιρατσιστικού φεστιβάλ Χανίων” που ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώνεται σήμερα στον χώρο του πάρκου “Ειρήνης και Φιλίας των Λαών”.

Στη συζήτηση με θέμα “ Καμία ζωή δεν είναι λαθραία – Όσο Ε.Ε. και κράτος αφαιρούν ζωές, εμείς θα χτίζουμε γέφυρες” τοποθετήθηκε αρχικά ο Σταύρος Μαλιχούδης δημοσιογράφος, του διαδικτυακού μέσου “Solomon”. Αφού έκανε μια αναφορά στο πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου παρατήρησε πως οι ανεξάρτητες αρχές «εμφανίζονται ανίκανες να ασχοληθούν με τον πρόβλημα. Ακόμα και όταν ο Συνήγορος του Πολίτη που από το νόμο έχει το δικαίωμα να ανακρίνει λιμενικούς υπαλλήλους προσπάθησε να κάνει μια έρευνα το λιμενικό δεν απάντησε ποτέ! Και όταν επιχείρησε ο Συνήγορος να εξετάσει κάποιους αξιωματικούς, έγινε μια προσπάθεια από την κυβέρνηση να βάλει εμπόδια στην έρευνα.»

Παρατήρησε επίσης «εδώ και αρκετά χρόνια όσοι δουλεύουμε με το προσφυγικό, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, αντιμετωπίζουμε κατηγορίες ότι είμαστε.. Τούρκοι πράκτορες ,ότι παίρνομε λεφτά από το Τουρκικό κράτος και στο πεδίο βλέπουμε ότι και σε Κρατικό και παρακρατικό επίπεδο υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, μεταξύ της Ελλάδας και ενός καθεστώτος που διώκει ακτιβιστές, δημοσιογράφους, πολιτικούς αντιπάλους». Στη συνέχεια ο Δημήτρης Χούλης, δικηγόρος, υπογράμμισε «για τους χιλιάδες νεκρούς ευθύνεται η πολιτική των επαναπροωθήσεων και η έλλειψη νόμιμων οδών» και πρόσθεσε πως καθημερινά για κάθε βάρκα που έρχεται στην Ελλάδα «1,2,3,4 μετανάστες θα βρεθούν στη φυλακή για πολλά χρόνια επειδή άγγιξαν το τιμόνι.»

Για το Watch the Med Alarm Phone, την αυτοοργανωμένη τηλεφωνική γραμμή για ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο στην περιοχή της Μεσογείου τοποθετήθηκε η Μάρω επισημαίνοντας πως «είναι γραμμή βοήθειας για ανθρώπους που μετακινούνται έτσι ώστε να μεταδώσουν το SOS τους, να μας ενημερώσουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, στη θάλασσα ή τη στεριά. Κλείνουμε 10 χρόνια από τη σύσταση του και αφορμή ήταν ένα μεγάλο ναυάγιο στη Λαμπεντούσα με 366 νεκρούς και ένα δεύτερο ναυάγιο με 260 νεκρούς. Οπότε η κοινωνία των πολιτών είπε ότι “φτάνει πρέπει να κάνουμε κάτι ώστε να γίνονται ορατά τα SOS, των ανθρώπων αυτών”». Στη συνέχεια εξήγησε πως λειτουργεί το Alarm Phone που λαμβάνει ενημέρωση από τους πρόσφυγες για το που βρίσκονται, βρίσκει το στίγμα τους και ενημερώνει τις αρχές ζητώντας τους να συνδράμουν στη διάσωση τους.

«Καλούμε τις αρχές να εφαρμόσουν αυτό που λέει το διεθνές δίκαιο. Δεν έχει διαφορά αν είσαι πλούσιος σε ένα υπερπολυτελές σκάφος ή αν είσια πρόσφυγα ή μετανάστης. Το δίκαιο της θάλασσας λέει πως όποιος είναι σε κίνδυνο μέσα στη θάλασσα πρέπει να διασώζεται καιαυτό δεν αμφισβητείται από κανένα, εκτός από τα κράτη της Ε.Ε. που αφήνουην τους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακολούθησε η ανάγνωση μαρτυριών και ηχητικών ντοκουμέντων από πρόσφυγες.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα με μια σειρά εκδηλώσεων. Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: -Τhe singsong workshop (φωνητικό σύνολο Γιάννης Καπετανάκης- the lyra loop project, παραδοσιασκός πειραματικός ήχος) -Grup Yorum (πολιτικό, λαϊκό τραγούδι), -Ιπτάμενα Σκυλόψαρα (παραδοσιακό τραγούδι).

Στο χώρο του φεστιβάλ λειτουργεί μπαρ, κουζίνα, βιβλιοπωλείο, περίπτερα, παιδική σκηνή κα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα